Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αμαζόνιος: Πλωτός οικισμός αποκλείστηκε εξαιτίας της ξηρασίας

Πρέπει να διαβάσετε

Αποκλεισμένος σε μια σχεδόν στερεμένη από νερό λίμνη στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας βρίσκεται ένας πλωτός οικισμός, καθώς εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας πολλές κοινότητες χάνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, γλυκό νερό και καύσιμα.

Η δραματική υποχώρηση της στάθμης των υδάτων στη λίμνη Puraquequara, ανατολικά της Μανάους, πρωτεύουσας της πολιτείας Αμαζόνας, έχει αφήσει βάρκες και πλωτά κτίρια κολλημένα στη λάσπη.

Πρόκειται για το τελευταίο παράδειγμα των καταστροφικών επιπτώσεων της ζέστης και της ξηρασίας σε αυτό το τμήμα της Βραζιλίας – νωρίτερα αυτό το μήνα περισσότερα από εκατό δελφίνια ξεβράστηκαν νεκρά στην ακτή καθώς οι θερμοκρασίες του νερού ανέβηκαν στα ύψη – και οι αρχές λένε ότι η κατάσταση πρόκειται να χειροτερέψει.

Η λίμνη Puraquequara είναι μέρος του συστήματος του ποταμού Ρίο Νέγκρο, η στάθμη του οποίου είναι κοντά στο χαμηλό ρεκόρ της από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την αρχή πολιτικής προστασίας της πολιτείας. «Η μείωση της στάθμης των υδάτων έχει βαθύτατες επιπτώσεις», δήλωσε στο CNNi εκπρόσωπος της αρχής.

Η ξηρασία εκτείνεται σε ολόκληρη την πολιτεία. Σαράντα δύο δήμοι από τους 62 της πολιτείας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με περισσότερους από 300.000 ανθρώπους να έχουν πληγεί, δήλωσε η αρχή πολιτικής προστασίας στο CNNi.

Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Περίπου 500.000 άνθρωποι και 50 δήμοι είναι πιθανό να πληγούν τις επόμενες εβδομάδες, «καθώς εξακολουθούμε να προβλέπουμε μερικούς μήνες με μειωμένα επίπεδα βροχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής αρχής.

«Τα καταστήματά μας δεν έχουν πελάτες. Είμαστε απομονωμένοι, οι βάρκες δεν μπορούν να μπουν ή να βγουν από τη λίμνη», δήλωσε στο Reuters ο κάτοικος του οικισμού στη λίμνη Puraquequara Ισαάκ Ροντρίγκες. «Θα μείνουμε εδώ μέχρι ο Θεός να μας στείλει νερό».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κυβερνήτης της Αμαζόνας Γουίλσον Λίμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τροφίμων σε όσους επλήγησαν περισσότερο από την ξηρασία.

Ο καύσωνας του Αυγούστου και τον Σεπτεμβρίου – κατά τη διάρκεια του οποίου η Βραζιλία βίωσε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου – έγινε τουλάχιστον 100 φορές πιο πιθανός εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (10/10) από την πρωτοβουλία World Weather Attribution.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα