Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
8.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανιθαγένεια: 700 «αόρατοι» άνθρωποι στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Περίπου 700 άτομα χωρίς ιθαγένεια ζουν σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης, σε σύνολο 3.743 σε επίπεδο χώρας, ενώ αδιευκρίνιστης ιθαγένειας είναι στην Ελλάδα περίπου 3500, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης Γωγώ Μηλάκη, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση εργασίας με θέμα την ανιθαγένεια που συνδιοργάνωσαν στο Ηράκλειο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους/τις πρόσφυγες/προσφύγισσες και η Περιφέρεια Κρήτης.

«Ανιθαγενή είναι τα άτομα που δεν αναγνωρίζονται από κανένα κράτος, συνεπώς βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γιατί στερούνται βασικά δικαιώματα. Πολλές περιπτώσεις αφορούν Ρομά και ανθρώπους που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Εδώ φαίνεται να μην μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, όμως πρόκειται μόνο για τους επίσημα καταγεγραμμένους, αφορούν δηλαδή την κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν, όμως, και πάρα πολύ άλλοι άνθρωποι ανάμεσά μας χωρίς ιθαγένεια, οι οποίοι δεν καταγράφονται, δεν δηλώνονται, δεν μπορούν να πιστοποιηθούν μέσα σε ένα επίσημο κράτους για πάρα πολλούς λόγους» ανέφερε η κα. Μηλάκη.

Ας σημειωθεί ότι κάθε κράτος έχει τη δική του νομοθεσία σε ότι αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας και δεν υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για αυτό. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους και της κάθε κυβέρνησης την ευχέρεια να καθορίζουν τη νομοθεσία τους για την ιθαγένεια, όπως θεωρούν ότι είναι καλύτερη για την εκάστοτε χώρα. Στην Ελλάδα η νομική αναγνώριση και καταγραφή των ανιθαγενών εξακολουθεί ακόμα και το 2025 να είναι μία πρόκληση γιατί απαιτεί τη συντονισμένη δράση μεταξύ, τόσο των κρατικών Φορέων όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η κα. Μηλάκη επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανιθαγένεια ως κρίσιμο ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, για αυτό και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες/προσφύγισσες έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψή της μέσω της εκστρατείας “#IBelong”. «Υπάρχει ανάγκη για τις Δομές, αλλά και τους εμπλεκόμενους μηχανισμούς, να διαμορφώσουν τη σωστή διαχείριση των ανθρώπων αυτών και να διασφαλίσουν και τα δικαιώματά τους σε ένα νόμιμο πλαίσιο, βέβαια, μέσα σε μία σύγχρονη κοινωνία στην οποία όλοι θέλουμε να είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Να εξασφαλίσουμε ότι κανένας συνάνθρωπός μας που ζει δίπλα μας, δεν είναι χωρίς ιθαγένεια. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να είναι αόρατος», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα