Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων

Πρέπει να διαβάσετε

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας (πατέντα), καθιερώνεται ως βάση για τον ορισμό της ελληνικής τιμής αποζημίωσης η χαμηλότερη τιμή των δύο χωρών της Eυρωζώνης αντί της τιμής των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., όπως ίσχυε από το 2011 -12 μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός είπε, μιλώντας στη Βουλή, ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο καθώς πολλές επιχειρήσεις στην φαρμακοβιομηχανία απειλούσαν πως θα απέσυραν φάρμακα από την ελληνική αγορά. «Με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων, θα υπάρξει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα. Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και 428 παραμένουν στάσιμοι. Ούτε δωράκια, συνεπώς ούτε αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Ξανθός. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα, ο ΕΟΦ απαγόρευσε τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε. σε 15 σκευάσματα που αφορούν ένα εκατομμύριο διαβητικούς.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στη δική του παρέμβαση ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση κάνει «ένα τεράστιο δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία».

Πηγές της αγοράς έλεγαν ότι το 2013 είχε υπολογισθεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αυξήσει την φαρμακευτική δαπάνη για τα φάρμακα κατά 15-20% ή κατά 300 – 400 εκατομμύρια τον χρόνο. Απο αυτό θα επωφεληθούν και οι ελληνικές εταιρείες που κάνουν πολλές συμπαραγωγές με ξένες εταιρείες ή παράγουν γενόσημα οι τιμές των οποίων βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση από τις τιμές των πρωτοτύπων .

Απο την άλλη πλευρά, η φαρμακοβιομηχανία είχε φτάσει να πληρώνει rebate, clawback το 2018 πάνω από 1 δισ ευρώ. Μαζί με τις πληρωμές από τους ασφαλισμένους πλήρωνε τα 2/5 της φαρμακευτικής δαπάνης (σ.σ. ασφαλισμένοι και φαρμακοβιομηχανία πλήρωναν 600 εκατ. έναντι 2 δισ του κράτους).

Αυτό συνέβη διότι δεν είχε ληφθεί κανένα άλλο μέτρο (π.χ. κατανομή κατά θεραπευτική κατηγορία του rebate, clawback ,θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ). Μόλις πρόσφατα, η Ε.Ε. αναγνώρισε σε συζητήσεις στην Αθήνα, με το υπουργείο και τους stakeholders (ασθενείς, βιομηχανία), ότι η πολιτική της χρειάζεται αλλαγές.

πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα