«Ο πρωθυπουργός ήταν νευρικός σήμερα. Μάλλον πίνει τον φραπέ του σκέτο. Και ο φραπές τελικά δεν βλάπτει σοβαρά μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά βλάπτει και τα νεύρα του πρωθυπουργού», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και εξαπολύοντας σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης.
«Θα του συνιστούσα να κόψει τους φραπέδες αλλά και τους φραπέδες του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν είναι ένας και είναι γαλάζια συμμορία για την οποία δεν μας είπε κουβέντα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «πάει την χώρα μπροστά στην διαφθορά, κατασκήνωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα, επιτίθεται συνεχώς στις ανεξάρτητες αρχές, αλλά ‘πάει την χώρα μπροστά’ και τον ‘επιβραβεύουν’ για το κράτος δικαίου. Μα, καλά, ποιον κοροιδεύετε, κύριε Μητσοτάκη;».
Απαντώντας στην αιχμή του κ. Μητσοτάκη για το «παρών» του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Βεβαίως οφείλαμε να ψηφίσουμε ”παρών” γιατί κανένας αρχηγός δεν μπορεί να βάζει τους βουλευτές του να καταστρατηγούν το Σύνταγμα». Ενώ συνέχισε, λέγοντας: «Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε και για την Χρυσή Αυγή, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήγαν στη δικαιοσύνη για τους Σπαρτιάτες και όχι οι δικοί σας βουλευτές. Όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογίες για να σταματήσει η χρηματοδότηση των Σπαρτιατών κι εσείς τους δώσατε 1 εκατ. ευρώ χωρίς να στηρίζετε τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ. Και μας λέτε για ”πάνω” και ”κάτω πλατεία”, λες και δεν έχουμε μνήμη. Μαζί ήσασταν».
«Νομίζετε ότι το δίλημμα του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές θα είναι με τον διχασμό και τον πινόκιο ή με την διαφθορά Μητσοτάκη. Όχι, δεν υπάρχει το δίλημμα αυτό για τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ συμπλήρωσε: «Υπάρχει εδώ το ΠΑΣΟΚ με έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο, με πρόγραμμα και ήθος».
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπενθύμισε ότι «εμείς τα λέγαμε επί τρία χρόνια και φέρνετε μνημόνιο για τους Έλληνες παραγωγούς».
«Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έρθει σύντομα ξανά στη Βουλή και θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε, διότι εμείς θα προτείνουμε προανακριτική. Εγώ θέλω να δω εσείς τι θα προτείνετε. Θα προτείνετε προανακριτική κύριε Μητσοτάκη; Τι κάνετε τόσο καιρό;», υπογραμμίζοντας ότι περιμένει να δει τη στάση της κυβέρνησης.
«Αυτή η α λα καρτ συμπεριφορά σας σε ζητήματα θεσμών και διαφθοράς είναι πολύ επικίνδυνη. Και είναι πολύ επικίνδυνη γιατί δεν είναι φαινόμενο της δικής σας διακυβέρνησης. Ξεκίνησε πριν από εσάς. Απλά εσείς ως επαγγελματίες τα τελειοποιήσατε όλα», πρόσθεσε.
Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:
Ο Πρωθυπουργός ήταν νευρικός σήμερα. Μάλλον πίνει τον «φραπέ» του σκέτο και ο «Φραπές» τελικά δεν βλάπτει σοβαρά μόνο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τα νεύρα του Πρωθυπουργού. Θα του συνιστούσα, λοιπόν, να κόψει και ο ίδιος τους «φραπέδες», αλλά και τους «Φραπέδες» του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι πολλοί, δεν είναι ένας. Και είναι η «γαλάζια» συμμορία για την οποία δεν μας είπε κουβέντα.
Ο κ. Πρωθυπουργός μας είπε ότι η χώρα προχωρά μπροστά στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατασκήνωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα, επιτίθεται συνεχώς στις ανεξάρτητες αρχές, αλλά πάει την Ελλάδα μπροστά και τον επιβραβεύουν για το κράτος δικαίου. Ποιον κοροϊδεύετε, κ. Μητσοτάκη; Δεν βλέπουν οι Έλληνες πολίτες τι συμβαίνει στη χώρα μας; Δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717. Δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τους δύο υπουργούς σας και δεν λέτε κουβέντα σήμερα. Δεν έπρεπε να πείτε μία κουβέντα γι’ αυτά που συμβαίνουν και βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας;
Ο κ. Μητσοτάκης μας επέκρινε ότι κακώς ψηφίσαμε «παρών», χθες στις άρσεις ασυλίας για την προανακριτική Τριαντόπουλου. Βεβαίως, οφείλαμε να ψηφίσουμε «παρών», διότι κανένας αρχηγός δεν μπορεί να βάζει τους βουλευτές του να καταστρατηγούν το Σύνταγμα. Γιατί αυτό κάνατε: βάλατε τους βουλευτές σας να καταστρατηγήσουν το Σύνταγμα στην προανακριτική επιτροπή. Δεν εξέφρασαν λοιπόν καμία άποψη, καμία. Αλλά ενοχλείστε για αυτά τα θέματα.
Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε για τη Χρυσή Αυγή, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήγαν στη Δικαιοσύνη για τους Σπαρτιάτες και όχι οι δικοί σας. Όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τροπολογίες για να σταματήσει η χρηματοδότηση των Σπαρτιατών, εσείς τους δώσατε 1 εκατομμύριο ευρώ κρατική επιχορήγηση και δεν στηρίξατε τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ.
Και μας μιλάτε για πάνω και κάτω πλατεία, λες και δεν έχουμε μνήμη. Μαζί ήσασταν. Ή τα ξεχνάτε; Αλλά νομίζετε ότι το δίλημμα του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές θα είναι «με τον διχασμό και τον Πινόκιο ή με τη διαφθορά Μητσοτάκη». Όχι δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα για τον ελληνικό λαό. Αυτό νομίζετε ότι θα είναι. Ότι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε τον διχασμό; Την τοξικότητα; Το «θα σκίσω τα μνημόνια» και μετά φέρνω μνημόνια; Ή να αποδεχθεί ο ελληνικός ότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης θα έχει μια από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις; Όχι. Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ με έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο, με πρόγραμμα κι ήθος, που σέβεται τους κόπους και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και δεν συνεχίζει τα ίδια. Γιατί για αυτό σας ψήφισε ο ελληνικός λαός, όχι για να μιλάτε συνεχώς για παθογένειες.
Ό,τι και να γίνει, επικαλείστε τις «παθογένειες». Σας πιάνουμε να παρακολουθείτε το μισό σας υπουργικό συμβούλιο και πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων. Μα γίνονταν, -λέει-, και πριν από κάποιες δεκαετίες. Έρχεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και περιγράφει εγκληματική οργάνωση με πρωταγωνιστικό ρόλο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με γνώση του Πρωθυπουργού και πολιτική κάλυψη των υπουργών. Γίνονταν, -λέει-, και πριν από δεκαετίες. Πού θα πάει αυτή η ιστορία;
Δηλαδή επί Καραμανλή λέγαμε «μας πάτε στα βράχια» -γιατί εμείς το λέγαμε, δεν λαϊκίζαμε- και φέρατε το μνημόνιο και τώρα λέμε εδώ και τρία χρόνια ότι πάτε στα βράχια των πρωτογενή τομέα και φέρνετε πάλι μνημόνιο για τους Έλληνες παραγωγούς.
Άκουγα να ρωτούν υπουργοί σας με θράσος: «Πότε το είπατε; Εσείς από την Κρήτη δεν το γνωρίζατε;». Αυτό δεν λένε οι υπουργοί σας, γελώντας μάλιστα, ότι εγώ όφειλα ως κάτοικος Ηρακλείου να το γνωρίζω, ενώ εσείς ως καταγόμενος από τα Χανιά δεν το οφείλατε; Σιώπησα; Γιατί αυτό άκουσα να λένε εχθές κορυφαίοι υπουργοί σας, ότι το ήξερα και δεν μίλαγα.
Εγώ δεν σας κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση και ήρθατε εδώ και μου απαντήσατε ότι υπάρχουν «κάποιες σκιές»; Το πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο είναι «κάποιες σκιές»; Εγώ δεν το έθεσα από το 2023 στον προϋπολογισμό; Το 2024 πριν μπούμε σε ευρωπαϊκή εποπτεία και μου έλεγε ο κ. Αυγενάκης ότι έχω μία περίεργη επιμονή και ότι δεν φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος;
Από τη μία ο κ. Γεωργιάδης κάνει λόγο για «περίεργη σιωπή από το ΠΑΣΟΚ» και όταν το φωνάζαμε ο κ. Αυγενάκης μιλούσε για «περίεργη επιμονή». Τι από τα δύο ισχύει; Ξέρετε τι ισχύει; Ότι είστε βουτηγμένοι στην αλαζονεία και τη διαφθορά. Και τι κάνετε; Αξιοποιείτε τα μίντια για να πετάξετε παντού λάσπη και ευθύνες, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Σημανδράκος με τις επιστολές στο Μαξίμου και ο κ. Βάρρας, όλοι σας είπαν για τα “αμαρτωλά” ΑΦΜ. Εσείς οδηγήσατε τον κ. Σημανδράκο σε παραίτηση για να τα ξεμπλοκάρετε πριν τις Ευρωεκλογές του 2024. Και μετά μας λέτε γιατί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μιλά για εγκληματική οργάνωση. Γιατί εμείς λέμε για “γαλάζια” συμμορία και γιατί μιλάμε για πολιτική κάλυψη. Όλα αυτά είναι με συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Προσέξτε. Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης για το κράτος δικαίου; Όταν μιλάμε για τα προβλήματα που έχει η χώρα μας, το κάνουμε για να την εκθέσουμε διεθνώς. Σας θυμίζει κάτι αυτό το επιχείρημα; Είναι το επιχείρημα Αυγενάκη του 2024. Μιλάμε για τα προβλήματα που αφορούν τους θεσμούς και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης, μιλάμε για τις υποκλοπές και το predator, εκθέτουμε τη χώρα. Μιλάμε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δύο χρόνια πριν το πρόστιμο, εκθέτουμε τη χώρα. Ποιος έχει τελικά πατριωτική στάση; Αυτός που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες ή αυτός που τις αξιοποιεί για να πάρει ψήφους και να στήσει παρακρατικές ή παρακομματικές οργανώσεις; Αυτό είναι το ερώτημα για να δούμε εν τέλει ποιοι έχουν πατριωτική στάση και ποιοι συνεχίζουν τα ίδια και τα ίδια εις βάρος του ελληνικού λαού αμετανόητοι.
Και πάμε στα σημερινά.
Άκουσα να πανηγυρίζει ο υπουργός κ. Πιερρακάκης για τη ρήτρα διαφυγής. Και μας είπε ο Πρωθυπουργούς ότι είναι και πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή, γιατί πανηγυρίζουμε; Για ένα νέο χρέος! Μας δίνουν δημοσιονομικό χώρο, αλλά το χρέος θα αυξάνεται. “Μεγάλη επιτυχία” για εσάς! Για εμάς, η όλη διαπραγμάτευση που αφορά στο ReArm EU και στο SAFE, είναι μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση για έναν και μόνο λόγο:
Δεν γνωρίζουμε από την εποχή Ομπάμα, κ. Μητσοτάκη, ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να πιέσουν την Ευρώπη και τις ΝΑΤΟϊκές χώρες να πάνε τις δαπάνες στο 5%; Τι έπρεπε να κάνει μια κυβέρνηση που προνοεί; Έπρεπε να πάει στο Συμβούλιο και να πει ότι, όσοι δεν θέλετε να πάτε από το 2% στο 5% και να κάνετε περικοπή από το κοινωνικό κράτος, ας κάνουμε ένα ειδικό ταμείο μόνο για τις χώρες τις περιφέρειας. Και όποια χώρα βάλει εκεί χρήματα, να αποφύγει τη δέσμευση του 5%. Έτσι θα κερδίζαμε χρήματα επιδοτούμενα για εξοπλισμούς. Και όχι τώρα να έχουμε νέο χρέος. Μάλιστα, διαβάζω ότι ο κ. Δένδιας δηλώνει πως δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον κανονισμό SAFE που έχει χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές, αλλά μόνο το ReArm που είναι απλώς ένα δημοσιονομικό πλαίσιο ευελιξίας.
Πάμε και στο θέμα της Τουρκίας.
Είναι επιτυχία που θα μπορούν τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες που παράγουν στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμούς μέχρι το 1/3 της τιμής του εξοπλιστικού προγράμματος, να παίρνουν χρήματα από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; Και μην φέρνετε το επιχείρημα της ομοφωνίας, γιατί η ομοφωνία υπάρχει για τις διμερείς συμφωνίες και όχι για τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών. Τι έπρεπε να κάνετε; Υπήρχε λύση. Να πείτε, αν είναι αδύναμος ο ιδιωτικός τομέας της Ευρώπης γιατί αυτό είναι το επιχείρημα από την πλευρά των θεσμών, να ισχύει για ιδιωτικές εταιρείες τρίτων κρατών, όπως ο Καναδάς και η Αμερική, που δεν υπονομεύουν κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών κρατών όπως κάνει η Τουρκία. Και έτσι να αποκλειστεί συνολικά η Τουρκία από τα ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα.
Αλλά, έχουμε… “ήρεμα νερά”.
“Ήρεμα νερά”, χωρίς να ξεκαθαρίζει ο Πρωθυπουργός πότε θα υλοποιηθεί το έργο του καλωδίου.
“Ήρεμα νερά” με τα πάρκα να μετακινούνται μεταξύ Αμοργού και Νισύρου.
“Ήρεμα νερά” με τον Ερντογάν να μετατρέπει τον “στρατηγικό” σύμμαχο Χαφτάρ -που μας περιφέρατε εδώ ως τη λύση στο πρόβλημα του ζητήματος της Λιβύης- ως τον νέο του “Ταλιμπάν” ο οποίος παίζει με τη χώρα μας. Γιατί είναι παιχνίδι υβριδικού πολέμου αυτό που γίνεται στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες.
Πώς ξαφνικά, κ. Μητσοτάκη, ο κ. Χαφτάρ συζητά την επέκταση του τουρκολιβυκού συμφώνου και στην Ανατολική Λιβύη; Τι συνέβη; Να μας εξηγήσετε. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός. Γιατί δεν είναι ένα και δύο τα προβλήματα. Συσσωρεύονται.
Να μας εξηγήσετε απλά πώς σε μια πενταετία καταφέρατε η Δυτική Λιβύη με την Ανατολική Λιβύη, η κυβέρνηση της Τρίπολης με τη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Βεγγάζης, να μη λένε καλημέρα μεταξύ τους, αλλά και οι δύο να είναι ενάντια στην Ελλάδα. Πώς το καταφέρατε; Πραγματικά, τι είδους… “επιτυχία” της ελληνικής διπλωματίας είναι αυτή; Αξίζει να μας το εξηγήσετε σήμερα, μιας και είστε στη Βουλή.
Είναι και το θέμα της Μονής Σινά. Περιμένουμε ακόμη πρωτοβουλίες. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει η Αίγυπτος 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο -ενώ αναμενόταν να γίνει τον Ιούλιο- να επικυρώνεται αυτή η απόφαση και να μην μπαίνει ένα δεσμευτικό πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα θέματα που αφορούν στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Και πάω στα θέματα του Ισραήλ.
Είπαμε εμείς να διαταράξουμε τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ; Εμείς κάναμε το ’80 τη στρατηγική συμμαχία με τους αραβικούς λαούς, εμείς ξεκινήσαμε και τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να χρεώνεται η Ελλάδα και να ταυτίζεται με έναν σφαγέα στη Γάζα, όπου διεξάγεται μία εθνοκάθαρση. Και όταν μάλιστα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό του Ισραήλ που ασκούν σωστή κριτική στον κ. Νετανιάχου. Γιατί ταυτιζόμαστε απόλυτα και πιο σκληρά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα;
Ειδικά στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού εμείς έχουμε ξεκάθαρη στάση.
Πρέπει άμεσα και σκληρά να λειτουργήσει η χώρα μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανέναν υβριδικό πόλεμο από την πλευρά της Λιβύης στα πρότυπα του ό,τι έκανε ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά, εδώ υπάρχει ένα ερώτημα και το λέω με καλή θέληση. Σας άκουσα να λέτε, να κάνουμε αναστολή στην εξέταση του ασύλου. Αυτό βοηθάει πραγματικά; Όταν, από ό,τι λένε οι πληροφορίες μας, οκτώ στους δέκα που έρχονται στην Κρήτη δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα. Μήπως, αναστέλλοντας την εξέταση, αναστέλλουμε και χάνουμε χρόνο από τις επιστροφές που πρέπει να γίνουν; Είναι ένα ειλικρινές ερώτημα που θα ήθελα να απαντήσετε. Διότι, αν οκτώ στους δέκα δεν έχουν το προφίλ αυτό, θα μπορούμε γρηγορότερα να τους στείλουμε πίσω.
Επίσης, χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις. Πού και πότε οι δομές; Διότι είναι αδιανόητο η ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού, η Κρήτη, να δέχεται τέτοιο πλήγμα γιατί δεν προνοήσατε εδώ και εβδομάδες. Τι κάνει η FRONTEX; Τι κάνατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Ποια ήταν η πρόνοιά σας σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και εβδομάδες για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε σήμερα;
Κυρίες και κύριοι,
Η κυβέρνηση καλώς ή κακώς έρχεται σήμερα στη Βουλή και μας λέει ότι έχει δημοσιονομικό περιθώριο για συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά τα μέτρα είναι παυσίπονο ή αντιμετωπίζουν την ασθένεια; Αυτό είναι το ερώτημα. Για εμάς είναι παυσίπονο. Γιατί αυτήν τη στιγμή στην αγορά ακινήτων το μεγαλύτερο θέμα της αύξησης των ενοικίων είναι το θέμα της προσφοράς. Αντιμετωπίζεται το θέμα της προσφοράς με την πρότασή σας; Μα, από αυτό εδώ το βήμα, υποτιμούσατε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και λέγατε «ένα δισεκατομμύριο κοστίζουν αυτά που λέτε». Ένα δισεκατομμύριο κοστίζει το μέτρο που προτείνετε σε μια τετραετία χωρίς να μένει καμία υποδομή πίσω. Και μάλιστα παράγοντες της αγοράς λένε ότι την επόμενη χρονιά τα 800+ ευρώ που θα πάρουν οι δικαιούχοι θα τα ενσωματώσει η αγορά. Άρα, τι κάνετε; Μια τρύπα στο νερό.
Όπως επίσης και το θέμα των συνταξιούχων. Εμείς έχουμε μια καθαρή στάση. Θεσμικές παρεμβάσεις. Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Μόνιμες θεσμικές παρεμβάσεις είναι η λύση και στα θέματα στέγασης και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και στα θέματα που αφορούν στους πιο ευάλωτους συνταξιούχους. Εσείς, όμως, ασκείτε μία άλλη πολιτική που θέλει σε ομηρία τους ανθρώπους. Γιατί είναι ομηρία να περιμένουν κάθε χρόνο τα 800 και τα 250 ευρώ, αντί να έχουν οι κυβερνήσεις σταθερούς μηχανισμούς αντιμετώπισης των ανισοτήτων, σταθερούς μηχανισμούς μείωσης ακρίβειας, σταθερούς θεσμούς ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, όταν το κόστος ζωής καλπάζει παντού.
Θέλω να σας πω, κλείνοντας, ότι το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ σύντομα θα έρθει ξανά στη Βουλή. Θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Διότι εμείς θα προτείνουμε προανακριτική. Εγώ περιμένω να δω εσείς τι θα προτείνετε. Θα προτείνετε προανακριτική, κ. Μητσοτάκη; Τι κάνετε τόσο καιρό; Τόσο καιρό εσείς, ένα κόμμα με τόσους βουλευτές που, μάλιστα, λένε και κάποιοι στα κανάλια ότι εσείς είστε αυτός που άνοιξε τον δρόμο στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη! Τι άλλο θα ακούσουμε! Γιατί δεν προτείνετε εσείς προανακριτική; Σας περιμένω να ακούσω. Γιατί δεν προτείνετε προανακριτική; Χωρίς περιττά λόγια. Με αυτά που λέει η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τους δύο σας υπουργούς. Γιατί δεν την προτείνετε;
Καραμανλής – σύμβαση 717 με συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είπατε “όχι στην έρευνα”.
Όταν ήρθε και η ελληνική δικαιοσύνη, είπατε “κατασκευασμένη κατηγορία για να αθωωθεί ο Καραμανλής”.
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία- ΟΠΕΚΕΠΕ, -για αυτά που έχουμε γιατί μπορεί να έρθουν και άλλα-, περιμένω να δω τη στάση σας.
Και το λέω αυτό γιατί αυτή η α λα καρτ συμπεριφορά σας σε ζητήματα θεσμών και διαφθοράς είναι πολύ επικίνδυνη. Και είναι επικίνδυνη γιατί δεν είναι φαινόμενο της δικής σας διακυβέρνησης. Ξεκίνησε πριν από εσάς. Απλά εσείς ως επαγγελματίες τα τελειοποιήσατε όλα.
Και κλείνω με αυτό.
Άκουσα χθες τον κ. Γεωργιάδη να λέει «μα, μιλάει το ΠΑΣΟΚ, όταν η τεχνική λύση που έβαζε τα βοσκοτόπια από την Κρήτη στην Ξάνθη και στην Καστοριά είναι έργο ΠΑΣΟΚ την εποχή της συγκυβέρνησης;».
Και σας καλώ να απαντήσετε: είναι ψεύτης, ναι ή όχι;
Μπορούσε τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει μια τέτοια πολιτική, όταν απαγορευόταν και ο νόμος αφορούσε μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα; Γιατί το λέει ο κ. Γεωργιάδης; Για να μας βάλει και εμάς στο «κάδρο» των ευθυνών. Όταν ξέρετε πολύ καλά ότι η αποσύνδεση βοσκοτόπων και κοπαδιού έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και η δυνατότητα να δηλώνουν χώρους βόσκησης και πέρα από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά, έγινε πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ. Και ήρθατε εσείς -με προκαλεί η τοποθέτηση του τελευταίου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που βάζει και “πλάτες” στον κ. Βορίδη- και πήρατε τη θεσμική στρέβλωση και, αντί να την αντιμετωπίσετε, την κάνατε ρουσφετομάγαζο και εγκληματική οργάνωση.
Για αυτό, να είστε σίγουροι, όσο και να προσπαθείτε να βρείτε επικοινωνιακά πεδία για να πετάτε από εδώ και από εκεί λάσπη και να φτιάχνετε το αφήγημα της “χρόνιας παθογένειας”, είναι εδώ η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και είναι εδώ και αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ρίξει άπλετο φως και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη και τα “γαλάζια” παιδιά και τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που τους έβαλαν πλάτη επί πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα ένα πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Και όσον αφορά σε εσάς, τα ξέρατε όλα πάρα πολύ καλά από την πρώτη στιγμή. Είχατε τον κ. Βάρρα στο Μαξίμου. Σας τα είπε από την πρώτη στιγμή. Είχατε δύο επιστολές του κ. Σημανδράκου. Είχατε εμένα να σας το λέω από τον προϋπολογισμό του 2023 μέχρι το 2025 σε επίκαιρη ερώτηση. Τα ξέρατε όλα πολύ καλά. Μία απάντηση θέλουμε: γιατί δεν κάνετε τίποτα και σήμερα ο λαός θα πληρώσει το μνημόνιο της Νέας Δημοκρατίας, περικοπή επιδοτήσεων στους τίμιους κτηνοτρόφους και στους τίμιους αγρότες της χώρας;