Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Άνοια: Η ήπια πολεμική τέχνη που θωρακίζει το μυαλό

Πρέπει να διαβάσετε

Η άνοια εμφανίζεται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν σταδιακά τη ζωή τους να αλλάζει εξαιτίας της γνωστικής έκπτωσης, φτάνοντας μέχρι το σημείο όπου δεν μπορούν πλέον να αυτοεξυπηρετούνται, αλλά χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη των γύρω τους. Πριν την ανάπτυξη άνοιας, συνήθως οι άνθρωποι βιώνουν ένα μεταβατικό στάδιο, γνωστό ως ήπια γνωστική εξασθένηση. Πρόκειται, μάλιστα, για μια συνθήκη που έχει παρατηρηθεί ότι συνδυάζεται συχνά με τον διαβήτη τύπου 2. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι περίπου το 45% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζει επίσης ήπια γνωστική εξασθένηση.

Αναζητώντας όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και μπορούν να πάρουν οι άνθρωποι προκειμένου να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν ολοκληρωτικά την άνοια, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Fujian κατέληξε σε έναν νέο συσχετισμό: Το tai chi chuan, μια κινεζική πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης συνδέεται με αυξημένη γνωστική λειτουργία και βελτιωμένους σωματικούς δείκτες. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο JAMA Network Open.

Το Tai chi chuan αποτελεί μια αναδυόμενη τάση στη γυμναστική, που συνδυάζει σώμα και νου, καθώς αποτελείται τη σύνθεση αργών κινήσεων και πρακτικών διαλογισμού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος 24 απλοποιημένων ασκήσεων tai chi chuan συνδέεται με βελτιωμένη κλινική εικόνα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και ήπια γνωστική εξασθένηση.

Ειδικότερα, οι ερευνητές αξιοποίησαν μια ομάδα εθελοντών, χωρίζοντάς τους σε 3 ομάδες: Μια ομάδα ελέγχου, που δεν προέβη σε καμία σωματική δραστηριότητα, μια ομάδα που υιοθέτησε το περπάτημα ως καθημερινή άσκηση και μία τρίτη που δοκίμασε τις ασκήσεις tai chi chuan, σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 36 εβδομάδων. Όλες οι ομάδες παρακολούθησαν, επιπλέον, ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άσκησης, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών υγείας. Οι συμμετέχοντες κάθε ομάδας, εκτός από την ομάδα ελέγχου, που δεν εφάρμοσε καμία αλλαγή στον τρόπο ζωής, ακολουθούσαν το πρόγραμμα άσκησης που τους είχε ανατεθεί για 1 ώρα 3 φορές την εβδομάδα υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας. Οι μελετητές κατέγραψαν τις αλλαγές που προέκυπταν στους βιοδείκτες των συμμετεχόντων στις 24 και στις 36 εβδομάδες, μετρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άλλους μεταβολικούς δείκτες, συνυπολογίζοντας τις βαθμολογίες κλίμακας 0–30 του Montreal Cognitive Assessment (MoCA) για τον προσδιορισμό της γνωστικής λειτουργίας.

Οι Κινέζοι μελετητές διαπίστωσαν ότι, μετά το πέρας των 36 εβδομάδων, η ομάδα που εξασκήθηκε στο tai chi chuan εμφάνισε περισσότερους δείκτες βελτίωσης από την ομάδα βάδισης και την ομάδα ελέγχου. Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης στις 36 εβδομάδες, η ομάδα του tai chi chuan παρουσίασε μέση βελτίωση 3,29 μονάδων στη βαθμολογία MoCA, η ομάδα βάδισηςβελτιώθηκε κατά 2,32 βαθμούς, με τη βελτίωση να επιβραδύνεται δραματικά μεταξύ της περιόδου 24 και 36 εβδομάδων (αύξηση 0,29).

Τονίζεται, ωστόσο, ότι αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των ομάδων δεν παρατηρήθηκαν ακόμη και μετά από 24 εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βελτίωση στους βιοδείκτες και τη γνωστική λειτουργία μπορεί να επιτευχθεί εάν το πρόγραμμα άσκησης εφαρμόζεται μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές πέτυχαν, ωστόσο, να αναδείξουν το tai chi chuan ως ένα δυνητικά βιώσιμο πρόγραμμα άσκησης για τη μείωση των επιπτώσεων του διαβήτη τύπου 2, αλλά και της ήπιας γνωστικής εξασθένησης, που οδηγεί σε άνοια.

Απώτερος στόχος της έρευνας είναι να δημιουργηθεί ένα πιο επιστημονικό πρόγραμμα tai chi chuan για τους ηλικιωμένους που εμφανίζουν τον συνδυασμό των δύο παθήσεων και να μειωθεί η εξέλιξη της άνοιας σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η περαιτέρω διερεύνηση της επίδρασης του tai chi chuan σε ασθενείς που εμφανίζουν γνωστική έκπτωση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη μεθόδων πρόληψης και διαχείρισης των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών, βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα