Τα φώτα της εντυπωσιακής τελετής για την υπογραφή της σύμβασης για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, παρουσία της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, του Υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας και τοπικών παραγόντων, έσβησαν αλλά ο προβληματισμός στην ευρύτερη περιοχή της Δαμάστας, που θα εγκατασταθεί ο σταθμός μετατροπής, παραμένει.
Περίπου ένα μήνα μετά τις υπογραφές της σύμβασης, κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται προβληματισμένοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων ότι δε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χωριό.
Η ενημέρωση των φορέων της Δαμάστας από τον ΑΔΜΗΕ για το τελικό σχέδιο που αφορά στην εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής μόλις μια ημέρα πριν από τις επίσημες υπογραφές, έχει προκαλέσει δυσπιστία σε κατοίκους της περιοχής που κάνουν λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για τα σημεία που έχουν επιλεγεί στην περιοχή για την εγκατάσταση τόσο του σταθμού μετατροπής όσο και των ανεμογεννητριών, καθώς φαίνεται να προκύπτουν ιδιοκτησιακά ζητήματα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχει αναλύσει ενδελεχώς τη μελέτη για την εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής, πως δε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους και για την περιοχή, η ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει.
Πάντως ικανοποίηση φαίνεται πως δεν υπάρχει και για τα ανταποδοτικά έργα που προβλέπονται για την περιοχή, κάτι που εκφράστηκε και στη Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Δαμάστας.