Αναβρασμό έχει προκαλέσει στο Ηράκλειο, η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για υποβιβασμό του ΟΦΗ στη Football League, αφαίρεση έξι βαθμών και πρόστιμο 300.000 ευρώ, για τον περυσινό αγώνα με τον Αιγινιακό, που θεωρήθηκε στημένος.

Ο ΟΦΗ, εξέδωσε λιτή ανακοίνωση, με την οποία ανέφερε πως θα κάνει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης της Επιτροπής και το νομικό τμήμα της ομάδας έχει ήδη πιάσει δουλειά.

Οι φίλαθλοι της ομάδας υποστηρίζουν πως πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλα τα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο «στήσιμο» του αγώνα, αλλά όχι η ομάδα.

Για το θέμα έχουν τοποθετηθεί και θεσμικοί φορείς της πόλης.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού:

«Με αφορμή την πρωτόδικη τιμωρία του ΟΦΗ από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, θέλω να δηλώσω ότι: ως Δήμαρχος Ηρακλείου θα είμαι στο πλευρό της ομάδας στην προσπάθειά της να δικαιωθεί.

Η ιστορία του ΟΦΗ και η υπερηφάνεια του κόσμου του, επιτάσσουν να μην ζητά χάρες και εξαιρέσεις. Επιτάσσουν, όμως, να ζητά ισονομία.

Αυτήν απαιτούμε και αυτήν θα διεκδικήσουμε στο πλευρό της διοικήσεώς του».

Δήλωση του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες», Ηλία Λυγερού:

«Η απόφαση της ΕΠΟ για τον ΟΦΗ μόνο κάθαρση στο χώρο του αθλητισμού γενικότερα και του ποδοσφαίρου ειδικότερα δεν μπορεί να φέρει, από τη στιγμή που έχουν έλθει στο φως πολυάριθμες αντίστοιχες υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει αποφανθεί επιβάλλοντας ποινές.

Η ιστορία του ΟΦΗ είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του αθλητισμού στο Ηράκλειο και έτσι η Επιτροπή Εφέσεων, στην οποία θα προσφύγει η Κρητική Ομάδα, είμαστε βέβαιοι πως θα την δικαιώσει.

Οι «Ενεργοί Πολίτες» στέκονται στο πλευρό του ιστορικού σωματείου του ΟΦΗ και στην προσπάθεια του για αληθινή ισονομία».

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε τη παρακάτω δήλωση:

«Σύσσωμος ο φίλαθλος κόσμος της Κρήτης και οι συντελεστές της Ομάδας του ΟΦΗ νιώθουν θλίψη για την σκληρή και άδικη πρωτόδικη απόφαση υποβιβασμού της στη Football League και το υψηλό χρηματικό πρόστιμο, που επιβλήθηκε από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Ήδη η διοίκηση του ΟΦΗ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι πρόκειται άμεσα να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στην Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) προσκομίζοντας μια σειρά στοιχείων και επιχειρημάτων.

Όμως με αφορμή αυτή την απόφαση για την ομάδα του ΟΦΗ για ενέργειες που αποδίδονται σε διοικητικούς παράγοντες, η πολιτεία οφείλει άμεσα να θεσπίσει πλαίσιο αναζήτησης και τιμωρίας των υπαιτίων και όχι του νομικού προσώπου και του συλλογικού φορέα».

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη: 

«Η ομάδα του ΟΦΗ είναι και παραμένει υπόδειγμα στη μεγάλη κατηγορία. Και βέβαια δεν πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο για τα λάθη παραγόντων και μάλιστα εν αγνοία του συνόλου της ομάδας.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα συνδράμουμε όλοι.

Καλό θα ήταν κάποιοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους σήμερα και μέχρι χθες ήταν απόντες, να ρωτήσουν, να μάθουν, να ενημερωθούν σωστά. Μόνο έτσι θα βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται από τη σημερινή Διοίκηση και το σύνολο της κοινωνίας του Ηρακλείου να δικαιωθεί η Ομάδα μας, που σίγουρα αδικείται καταφανέστατα από την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ».

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη:

«Η Περιφέρεια Κρήτης εκφράζει την ένθερμη στήριξη της στον ΟΦΗ, αντιδρώντας στην πρωτοφανή και άδικη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να υποβιβάζει την ιστορική ομάδα της Κρήτης από την Α Εθνική Κατηγορία.

Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει τον υγιή Αθλητισμό, την ισονομία και ως εκ τούτου παραμένουμε συμπαραστάτες στη διοίκηση της ομάδας του Ο.Φ.Η μέχρι τη τελική δικαίωση, ύστερα και από την εκδίκαση της έφεσης κατά της συγκεκριμένης απόφασης.»

Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου:

«Σχετικά με την απόφαση υποβιβασμού του ΟΦΗ από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, και αφουγκραζόμενοι τις έντονες διαμαρτυρίες επιχειρήσεων μελών μας αλλά και του απλού κόσμου, θέλουμε να δηλώσουμε την υποστήριξη και τη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου η οποία ήταν και είναι διαχρονικά δεδομένη όποτε κι όπου παραστεί ανάγκη.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της ΕΠΟ αδικεί την κρητική ομάδα και είμαστε στο πλευρό της Διοίκησης και της ομάδας του ΟΦΗ προκειμένου να δικαιωθεί από την Επιτροπή Εφέσεων. Η Π.Α.Ε ΟΦΗ είναι ένα μεγάλο και ιστορικό σωματείο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται – ένα σωματείο που παλεύει με πολλές και αντίξοες συνθήκες αντιμετωπίζοντας χιλιάδες προβλήματα. Το Επιμελητήριο θα σταθεί στην προσπάθεια της Π.Α.Ε ΟΦΗ και θα στηρίξει τους αγώνες της».