Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
19.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον τα rapid test; – Τι απαντά στο CRETA ο καθηγητής Σουρβίνος

Πρέπει να διαβάσετε

Για το αν ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον τα rapid tests και πότε κάποιος ασθενής πρέπει να προβεί σε PCR, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας και Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σουρβίνος, υπάρχουν διάφορα σχόλια και από επιστημονικούς φορείς που αναφέρουν ότι υπάρχει μια πρώιμη δυσχέρεια στην έγκαιρη ανίχνευση της Όμικρον με rapid test. «Αυτό το συζητήσαμε στην πράξη, με κλινικούς ιατρούς από νοσοκομεία που εφαρμόζουν την μεθοδολογία αυτή. Φαίνεται αν υπάρχει μια δυσαρμονία, σχετικά με την αποτελεσματικότητα, ειδικά των πρώτων 2-3 ημερών και εκεί έρχεται το PCR, να δώσει τη λύση και την πιο αξιόπιστη διάγνωση για τον ασθενή και τον χειρισμό του ασθενή, όταν μπαίνει σε μια δομή νοσηλευτική».

Πρόσθεσε δε, ότι δεν πρέπει να απαξιώσουμε τα πάντα καθώς τα rapid test έχουν παίξει το ρόλο τους ειδικά σε μαζικούς ελέγχους. «Υπάρχει ένα όριο που μπορούν να λειτουργήσουν και ένα όριο ευαισθησίας και ειδικότητας. Άτομο το οποίο είναι αρνητικό σε rapid test αλλά εμφανίζει συμπτώματα κορωνοϊού, πρέπει να κάνει PCR για να είναι σίγουρο το ίδιο αλλά και ο περίγυρος του».

Όπως ανέφερε ο κ. Σουρβίνος, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν επιλεγεί 5 εργαστήρια σε όλη τη χώρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και στην Κρήτη, με σκοπό όλες οι νοσηλείες και τα δείγματα ασθενών που εισάγονται σε νοσοκομείο να ελέγχονται σε τι στέλεχος ανήκουν για να αξιολογηθεί η πορεία των ασθενών που ανήκουν σε Όμικρον και χρειάζονται νοσηλεία. «Οι παρατηρήσεις που κάνουμε σε καθημερινή βάση, δείχνουν ότι ένα ποσοστό 15-20% κάθε ημέρα ανήκουν στη Δέλτα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ασθενείς που μολύνονται ακόμη από τη Δέλτα και δεν συμβαίνει αυτό που είδαμε τον περασμένο χρόνο, μια γρήγορη επικράτηση της Δέλτα, όπως συμβαίνει με την Όμικρον, αλλά τότε είχαμε πλήρη εξαφάνιση του στελέχους Άλφα. Αυτό δεν συμβαίνει με τη Δέλτα που διατηρεί ένα ποσοστό που είναι αξιόλογο, ένα ποσοστό 20% δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα