Σε εκλογικό θρίλερ εξελίσσεται η αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν να χρειάζεται την επικράτηση σε μόλις μία Πολιτεία -με επικρατέστερη τη Νεβάδα- για να αναδειχθεί σε νικητή των αμερικανικών εκλογών.
Την ίδια ώρα, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων, αμφισβητώντας ανοιχτά το εκλογικό αποτέλεσμα στις κρίσιμες πολιτείες.
Κυριολεκτικά με το καλημέρα (νωρίς το πρωί στις ΗΠΑ), ο Τραμπ επέστρεψε στο αγαπημένο του μέσο, το Twitter, επαναλαμβάνοντας «φωναχτά» το αίτημά του: «Σταματήστε την καταμέτρηση!».
Παράλληλα, καλεί τους συμπολίτες του να διατηρήσουν την πίστη τους και εκφράζει εκ νέου την αισιοδοξία του ότι θα αναδειχθεί νικητής.
Έξι πολιτείες-«κλειδιά» μένουν ακόμη να ανακοινώσουν επίσημα, ολοκληρωμένα αποτελέσματα, καθώς εκεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται. Ανάμεσα σε αυτές η Αριζόνα, η Βόρεια Καρολίνα, η Τζόρτζια και η Πενσιλβάνια. Και αν η πρώτη κατέληξε στον Τζο Μπάιντεν, καθώς, με καταμετρημένο το 88% των ψήφων, η διαφορά φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη, στις άλλες τρεις Πολιτείες το προβάδισμα, έστω και μικρό, το έχει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στην Πενσιλβάνια, ωστόσο, η καταμέτρηση έχει ακόμα… δρόμο, καθώς, με καταμετρημένο το 92%, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος συγκεντρώνει ποσοστό 50,3%, με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του να βρίσκεται στο 48,4%.
Κάπως έτσι, η Πολιτεία της Νεβάδα είναι εκείνη που θα κρίνει την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, με τον Μπάιντεν να συγκεντρώνει έως τώρα – μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη γύρου καταμέτρησης – το 49,45% των ψήφων και τον Τραμπ να ακολουθεί από κοντά, στο 48,48% και σε απόσταση λίγο μικρότερη των 12.000 ψήφων. Η καταμέτρηση στην Πολιτεία συνεχίζεται με ρυθμούς… χελώνας, έχοντας φτάσει πλέον στο 88%.
Σύμφωνα με τους New York Times, μάλιστα, αν και εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα από κομητείες όπως το Λας Βέγκας και το Ρίνο, η τελική ενσωμάτωση όλων των ψήφων δεν αναμένεται πριν από την επόμενη εβδομάδα!
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται στην κούρσα, έχοντας με το μέρος του 264 εκλέκτορες, ενώ ο Τραμπ 214. Αν πάρει λοιπόν και τη Νεβάδα των έξι εκλεκτόρων, φτάνει στον «μαγικό» αριθμό των 270 και αναδεικνύεται σε νικητή, ασχέτως του τι αναμένεται να ακολουθήσει μετά…
Σε πανεθνικό επίπεδο, ο Μπάιντεν προηγείται με 50,4% έναντι 47,97% του Τραμπ.
«Έσπασε» το ρεκόρ του Ομπάμα ο Μπάιντεν – Τον ψήφισαν πάνω από 70.000.000 Αμερικανοί
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, ένας υποψήφιος για την προεδρία συγκεντρώνει στις εκλογές πάνω από 70 εκατομμύρια ψήφους. Κι όμως: ο γηραιός Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 70,3 εκατομμύρια ψήφους, μέχρι στιγμής, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Προτού διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου -εάν λάβει τον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων- έχει ήδη καταρρίψει το ρεκόρ του αριθμού των ψηφοφόρων που τον εμπιστεύτηκαν. Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος «Politico», τo ρεκόρ προσέλευσης στις εκλογές αυτές ευνόησε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, περίπου 160 εκατομμύρια Αμερικανοί άσκησαν φέτος το εκλογικό τους δικαίωμα στην κάλπη και με πρόωρη ή επιστολική ψήφο, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής εδώ και 120 χρόνια.
Ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, όταν ο Αφροαμερικανός τότε υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς κατάφερε να συγκεντρώσει 69,5 εκατομμύρια ψήφους. Κάτι λιγότερο από τους μισούς, έδειξαν την προτίμησή τους στον 77χρονο πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
«Η απόδοση του Μπάιντεν είναι συγκλονιστική, λαμβάνοντας υπόψη τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων -ειδικά μεταξύ των νέων- αν συγκρίνουμε τον αριθμό των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει τον πρώτο Αφροαμερικανό πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ» σχολιάζει το Associated Press.
Το προηγούμενο ρεκόρ προσέλευσης στην κάλπη ήταν το 2016, όταν περίπου 136 εκατομμύρια ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τότε ο Nτόναλντ Τραμπ είχε συγκεντρώσει 62,9 εκατομμύρια ψήφους και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, περίπου 65,8 εκατομμύρια ψήφους.