Άρχισε η γειτονιά να μυρίζει υδρογονάνθρακες. Πολλά και μεγάλα τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως καταδεικνύουν οι έρευνες και βεβαιώνουνε οι ειδικοί. Κινητικότητα στα κυβερνητικά επιτελεία, τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις, καθορισμός αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, υπογραφές συμβολαίων με ενεργειακούς κολοσσούς και υπενοικίαση θαλάσσιων οικοπέδων.

Συνάμα, πολλοί τριγμοί κι εντάσεις· διεκδικήσεις, απειλές, μονομερείς ενέργειες, απόπειρες εκφοβισμού και τσαμπουκάδες. Δεν ήτανε, άλλωστε, ήσυχη ποτέ ετούτη εδώ η γειτονιά· πάντοτε θα βρισκότανε κάποιος νταής, να εκφοβίσει τους μικρότερους και να προσπαθήσει να επιβάλει το νόμο του ισχυρού. Πόσο μάλλον τώρα, που φαίνεται να υπάρχει και περιθώριο μεγάλου κέρδους.

Στρατοί προετοιμάζονται σε πολεμικά γυμνάσια, προβοκάτορες προσπαθούν να δημιουργήσουνε τετελεσμένα κι επιτελάρχες σχεδιάζουνε θερμά επεισόδια, φιλοδοξώντας να επωφεληθούνε απ’ την τεχνητή αναμπουμπούλα. Επίδοξοι σουλτάνοι απειλούνε θεούς και δαίμονες και κυβερνήτες τοποθετημένοι από ξένες μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούνε καταστάσεις. Καταπατητές γης επιβάλουνε ντε φάκτο νομιμοποίηση των σιδερόφραχτων εποικισμών τους στα ξένα χώματα. Αποικίες χρέους, δεμένες χεροπόδαρα και στρατηγικά ελεγχόμενες από τρίτους, προσπαθούν να κατευνάσουν τα θηρία μπας και διασφαλίσουνε το δικό τους κομμάτι από την πίτα. Οι ευκαιριακές λυκοφιλίες δίνουν και παίρνουν· ο εχτρός του χτες είναι ο καλύτερος φίλος του σήμερα. Κι όσο για το αύριο, ποιος ξέρει; Βλέποντας και κάνοντας.

Κι οι μεγάλοι παίχτες της παγκόσμιας σκακιέρας, που πάντοτε κινούσανε τα νήματα στη γειτονιά, μετακινούν τα πούλια τους με καλά μελετημένη στρατηγική. Εκβιάζουν εκλεγμένες κυβερνήσεις, φυτεύουν δικτάτορες όπου μπορούν και κάνουνε το παν ώστε να πάρουν οι δικές τους εταιρίες τα καλύτερα συμβόλαια. Τίποτε δεν πρόκειται να τους σταθεί εμπόδιο· το διεθνές δίκαιο υπάρχει, άλλωστε, για να παραβιάζεται, τα σύνορα για να αλλάζουν και οι συμμαχίες για να προδίδονται. Άσε που με τόση αναμπουμπούλα, πουλιέται και κανένα οπλικό σύστημα παραπάνω· πολλαπλό, λοιπόν, το κέρδος.

Όσο για τους λαούς, αυτοί πιστεύουνε αφελώς το παραμύθι της ευημερίας και της άνθισης που θα τους φέρουν τάχα οι υδρογονάνθρακες. Οργίζονται με τον εχτρό, φανατίζονται με τα εθνικά τους δίκια κι ωθούνται σε θέσεις μάχης από διεφθαρμένους κι υστερόβουλους ηγέτες, δίχως ν’ αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι μόνο να χάσουν έχουν και πως ολόκληρη η φραντζόλα προορίζεται για άλλους.

Άλλωστε έχει δείξει η Ιστορία ότι όπου βρέθηκαν υδρογονάνθρακες, σε μέρη ταραχώδη, ωφεληθήκανε μονάχα οι λίγοι και οι ισχυροί. Οι πολλοί συνήθως πνίγονται μες στις αναθυμιάσεις.

Από το αρχείο του Λευτέρη Κουγιουμουτζή στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Λευτέρης Κουγιουμουτζής

Ο Λευτέρης Κουγιουμουτζής είναι Μαθηματικός.