Ένα εξαιρετικά σπάνιο ποντίκι με πόδια που θυμίζουν πάπια (εικόν) και ένα ψάρι με αλλόκοτο ζελατινώδες κεφάλι περιλαμβάνονται στα 27 νέα είδη ζώων που ανακαλύφθηκαν στον περουβιανό Αμαζόνιο, ενώ δεκάδες ακόμα πιθανά νέα είδη μένει να αξιολογηθούν.
Συνολικά δύο είδη ποντικών, ένας σκίουρος, οκτώ ψάρια, τρία αμφίβια και δέκα πεταλούδες περιγράφονται για πρώτη φορά χάρη σε αποστολή της οργάνωσης Conservation International.
Ο θησαυρός βιοποικιλότητας ήρθε στο φως στην προστατευόμενη περιοχή του Άλτο Μάγιο, η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία οικοσυστημάτων και κοινότητες αυτοχθόνων, δήλωσε στο Reuters ο Τροντ Λάρσεν, επικεφαλής του προγράμματος «ταχείας αξιολόγησης» της οργάνωσης.
«Η ανακάλυψη ενός τέτοιου αριθμού ειδών θηλαστικών και σπονδυλωτών είναι πραγματικά απίστευτη, ειδικά σε ένα περιβάλλον σαν του Άλτο Μάγια που επηρεάζεται από τον άνθρωπο» επισήμανε ο ερευνητής.
Δείγματα από ακόμα 48 πιθανά νέα είδη μένει ακόμα να αξιολογηθούν, πρόσθεσε.
Στην αποστολή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020, συνολικά 13 επιστήμονες της οργάνωσης συνεργάστηκαν με ντόπιους οδηγούς και κοινότητες.
«Είναι πραγματικά φανταστικό να συνεργαζόμαστε τόσο στενά με τον λαό των Αγουατζούν» που γνωρίζει την χλωρίδα και πανίδα της ζούγκλας στον Αμαζόνιο, είπε ο Λάρσεν.
Το «αμφίβιο ποντίκι» που περιγράφεται για πρώτη φορά φέρει νηκτική μεμβράνη ανάμεσα στα δάχτυλα για να κολυμπά καλύτερα. Το δεύτερο είδος τρωκτικού είναι ένα σκιουράκι μήκους 14 εκατοστών.
«Χωράει άνετα στην παλάμη του χεριού. Είναι αξιαγάπητο και ταχύτατο, με καστανό-καφέ χρώμα. Πηδάει γρήγορα και κρύβεται στα δέντρα» είπε ο Λάρσεν.
Μια άλλη αγαπημένη του ανακάλυψη ήταν το ψάρι με το διογκωμένο, ζελατινώδες κεφάλι, ένα είδος γατόψαρου.
Συνολικά 2.046 είδη καταγράφηκαν στην αποστολή των 38 ημερών χάρη σε φωτογραφικές παγίδες, «βιοακουστικούς αισθητήρες» και δείγματα DNA. Από αυτά, τα 49 κατατάσσονται στα απειλούμενα είδη.
«Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα για να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές και να αποκαταστήσουμε ένα μέρος του τοπίου», προειδοποίησε ο Λάρσεν, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υπάρχουν για πολύ».