Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αναισθησιολόγος του ΕΣΥ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω burnout

Πρέπει να διαβάσετε

Νοσηλεύεται μετά από εγκεφαλικό ένας γιατρός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο.

«Σάββατο βγήκε από μία επίπονη εφημερία και την προηγούμενη ημέρα συνεχώς στο νοσοκομείο. Σύνηθες φαινόμενο πια εργαζόμενοι των νοσοκομείων να εργάζονται ακατάπαυστα νυχθημερόν και να πέφτουν κάτω και να νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας από εργασιακή εξάντληση», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης έχουν απομείνει μόλις επτά αναισθησιολόγοι σε 23 οργανικές θέσεις. Το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων είναι μεγάλο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς πρόκειται για μια ειδικότητα που είναι προς…εξαφάνιση.

«Κάποιοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τα αφήνουν πίσω για να μην λείψουν με αναρρωτική άδεια. Λειτουργούν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες από τις 11 ανεπτυγμένες που διαθέτει το νοσοκομείο. Έχουμε λίστες αναμονής για χειρουργείο που υπερβαίνουν τα δύο έτη. Ακόμη και για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν 70 ανεπτυγμένες αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 43 αίθουσες λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα τρία χρόνια», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή δεν αποτελούν λύση. Αντίθετα, υποστηρίζει τη λειτουργία των κλειστών χειρουργικών αιθουσών που υπερβαίνουν το 40%. «Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία. Ξεζουμίσαμε το λιγοστό προσωπικό που απέμεινε στα νοσοκομεία. Δουλεύει ακατάπαυστα χωρίς ρεπό και άδειες για να καλύψουν τα κενά. Πόσο να αντέξουμε; Δουλεύουμε εφέτος με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι. Οι συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης διώχνουν το προσωπικό από το σύστημα. Υπάρχει κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων του εμπαιγμού για την ένταξη μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις προσλήψεις προσωπικού», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα