Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αμερικανικές εκλογές: «Τράμπ – Μπάϊντεν Χ-2»

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Υστέρα από ένα εκλογικό θρίλερ πολλών ημερών στην τελική καταμέτρηση των ψήφων ,ο Τζόν Μπάϊντεν ήταν τελικά ο μεγάλος νικητής των Αμερικανικών εκλογών εξασφαλίζοντας την μικρή αλλά σημαντική διαφορά των 20 εκλεκτόρων που χρειαζόταν για την εκλογή του.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τόση πολλή συζήτηση στη χώρα μας όπως σε αυτές τις εκλογές, για την νίκη του Μπάϊντεν και την αποχώρηση του Τράμπ από τον Λευκό οίκο.

Εντύπωση εξακολουθεί να προκαλεί στην ελληνική κοινή γνώμη και στις λαϊκές συζητήσεις λέγοντας :

<<Πώς είναι δυνατόν οι Αμερικανοί να εκλέξουν για δεύτερη φορά τον Τράμπ για πρόεδρο τουςꓼ >>

Εύλογες θεωρούνται αυτές οι απορίες και τα επικριτικά σχόλια με δεδομένα το γνωστό μοναδικό προσωπικό προφίλ και την πολιτική στρατηγική του Τράμπ από το 2016 μέχρι σήμερα.

Κατήγγειλε το παλαιό πολιτικό σύστημα υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπεί το νέο .
Κατήγγειλε τη διαφθορά στην πολιτική υποστηρίζοντας πως ο ίδιος είναι αδιάφθορος.
Κατήγγειλε την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι υποκινούνται από συμφέροντα.

Σήμερα μη μπορώντας να αποδειχθεί την ήττα του καταγγέλλει ότι έγινε <<νοθεία>> στις κάλπες.

Όλα τα παραπάνω ο Τράμπ τα παρουσίαζε με ένα ιδιαίτερο δικό του τρόπο.
Με μια λαϊκίστικη ρητορική και προκλητικές εκφράσεις που δεν αρμόζουν στην οφειλόμενη σοβαρότητα ενός Αμερικανού προέδρου.

Είναι αλήθεια ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει πανηγυριστεί η νίκη ενός Αμερικανού προέδρου όπως η νίκη του Τζόν Μπάϊντεν και κυρίως η ήττα του Ντόναλντ Τράμπ.
Αδιαμφισβήτητα ο Τράμπ υπήρξε ο πλέον <<ασταθής>> και ιδιόρρυθμος ηγέτης που γνώρισε η ανθρωπότητα τα τελευταία χρονιά.

Σίγουρα η κοινή γνώμη δεν είναι αλάνθαστη ,όμως είναι φανερό ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη δυσκολία για να αποδειχτεί η άρνηση , η προχειρότητα , η επιπολαιότητα και η καταστροφική εμμονή του Τράμπ στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Νομίζουμε ότι όλα εκείνα που έγιναν με τον χειρότερο γραφικό τρόπο είναι γνωστά και δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός τους.

Ο Μπαϊντεν από την αρχή φάνηκε ενωτικός στις πρώτες του δηλώσεις στέλνοντας μήνυμα ότι οι Η.Π.Α θα επιστρέψουν στις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή , αλλά και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τον οποίο είχαν αποχωρήσει με απόφαση του Τράμπ.

Σε ότι αναφορά την Ελλάδα ελπίζουμε ότι η προνομιακή σχέση του Ερντογάν με τον Τράμπ παύει να ισχύει , οπότε η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί διπλωματικά γρήγορα , πριν προλάβει ο Ερντογάν να αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με τον νέο πρόεδρο των Η.Π.Α.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Μπαϊντεν θα αντιμετωπίσει άμεσά την κρίση στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και Κύπρου , όμως αυτό δεν είναι βέβαιο γιατί μεσολαβούν 60 μέρες μέχρι να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του .

Είναι βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος θα αυξήσει τον παρεμβατικό ρόλο των Η.Π.Α και δεν θα συνεχίσει τους << πολέμους με αντιπρόσωπο την Τουρκία >>.

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να ενισχύσει τον παρεμβατικό του ρόλο ιδιαίτερα σε ενδονατοϊκες διενέξεις και δεν θα παραμείνει <<εγκεφαλικά νεκρό >> όπως το είχε καταντήσει ο Τράμπ.
Όλα αυτά δικαιολογούν αισιοδοξία στην παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα στους Έλληνες ,αλλά δεν πρέπει να προκαλέσουν βεβαιότητα και εφησυχασμό.

Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανικές εκλογές του 2020 ανήκουν στην ιστορία , καθώς επίσης θα μείνει στην ιστορία η αποτυχία των προγνωστικών στην προεκλογική περίοδο που έγραφαν άνετη επικράτηση του Μπαϊντεν.

Τελικά κερδισμένοι βγήκαν εκείνοι που για σιγουριά προέβλεψαν τον προεκλογικό αγώνα Τράμπ-Μπαϊντεν Χ-2.

 

Άλλα Πρόσφατα