Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανανεώθηκε η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο – Επιμένουν στη λύση δύο κρατών οι Τουρκοκύπριοι

Πρέπει να διαβάσετε

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε σήμερα στη Νέα Υόρκη το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), που λήγει αύριο, για έναν ακόμη χρόνο. Ως εκ τούτου, η θητεία της δύναμης παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα, και από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ μετά την πρωινή της συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είχε συνάντηση στα κατεχόμενα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συνάντηση» με τον Ερσίν Τατάρ, ενώ ανέφερε «τώρα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον».

Σε σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι είναι η πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο αφού διορίστηκε Προσωπική Απεσταλμένη από τον ΓΓ και είπε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει ώστε να επαναρχίσουν οι συζητήσεις πάνω σε ένα κοινό έδαφος. «Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να ακούσω τους ανθρώπους, να ακούσω την κοινωνία των πολιτών, τις ανάγκες του λαού, το τί θέλει. Αυτό έμαθα μετά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, όπου συμμετείχα. Το πιο σημαντικό είναι να ακούς. Όχι μόνο τους ηγέτες, πρέπει να ακούμε τον λαό και την κοινωνία των πολιτών. Γιατί οι ηγέτες πρέπει να αναζητήσουν ένα κοινό έδαφος. Εμείς πρόκειται να βοηθήσουμε. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε και χαίρομαι πολύ που το κάνω» είπε.

Από τη πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως για να υπάρξει κοινό έδαφος, «πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων». Περισσότερο μιλούσα εγώ και η κα Ολγκίν Κουεγιάρ άκουγε, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη» και «είναι σημαντικό να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων». Πρόσθεσε ότι ισχύει η πρόταση που κατέθεσε στην Γενεύη πριν 3 χρόνια στον ΓΓ του ΟΗΕ για «μια κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς» την οποία στηρίζει και η Τουρκία.

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, βίωσαν μεγάλα βάσανα και επιθέσεις το 1963. «Κοιτάμε το μέλλον. Η πραγματική ειρήνη ήρθε σε αυτό το νησί στις 20 Ιουλίου 1974 (τουρκική εισβολή). Το μεταφέραμε αυτό και στην κ. Ολγκίν», ανέφερε. Της εξήγησε, όπως είπε, τί έγινε από το 1963 μέχρι το 1974 αλλά και στις 15 Ιουλίου του 1974. Υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλανε πάντοτε να επεκτείνουν την ελληνική κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον Ε. Τατάρ, οι προσπάθειες για λύση σε ομοσπονδιακή βάση είναι μάταιες. «Εάν δεν γίνει αποδεκτή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε.

Οι προσπάθειες, συνέχισε, για αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης έπεσαν στο κενό επειδή η «απέναντι πλευρά» δεν δέχεται να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους την εξουσία και τον πλούτο.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης στο πλαίσιο των επαφών της κ. Ολγκίν στο νησί, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν αποδέχθηκε κάτι τέτοιο γιατί θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι παρακάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα