Στην αναβολή της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής από τον προσεχή Σεπτέμβριο σε 13 δήμους της χώρας που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υποδομές για τα τετράχρονα της περιοχής τους, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πρόκειται για τους Δήμους Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Παιανίας, Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνα, Σαρωνικού, Κομοτηνής, Κεντρικής Κέρκυρας, Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης, Κω και Ρόδου, η ένταξη των οποίων στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση μετατέθηκε, με κοινή απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για το διδακτικό έτος 2020-2021.

Οπως δήλωσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός κ. Ζαχαράκη, έχει ήδη ληφθεί μέριμνα σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «προκειμένου παιδιά που διαμένουν σε αυτούς τους δήμους να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς» (σε δημοτικές ή ιδιωτικές δομές).

Ευθύνες για αυτή την εξέλιξη επιρρίπτει η ηγεσία του υπουργείου στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι δεν φρόντισε να επιλύσει πρακτικά ζητήματα για την εφαρμογή του προγράμματος. «Εξαρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Στηλιτεύσαμε, ωστόσο, ως αντιπολίτευση τότε, το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως υποδομών, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος», αναφέρουν με δήλωσή τους οι κ. Κεραμέως και Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι, εκ των πραγμάτων, επαληθεύτηκαν. «Συνήθιζε, άλλωστε, η απελθούσα κυβέρνηση, πρώτα να νομοθετεί και κατόπιν εορτής να αναζητεί τρόπους εφαρμογής της νομοθετημένης ρύθμισής της».

Αντιδράσεις στην Κρήτη για την απόφαση

Ανάμεσα στους 13 δήμους στους οποίους αναστέλλεται η λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι και ο δήμος Μαλεβιζίου με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος» σε ανακοίνωσή του να τονίζει πως η απόφαση «βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:

«Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών αναστέλλουν χωρίς καμία αιτιολόγηση αλλά και δίχως να έχει προηγηθεί απολύτως καμία ενημέρωση προς τη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης  σε 13 δήμους της χώρας.            

Στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται ο Δήμος Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου, παρά το γεγονός πως τόσο η δημοτική αρχή όσο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης είχαν πάρει σαφή θέση για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του δίχρονου νηπιαγωγείου από το σχολικό έτος 2019-2020.

Η αναστολή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δ. Μαλεβιζίου βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και στην τελευταία συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των δήμων και τις Υφυπουργούς Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε, η δημοτική αρχή του Δ. Μαλεβιζίου τόνισε πως είναι εξασφαλισμένη η στέγαση των 85 προνηπίων στις αίθουσες του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου – αίθουσες που απελευθερώνονται με την μεταφορά των μαθητών του δημοτικού σε νέο κτίριο –. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός πως βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία τοποθέτησης πέντε νέων αιθουσών και η προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής (τραπέζια, καθίσματα κ.ά).

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» ζητά:

Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση και να εφαρμοστεί κανονικά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο Δήμο Μαλεβίζιου.

Η τωρινή δημοτική αρχή όσο και η νέα να τοποθετηθούν άμεσα και επίσημα στο ζήτημα.

Τη ΔΟΕ να καταγγείλει άμεσα την πρακτική του Υπουργείου Παιδείας που ναρκοθετεί μία από τις σημαντικότερες παιδαγωγικές και κοινωνικές κατακτήσεις του Κλάδου.

Τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου να παρέμβουν και να πάρουν θέση για την ΚΥΑ της κυβέρνησης».