Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Άνοια: Έξι σημεία προσοχής για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών τον χειμώνα

Πρέπει να διαβάσετε

Προκλήσεις θα φέρει ο χειμώνας και το κρύο για τα άτομα με άνοια όσο τους φροντιστές τους. Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, με σημαντικό πρόβλημα την αδυναμία πολλών ασθενών να εξηγήσουν ότι κρυώνουν -ή ακόμα και να το αισθανθούν οι ίδιοι.

Ευρήματα μελέτης σε 3.353 ηλικιωμένους -με διαγνωσμένη νόσο Αλτσχάιμερ ή χωρίς- από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία, που δημοσιεύτηκαν στο PLOS Medicine το 2018, έδειξαν ότι η μέση γνωστική λειτουργία ήταν καλύτερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου από ό,τι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η διαφορά ισοδυναμεί με 4,8 χρόνια φυσιολογικής γνωστικής παρακμής.

Επιπλέον, κατά τους ψυχρότερους μήνες, οι συμμετέχοντες είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια άνοιας, με τη σχέση στατιστικά σημαντική ακόμα και μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων όπως η κατάθλιψη, η ποιότητα ύπνου, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και η υγεία του θυρεοειδούς. Παρόλα αυτά, η επίδραση παρέμεινε στατιστικά σημαντική.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Alzheimer της Βρετανίας, αυτοί είναι έξι τρόποι για να φροντίσετε ένα άτομο με άνοια σε περιόδους κρύου και παγετού.

1. Ζεστά ρούχα

Τα άτομα με άνοια παρουσιάζουν διαταραχές στην κρίση τους. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα άτομα με άνοια μπορεί να βγουν με ακατάλληλο ρουχισμό, π.χ. χωρίς παλτό στο κρύο ή με γάντια και κασκόλ το καλοκαίρι, λόγω αδυναμίας να εκτιμήσουν τις καταστάσεις και δυσκολιών να λάβουν αποφάσεις για τον εαυτό τους ή και τους άλλους. Φροντίστε να φορούν ζεστά ρούχα και αξεσουάρ όπως σκουφιά και κασκόλ.

2. Σωστή θερμοκρασία στο δωμάτιο

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα δωμάτια που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρούνται ζεστά, ιδανικά στους 20°C περίπου. Χρήσιμη μπορεί να φανεί μια ηλεκτρική κουβέρτα και οπωσδήποτε μια κανονική κουβέρτα κοντά στον ασθενή.

3. Σωματική δραστηριότητα

Μεριμνήστε για τη σωματική δραστηριότητα που μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία και να διατηρήσει τη θερμοκρασία στον ασθενή. Μία ώρα φυσικής δραστηριότητας θα ήταν ιδανική, ενώ στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν το περπάτημα έξω, οι ασθενείς μπορούν να περιορίζονται σε ασκήσεις για την κίνηση των χεριών και ποδιών, ενώ ακόμα και η κίνηση των δακτύλων μπορεί να βοηθήσει.

4. Φυσικό φως

Στα άτομα με άνοια, η μείωση του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει άγχος, σύγχυση, ακόμη και κατάθλιψη. Μεριμνήστε για τη μεγαλύτερη δυνατή έκθεση στον ήλιο με μια βόλτα έξω ή ακόμα και στον κήπο, με ανοιχτές κουρτίνες στο σπίτι και βάζοντας μια καρέκλα κοντά σε παράθυρο ώστε να κάθεται εκεί. Φροντίστε να υπάρχουν αναμμένα φώτα στο σπίτι με τη δύση του ηλίου. Επίσης, καθώς ο κίνδυνος σχετίζεται και με τη μειωμένη σύνθεση βιταμίνης D, φροντίστε να λαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα στο μικροθρεπτικό συστατικό όπως χυμός πορτοκαλιού, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, ψάρι και αυγά.

5. Διατήρηση ρουτίνας

Μια μεγάλη αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση ή ταραχή. Εφόσον πρέπει να προσαρμοστούν συνήθειες όπως η ώρα κατάκλισης ή βόλτας στις συνθήκες του χειμώνα, προσπαθήστε να γίνουν όσο το δυνατόν αργά και σταδιακά.

6. Προσοχή σε ατυχήματα

Οι διαταραχές αντίληψης μπορεί να εμποδίσουν τα άτομα με άνοια να διακρίνουν ένα κομμάτι του δρόμου που έχει «πιάσει» πάγο ή να αποφύγουν το συγκεντρωμένο χιόνι. Εάν βγείτε βόλτα υπό τέτοιες συνθήκες, βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζετε προσεκτικά τον ασθενή και θυμίστε του να κάνει πιο μικρά και αργά βήματα από ό,τι συνήθως.

 

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα