Την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης μέσω της αναβάθμισης δύο Super Puma και της προκήρυξης διαγωνισμού για 10 νέα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (29/2).
Πρόκειται για έργο μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και η αναβάθμιση των δύο Super Puma περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προμήθεια δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών αεροπυρόσβεσης.
«Είναι μία παρακαταθήκη πολύ- πολύ μεγάλη για τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουν οι πιλότοι μας, οι διασώστες μας και οι πυροσβέστες μας τα μέσα έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους διαγωνισμούς για την προμήθεια 10 νέων ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, τα οποία θα υπηρετούν τους σκοπούς της πυρόσβεσης, της μεταφοράς και της διάσωσης, διαγωνισμοί που όπως είπε θα βγουν στον «αέρα» εντός Μαρτίου.
«Θα υλοποιηθούν οι διαγωνισμοί στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το 2025, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι για αυτήν την αντιπυρική περίοδο έχουμε μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Ολοκληρώσαμε 3,5 μήνες νωρίτερα φέτος απ’ ότι πέρσι το διαγωνισμό μέσα από τον NSPA, δηλαδή το ΝΑΤΟ για την προμήθεια των εναέριων μέσων και νομίζω ότι πετύχαμε λίγο ως πολύ το σύνολο αυτών που ζητήσαμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Για φέτος το καλοκαίρι θα διαθέτουν έναν πολύ ισχυρό στόλο, όπως σημείωσε και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη το οποίο, όπως είπε, εμπλέκει τους πάντες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναρμόδια υπουργεία και φορείς », υπογράμμισε.
Κακούργημα ο εμπρησμός
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στην μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους καθ’ έξιν εμπρηστές, ακόμα και αν είναι εξ αμελείας.
«Εξ αμελείας που οδηγεί σε απώλεια ζωής ή οικολογική καταστροφή δεν μπορεί να είναι παρά μια πράξη εγκληματική. Σύμφωνα με το ποινικό κώδικα αυτό επισύρει ποινή 10 ετών κάθειρξης και μέχρι 200.000 ευρώ πρόστιμο», επισήμανε και προσέθεσε ότι «είναι μία μειοψηφία ανθρώπων οι οποίοι δεν σέβονται τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας, το περιβάλλον, την ασφάλεια όλων και τη χώρα μας και δεν μπορεί αυτό να συνεχίσει να μένει ατιμώρητο».
Η αναβάθμιση φέρνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
Για τη συνεισφορά της αναβάθμισης των Super Puma σε διασώσεις και πυρκαγιές μίλησε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας.
«Με την αναβάθμιση των ιδιόκτητων εναερίων μέσων θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των διασώσεων, πυρκαγιών και θα είμαστε πιο κοντά στην αποτελεσματικότητα για τον Έλληνα πολίτη», είπε.
Στη συμβολή της αναβάθμισης και σε όσα περιλαμβάνει αναφέρθηκε ο πυραγός, Νίκος Γαλάνης, εναέριος συντονιστής εναερίων μέσων. Όπως είπε, «η ενίσχυση των δυνατοτήτων τους αυξάνει την αποτελεσματικότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το χρόνο απόκρισής τους στις επιχειρήσεις».
Ο κ. Γαλάνης επισήμανε ότι «με το υδραυλικό αναβατόριο ελεγχόμενης έλξης οι διασώστες μπορούν να εργαστούν με ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, σε σημεία και περιοχές όπου η κοινή λογική μπαίνει στην άκρη και το αίσθημα της προσφοράς και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής με σύμμαχο την εμπειρία επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».
«Οι ανάγκες των συμπολιτών μας δεν παύουν και δεν περιορίζονται μέσα στο χρονικό πλαίσιο μιας αντιπυρικής περιόδου ή σε ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας σε όλη την επικράτεια είναι διαρκείς, καθημερινές και απαιτητικές σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό», κατέληξε ο κ. Γαλάνης.
Από την πλευρά του αντιπύραρχος Μενέλαος Ανδρεασάκης, εναέριος συντονιστής εναερίων μέσων και χειριστής βαρούλκου διάσωσης τόνισε ότι μέσω της αναβάθμισης, της προμήθειας δύο μηχανισμών βαρούλκου διάσωσης και δύο ενσωματωμένων δεξαμενών για την αεροπυρόσβεση, «πολλαπλασιάζεται σημαντικά η επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα»
Στη συνέχεια ο κ. Γαλάνης και ο κ. Ανδρεασάκης μετέφεραν τις εμπειρίες τους από το πεδίο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
«Κληθήκαμε από τη δασοπυρόσβεση στις καταστροφικές πυρκαγιές της Θράκης να επιχειρήσουμε διασώσεις στις πρωτόγνωρες πλημμύρες της Θεσσαλίας. Δυστυχώς παρόμοιες καταστάσεις θα κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αυτή τη φορά όμως καλύτερα εξοπλισμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι.