Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ανακυκλώνουν οι Ηρακλειώτες; Τα στοιχεία σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα και την Ευρώπη

Πρέπει να διαβάσετε

Λίγο πάνω από τον ελληνικό μέσο όρο του 20% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων βρίσκεται το Ηράκλειο, ωστόσο ως Περιφέρεια αλλά και ως χώρα υπολειπόμαστε κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

«Καθώς το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ε.Ε. κυμαίνεται στο 50%, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω, ωστόσο έως το 2030 αυτή η εικόνα θα πρέπει να έχει αντιστραφεί, έτσι ώστε μόνο το 20% να καταλήγει στους ΧΥΤΑ» ανέφερε στον ΣKAΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ε.Ε. έχει βάλει στόχους ανακύκλωσης μετρώντας τις επιδόσεις ανά χώρα. Βασικός στόχος, να μην θάβονται απορρίμματα στους ΧΥΤΑ , όπως κάνουμε σε μεγάλο βαθμό όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. «Είμαστε πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο στις επιδόσεις μας. Από το 20% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, τα οικιακά αποτελούν μόνο το 12% και το 8% τα βιομηχανικά ενώ δυστυχώς όλα τα υπόλοιπα πηγαίνουν για ταφή, είτε σε ΧΥΤΑ είτε σε ανεξέλεγκτες περιοχές. Στόχος της χώρας έως το 2030, να έχουμε αντιστρέψει αυτά τα ποσοστά, το 20% να θάβεται τι το υπόλοιπο να ανακυκλώνεται ή να αξιοποιείται» τόνισε ο κ. Χιωτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύντομα θα περάσει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση. Σε αυτό το νέο σχέδιο οι Δήμοι αναμένεται να παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο καθώς θα πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες χωριστά ρεύματα για την ανακύκλωση συσκευασιών σε πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και μέταλλο, οπωσδήποτε χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και συλλογή διαφόρων άλλων ειδών που πρώτη φορά θα κληθούμε να ανακυκλώσουμε, όπως στη Κρήτη πλαστικά δίχτυα ψαρέματος, πλαστικά φύλλα θερμοκηπίου και λάστιχα ποτίσματος.

«Πρόκειται για έναν νέο τρόπος ζωής όπου η ανακύκλωση πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο γι’ αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε νοοτροπία επεξεργασίας τους και επανάχρησής τους. Ήδη από την 1η Ιουλίου τα πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια, μπατονέτες, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, οι συσκευασίες από φελιζόλ έχουν αποσυρθεί ενώ από το 2022 περιβαλλοντικό τέλος θα μπει και στα ποτήρια καφέ μιας χρήσης. Όλοι μας κάναμε ήδη το μεγάλο βήμα όταν μπήκε το περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα, που είχε αποτέλεσμα καθώς είχε οικονομικό αντικίνητρο. Χρειάζεται όμως περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γι’ αυτό στο νέο νομοσχέδιο δίνονται κίνητρα» επισήμανε ο κ. Χιωτάκης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε να εφαρμόσουν οι Δήμοι το «Πληρώνω όσο Πετάω», δηλ. να μην χρεώνεται δημοτικά τέλη ο πολίτης ανάλογα με τα τετραγωνικά της κατοικίας του αλλά ανάλογα με τα απορρίμματα που πετάει, πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης, Δήμοι που κατευθύνουν τα απορρίμματά τους σε υγειονομική ταφή θα πληρώνουν πρόστιμο 15 ευρώ ανά τόνο. Κίνητρο οικονομικό θα αποτελέσει και η εγγυοδοσία που μπαίνει από το 2025 σε τρεις συσκευασίες, πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, γυαλί και αλουμίνιο για την επιστροφή των οποίων ο καταναλωτής θα λαμβάνει αντίτιμο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα