«Σκάνδαλο μεγατόνων» σε τρία φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου κύκλωμα βοηθούσε γόνους εύπορων οικογενειών να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις, φυσικά με το αζημίωτο.
«Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθούμε τις πιο εύπορες οικογένειες στις ΗΠΑ να βάλουν τα παιδιά τους στη σχολή, οι οικογένειές μου θέλουν μια εγγύηση», φέρεται να λέει σε καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνδιάλεξη ο επικεφαλής του κυκλώματος.
Λες και ήταν μυστικό ότι οι πλούσιοι μπορούν να αγοράζουν πτυχία ανά τον κόσμο, με νόμιμα ή παράτυπα μέσα.
Όχι, δεν αγόρασαν το πτυχίο τους όλα τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών – πολλά από αυτά προσπάθησαν πολύ για να το αποκτήσουν. Ενδεχομένως τα περισσότερα.
Όμως ξεκίνησαν από μια ευνοϊκότερη αφετηρία. Γιατί η Εκπαίδευση είναι ταξική· αν είσαι οικονομικά ευκατάστατος, έχεις αυξημένες πιθανότητες να πετύχεις στον ακαδημαϊκό χώρο, ακόμη κι αν προσπαθήσεις μονάχα με θεμιτά μέσα.
Πολλοί στην Ελλάδα έσπευσαν να αξιοποιήσουν την είδηση για να αντιτεθούν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Λες και στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, αν κάποιος «δικτυωθεί» όπως πρέπει, δεν έχει τρόπο να αποκτήσει το πτυχίο του διά της πλαγίας οδού.
Κάμποσες είναι οι περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν μαζικές αντιγραφές φοιτητών, συνήθως με την κάλυψη συγκεκριμένου πολιτικού φοιτητικού φορέα, ο οποίος εκφράζει συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική τάξη.
Αλλά και άλλοι επιτυγχάνουν την ακαδημαϊκή τους ανέλιξη κυρίως λόγω… καλού συνδικαλισμού – αριστερού ή δεξιού. Στην ανάγκη, ειδικά παλιότερα, έπεφτε και κάποιο τηλέφωνο από τον σωστό πολιτευτή, αν χρειαζόταν.
Φυσικά, αυτό δεν ανατρέπει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών παίρνει το πτυχίο της κοπιάζοντας.
Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, πλήρωσε αδρά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα προκειμένου να βρεθεί στο Πανεπιστήμιο. Κι αν απέτυχε στο εσωτερικό, είχε τους πόρους για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της στο εξωτερικό.
Άρα επιστρέφουμε στον ίδιο πυρήνα: ο γόνος της εύπορης οικογένειας έχει προβάδισμα στην Εκπαίδευση.
Οπότε ας μη σοκαριζόμαστε – ναι, ο πλούσιος θα μπει και θα τελειώσει ευκολότερα το καλύτερο Πανεπιστήμιο. Με οποιονδήποτε τρόπο. Απλώς, η είδηση με το σκάνδαλο στην Αμερική αναδεικνύει την πιο ωμή έκφανση του φαινομένου.
Ο φτωχός, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα.
Μια εξαίρεση που θα την κραδαίνει η άρχουσα οικονομικά τάξη, καθώς θα διαλαλεί τις… «ίσες» ευκαιρίες που προσφέρονται στην Εκπαίδευση.