Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Άνοια: Τα πρώτα σημάδια της «κρύβονται» στο περπάτημα

Πρέπει να διαβάσετε

Τα σημάδια της άνοιας υπερβαίνουν κατά πολύ τις γνωστές αποτυχίες μνήμης.

«Μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές στο βάδισμα, όπως τα μικρότερα βήματα, ο βραδύτερος ρυθμός και οι αλλαγές στην ταλάντευση του βραχίονα, μπορεί να είναι συνέπεια δυσκολιών στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του κινητικού συστήματος. Η επιδείνωση της αίσθησης της κατεύθυνσης, για παράδειγμα, συνδέεται συχνά με αρχικά γνωστικά ελλείμματα, όπως η εξασθένιση της μνήμης», εξηγεί ο νευρολόγος Maciel Pontes στην εφημερίδα Metrópoles.

«Οι άνοιες όπως το Αλτσχάιμερ επηρεάζουν τον μετωπιαίο λοβό, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων και τον κινητικό έλεγχο. Η απώλεια των συνάψεων και ο νευρωνικός θάνατος μειώνουν την ολοκλήρωση μεταξύ κίνησης και εγκεφαλικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα αυτές τις κινητικές αλλαγές», διευκρινίζει ο ειδικός.

Επιπλέον, «υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο γνωστικού κινητικού κινδύνου, η οποία συνδυάζει παράπονα απώλειας μνήμης με βραδύτητα κατά το περπάτημα. Όταν αυτά τα δύο σημάδια εμφανίζονται μαζί, ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται σημαντικά», προσθέτει ο νευροχειρουργός Renato Campos, σε δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της άνοιας. «Οι άνοιες όπως η άνοια με σωμάτια Lewy συνδέονται στενά με κινητικά προβλήματα, όπως αστάθεια στάσης, συχνές πτώσεις και βραδύτητα κίνησης. Επιπλέον, υπάρχει υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης, μια κατάσταση που, αν και λιγότερο γνωστή, μπορεί να είναι αναστρέψιμη εάν αντιμετωπιστεί σωστά», λέει.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει ένα σύνολο ασθενειών που χαρακτηρίζονται από γνωστικές αλλαγές που μπορούν να συσχετιστούν με απώλεια μνήμης, γλωσσικές αλλαγές και αποπροσανατολισμό στο χρόνο ή στο χώρο. Για τους περισσότερους δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι περίπου το 40% των μορφών άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ (η πιο κοινή μορφή άνοιας), μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι υπάρχουν 47,5 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα μπορούσε να φτάσει τα 75,6 εκατομμύρια το 2030 και σχεδόν να τριπλασιαστεί το 2050, στα 135,5 εκατομμύρια.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα