Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους εξετάζει η Κυβέρνηση με φόντο τα αυξημένα περιστατικά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα και που παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις και στην Κρήτη.
Το νέο σύστημα ποινικοποιεί την πώληση οινοπνευματωδών ποτών αλλά και καπνικών ειδών σε ανήλικους, μετατρέποντας το από πλημμέλημα σε αδίκημα με ισχύ τόσο στα κέντρα διασκέδασης όσο και στα σημεία πώλησης των συγκεκριμένων ειδών.
«Η απαγόρευση είναι γενική και δεν έχει σχέση μόνο με τα κέντρα διασκέδασης. Δεν έχει σχέση μόνο με τα μπαρ, δεν έχει σχέση μόνο με τις καφετέριες, έχει ισχύ παντού. Ο ανήλικος απαγορεύεται να αγοράσει αλκοόλ. Όποιος πωλήσει παραβαίνει το νόμο, ο οποίος νόμος πλέον λέει ότι η πώληση θα γίνεται ποινικό αδίκημα», δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Από την πλευρά τους, ο Γ.Γ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Καραγιάννης μιλώντας στο Creta24 εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα νέα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών αλλά και την γενικότερη τάση ποινικοποίησης του συνόλου των κοινωνικών συμπεριφορών, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό υποτιμάται τόσο η βαρύτητα της ποινής, αλλά και η έννοια του εγκλήματος.
«Δημιουργεί προβληματισμό αυτή η τάση η οποία παρατηρείται μόνιμα στην κυβέρνηση, να ποινικοποιεί το σύνολο των κοινωνικών συμπεριφορών. Αν η ποινικοποίηση γίνεται άκριτα και καλύπτει όλο το φάσμα των βιοτικών σχέσεων, θα έλεγα και ότι η ποινή χάνει το νόημά της και η έννοια του εγκλήματος πλέον χάνει την βασική της μορφή και την κοινωνική της εν τέλει αποστολή», ανέφερε ο Γ.Γ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί μέσω της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης σχετικά με τις συνέπειες που έχει το αλκοόλ στον οργανισμό, αλλά και τις επιπτώσεις της άκριτης χρήσης του, που συχνά οδηγούν σε περιστατικά μέθης αλλά και τροχαία ατυχήματα.
«Το φαινόμενο της κατανάλωσης αλκοόλ από νέους ανθρώπους είναι σοβαρό γιατί η άκριτη κατανάλωση αλκοόλ συνήθως οδηγεί σε σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές και οδηγεί σε εγκλήματα τα οποία προβλέπονται και τιμωρούνται από άλλους νόμους. Υπάρχουν π.χ ανήλικοι οι οποίοι υπό την επήρεια σοβαρής ποσότητας αλκοόλ που έχουν προηγουμένως καταναλώσει, παράγουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα, πολλές φορές και θανατηφόρα. με θύματα είτε τους ίδιους είτε άλλους χρήστες των οδών. Εκεί υπάρχει σαφώς νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχει ποινική αντιμετώπιση. Αλλά θα έλεγα ότι το θέμα της χρήσης του αλκοόλ από τους ανήλικους σχετίζεται με τους θεσμούς που υπάρχουν για να αποτρέψουν τον ανήλικο από μια τέτοια συμπεριφορά. Και θα έπρεπε να τον προσεγγίσουμε σε μία βάση εκπαιδευτική. Μέσα από την οικογένεια και το σχολείο να καταδείξουμε καλύτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε ένα νέο άνθρωπο. Τις βλάβες που προκαλεί στο νευρικό του σύστημα, τις βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό του, τις βλάβες που προκαλεί στην ικανότητά του να πράττει ενσυνείδητα, τις μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια κατανάλωση», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.
Μάλιστα, με την νέα τροποποίηση, και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν μέσα και ανήλικους είναι υποχρεωτικό να αναγγέλλονται στο οικείο αστυνομικό τμήμα ένα χρονικό διάστημα πριν από την πραγματοποίησή τους, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να κάνει και προληπτικούς αλλά και δειγματοληπτικούς κατασταλτικούς ελέγχους.