Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να μην είναι μία έκφανση της «εκδίκησης» της φύσης στον άνθρωπο για τις καταστροφικές του παρεμβάσεις στο περιβάλλον ωστόσο είναι ένα φαινόμενο σύνθετο, πολυπαραγοντικό και εξόχως … απειλητικό. Σε αυτά τα δεδομένα η επιστημονική κοινότητα καλείται να δώσει απαντήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δημιουργώντας «εργαλεία» οχύρωσης απέναντι σε φυσικές καταστροφές.
Ένα τέτοιο project υλοποιεί το Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και έρευνας.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη σκιά των ανυπολόγιστον καταστροφών που προκάλεσε στη δυτική Κρήτη η «Ωκεανίς» τον περασμένο Φεβρουάριο και έφερε στο προσκήνιο τις «αδυναμίες» της Κρήτης στην αντιπλημμυρική της θωράκιση.
«Τα ακραία φαινόμενα του περασμένου χειμώνα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως χρειάζεται να αναθεωρήσουμε απόψεις, πρακτικές και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Πρέπει να επανεξετάσουμε τις πλημμυρικές ζώνες στην Κρήτη με βάση τα στοιχεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας από τη δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρών και των κατολισθήσεων στη δυτική Κρήτη» δήλωσε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο ερευνητής του ΙΤΕ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπισης και Αρχαιοπεριβάλλοντος ιδρύματος Νάσος Αργυρίου.
Οι δορυφορικές εικόνες Planetscope, οι οποίες παρέχουν καθημερινές απεικονίσεις της επιφάνειας της Γης με σχετικά υψηλή χωρική ευκρίνεια, χρησιμοποιήθηκαν πριν και μετά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων, προκειμένου μέσω της διαχρονικής τους σύγκρισης να καταγραφούν και να αποτυπωθούν οι όποιες αστάθειες του εδάφους.
Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου συνεχίζει τη μελέτη για την εκτίμηση των αιτίων των πλημμυρικών φαινομένων και της αστάθειας του εδάφους που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της έντονης κακοκαιρίας «Ωκεανίς», με στόχο την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της μείωσης της επικινδυνότητας φυσικών καταστροφών.
«Αυτή η μελέτη περιγράφει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών δορυφορικής τηλεπισκόπισης, για την ταχεία και λεπτομερή χαρτογράφηση φυσικών καταστροφών που συνοδεύουν έντονα καιρικά φαινόμενα, καλύπτοντας αρκετά μεγάλες εκτάσεις. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να είναι χρήσιμες για τους φορείς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης αλλά και των σταδίων αποκατάστασης στη διαχείριση έκτακτων αναγκών», σημείωσε ο κ.Αργυρίου.
Σωτήρης Μεταξάς