Σοβαρό πρόβλημα λειτουργικότητας, αλλά και υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανωγείων, μετά την απόφαση της πυροσβεστικής διοίκησης Ρεθύμνου, της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης του υπουργείου Πολιτικής προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και της κυβέρνησης να φεύγουν με απόσπαση τρεις πυροσβέστες ανά δίμηνο και να υπηρετούν στον σταθμό του Ρέθυμνου και στο κλιμάκιο Σπηλίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου!
Όπως γράφει το anogli.gr, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα Πυροσβεστικά κλιμάκια στα γειτονικά Γαράζο και Πέραμα, ενώ η απόφαση αυτή που έχει το σκεπτικό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι, αφήνει ουσιαστικά “γυμνή” την επαρχία και ανήμπορους τους εναπομείναντες πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν τα αστικά συμβάντα, κάθε αστική πυρκαγιά, τροχαίο, ή οτιδήποτε άλλο προκύψει στα Ανώγεια και την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Μυλοποτάμου στην οποία το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανωγείων έχει την εποπτεία!
Οι φορείς στην προσπάθεια τους να λύσουν ένα πρόβλημα, ουσιαστικά δημιουργούν άλλα καινούρια, ενώ ο προβληματισμός μας εντείνεται καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι αποφάσεις αυτές κάνουν τους μόνιμους πυροσβέστες να μην προτιμούν να μετατεθούν στα Ανώγεια, αλλά αντίθετα ήδη τρεις από το δυναμικό των Ανωγείων έχουν αιτηθεί να μετατεθούν στο Ηράκλειο! Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουμε ένα “κύμα” αιτήσεων μετάθεσης και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο που τόσο έχει βοηθήσει την τοπική κοινωνία να αντιμετωπίζει το φάσμα της υποστελέχωσης και της υποβάθμισης του.
Η έλευση των δέκα εποχικών πυροσβεστών στα τέλη Μαΐου, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τα άτομα αυτά που θα εργαστούν με οκτάμηνη σύμβαση, δεν θα έχουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση, ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό περιστατικό, στο οποίο απαιτείται η παρουσία μόνιμων και έμπειρων πυροσβεστών. Οι εποχικοί πυροσβέστες ουσιαστικά προσλήφθηκαν μόνο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι και δεν θα έχουν την εκπαίδευση αλλά ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για οποιοδήποτε άλλο περιστατικό συμβεί εντός του αστικού ιστού.
Επίσης λόγω της υψηλής αίσθησης ευθύνης που χαρακτηρίζει τα σώματα ασφαλείας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ακόμα και για την ζωή των εργαζομένων που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό περιστατικό χωρίς να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας τους.
Αυτή τη στιγμή ως μόνιμο προσωπικό στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανωγείων έχουν οργανικές θέσεις έντεκα μόνιμοι πυροσβέστες που από την πρώτη Μαΐου φεύγουν οι τρεις με δίμηνες αποσπάσεις σε Ρέθυμνο και Σπήλι. Αμέσως δημιουργείται σοβαρό θέμα με τις βάρδιες, που είναι τρεις βάρδιες σε 24ωρο ωράριο. Υπολογίζοντας άδειες και τα ρεπό που πρέπει να έχουν, οι οκτώ πυροσβέστες σαφώς δεν επαρκούν για τρεις βάρδιες, καθώς θα πρέπει όλοι να δουλεύουν χωρίς ανάσα για να καλυφθούν τα όποια κενά, ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα λόγω των παραπάνω βαρδιών!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έγιναν προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η απόφαση απόσπασης ανά δίμηνο τριών μόνιμων πυροσβεστών σε Ρέθυμνο και Σπήλι αλλά αυτές δεν καρποφόρησαν! Ενήμερος για την κατάσταση που συμβαίνει γενικά σε όλα τα πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού είναι ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κεφαλογιαννης Γιάννης αλλά δίνεται περισσότερο βάρος αυτή την περίοδο στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, οπότε φαίνεται ότι αφήνονται τα υπόλοιπα προβλήματα σε δεύτερη μοίρα, κάτι που ελπίζουμε να μην αποδειχτεί μοιραίο.. Ενήμερος είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και ο Δήμος Ανωγείων.
Η ουσία είναι ότι το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανωγείων, που λειτουργεί από το 2019 και έχει τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του ορεινού Μυλοποτάμου, και έχει παρέμβει καίρια σε εκατοντάδες σοβαρά περιστατικά αυτά τα τελευταία έξι χρόνια, μπαίνει από την πρώτη Μαΐου του 2025 σε μια φάση αβεβαιότητας, ανησυχίας και αγωνίας για το μέλλον και το κατά πόσο θα μπορεί να παραμείνει λειτουργικό και στο πλευρό του πολίτη με αυτές τις αποφάσεις που μόνο αποτέλεσμα έχουν την υποστελέχωση και υποβάθμιση του.