Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αμερικανικές κυρώσεις στη βασική πετρελαϊκή εταιρεία της Σερβίας

Πρέπει να διαβάσετε

Oι κυρώσεις που επέβαλαν, οι ΗΠΑ σε βάρος της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας της Σερβίας NIS (Neftna Industrija Srbije), σκοπό έχουν να αναγκάσουν το Βελιγράδι να ακολουθήσει τη Δύση στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν σε ανακοίνωσή του.

«Οι κυρώσεις κατά της NIS θα κάνουν μόνο συμβολικό κακό στη Ρωσία, αλλά θα είναι ένα πραγματικά καταστροφικό πλήγμα για τη σερβική οικονομία και τη χώρα συνολικά. Στόχος τους είναι να αναγκάσουν τη Σερβία να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις και να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας», αναφέρει συγκεκριμένα σε δήλωση του που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Πιστεύω ότι εμείς, ως κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πονηρό σχέδιο. Δεν θα κάνουμε τους εχθρούς μας ευτυχισμένους και δεν θα απογοητεύσουμε τους φίλους μας», προσθέτει.

Νωρίτερα, χθες Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έθεσε στη λίστα κυρώσεων τη ρωσική Gazprom Neft και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Αλεξάντρ Ντιούκοφ, καθώς και περισσότερες από 20 θυγατρικές της που ασχολούνται με την παραγωγή, τη διύλιση και την πώληση υδρογονανθράκων, με τη NIS να είναι μεταξύ αυτών.

Σχολιάζοντας αυτή την κίνηση, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνισε ότι με την κίνηση αυτή η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πιέσει τη Σερβία να διώξει τα ρωσικά κεφάλαια από την εταιρεία, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει πως θα ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 25-27 Ιανουαρίου για να συζητηθεί αυτή η κατάσταση και δεσμεύτηκε ότι οι κυρώσεις κατά της σερβικής εταιρείας δεν θα αναγκάσουν το Βελιγράδι να αλλάξει τη θέση του όσο αφορά τις κυρώσεις στη Μόσχα.

Η NIS είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάθετα ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν αναζήτηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, διύλιση πετρελαίου, πώληση προϊόντων πετρελαίου, παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, υλοποίηση πετροχημικών έργων. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής της βρίσκονται στη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Τα πλειοψηφικά της συμβαλλόμενα μέρη είναι η Gazprom Neft (50%), η Σερβία (29,87%) και η Gazprom (6,15%).

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα