Η ανακύκλωση, βασική αρχή της κυκλικής οικονομίας στην οποία στρέφεται ο πλανήτης, οφείλει να είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ώστε να γίνεται μηχανικά και αυτοματοποιημένα, με τον καλύτερο τρόπο.
Η φροντίδα του περιβάλλοντος μπορεί να είναι πράξη ατομική ή συλλογική, μικρότερη ή μεγαλύτερη, βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Όποια και εάν είναι η αφετηρία της κάθε πράξης, μία είναι η κοινή συνισταμένη, πως για τον πλανήτη γινόμαστε ένα.
Τι σημαίνει αυτό; Πως είτε είναι μικρές, είτε μεγαλύτερες, οι καθημερινές μας συνήθειες εντός του σπιτιού, μπορούν να συνθέσουν το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που προστίθεται στις πιέσεις που ασκούμε στη φύση ως ανθρωπότητα.
Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, ενώ «θέλουν», συχνά δεν μπορούν να εντοπίσουν το «πώς» θα δράσουν υπέρ του περιβάλλοντος. Το Α και το Ω, λοιπόν, είναι η σωστή και επαρκής ενημέρωση, ακόμα και για απλές διαδικασίες της καθημερινότητάς μας.
Προσθέτουμε κάδους ανακύκλωσης και στο σπίτι
Η αλήθεια είναι πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, είναι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας. Φυσικά, για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται πρωτίστως να ξέρουμε τι ανακυκλώνεται και τι όχι. Επομένως, αφού εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας με έγκυρες πληροφορίες, θα έρθει η ώρα να οργανώσουμε τις κινήσεις μας με έναν πολύ εύκολο τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Η δημιουργία του δικού μας κέντρου διαχείρισης απορριμμάτων στο σπίτι!
Ένας μικρός κάδος για κάθε υλικό θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη λεγόμενη «διαλογή στην πηγή» και επομένως να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στη συνέχεια της διαδικασίας. Σε γενικές γραμμές, αρκεί να υπολογίσουμε ένα δοχείο απορριμμάτων που θα αντιστοιχεί στον μπλε κάδο (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο), έναν κάδος για τα υπολείμματα φαγητού, που θα αδειάζει με τη σειρά του σε καφέ κάδο, κοκ.
Περιορίζουμε το food waste
Πόσες φορές έχει τύχει να πετάξουμε φαγητό που περίσσεψε ή να απορρίψουμε κάποιο προϊόν που έχει φτάσει κοντά ή έχει ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης; Το παραπάνω φαινόμενο του λεγόμενου food waste ή σπατάλης τροφίμων στα ελληνικά, επιβαρύνει δραματικά το περιβάλλον και η εξάλειψή του μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πώς μπορούμε να το περιορίσουμε; Βασικά και κατά κύριο λόγο, περιορίζοντας την υπερκατανάλωση και άρα αγοράζοντας μόνο όσα χρειαζόμαστε. Κατά δεύτερο λόγο, εντάσσοντας την έννοια της ανακύκλωσης και στα τρόφιμα: Το φαγητό που περισσεύει δεν πετιέται στα σκουπίδια, αλλά αντίθετα προσφέρεται σε κάποιον που το χρειάζεται ή αναπροσαρμόζεται και αξιοποιείται τις επόμενες ημέρες.
Βάζουμε «τέλος» στα πλαστικά μιας χρήσης
Τα πλαστικά μιας χρήσης, βρίσκονται παντού γύρω μας, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα πλαστικά ποτήρια, τα καλαμάκια και τα μπουκάλια, αποτελούν για πολλούς αναπόσπαστα «αξεσουάρ».
Η λύση σε αυτή την τάση των ανθρώπων για αλόγιστη χρήση πλαστικών, βρίσκεται σε μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές μέσα στην καθημερινότητά μας, ξεκινώντας με εκείνα τα προϊόντα που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο «καλάθι» των αγορών μας. Από τις σακούλες στο σουπερμάρκετ, μέχρι τα πλαστικά καλαμάκια και τα ποτήρια, το πλαστικό μιας χρήσης δυστυχώς παραμένει κομμάτι της, ωστόσο εάν σκεφτούμε πως το συγκεκριμένο υλικό δεν διασπάται, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά το φυσικό περιβάλλον, η αντικατάστασή του από άλλα προϊόντα πολλαπλών χρήσεων θα είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί.
Λέμε «ναι» στην εξοικονόμηση νερού
Οι πιο συχνές συνήθειές μας εντός του σπιτιού, περιλαμβάνουν τη λέξη νερό. Από το μπάνιο μας, μέχρι το πλύσιμο των πιάτων και των χεριών μας, το νερό είναι εκεί και μας συντροφεύει σχεδόν σε κάθε μας κίνηση. Το χαμηλό κόστος του ωστόσο, δεν πρέπει να μας ξεγελάει, καθώς το νερό είναι ενδεχομένως το πιο πολύτιμο αγαθό της καθημερινότητάς μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην προβαίνουμε στην άσκοπη κατανάλωσή του. Αυτό δεν σημαίνει μόνο περιορισμό του χρόνου που περνάμε στο ντους μας, αλλά συν τοις άλλοις, πότισμα των φυτών με το ποτιστήρι αντί με το λάστιχο, έλεγχο για τυχόν διαρροές στις βρύσες του σπιτιού και, φυσικά, γέμισμα του κάδου του πλυντηρίου πριν την πλύση.
Η λύση, λοιπόν, είναι στα δικά μας χέρια! Κάνοντας ένα «βήμα» τη φορά, μέσα από μικρές και ουσιαστικές πράξεις στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να συμβάλλουμε εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σπιτιού μας, επιλέγοντας την ανακύκλωση.