Αισιόδοξος για το ότι μπορεί να κάνει πίσω ο Τραμπ και να επέλθουν ισορροπίες στο παγκόσμιο εμπόριο και να βοηθηθούν ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Άλκης Καλαμπόκης που μίλησε στον ΣΚΑΙ Κρήτης και τον Κώστα Μπογδανίδη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία.
«Δεν είναι ζήτημα δασμών ξέρετε τώρα. Δεν έχουμε εμπόριο. Δεν γίνεται αυτό που βλέπουμε. Είναι χωρίς λογική. Κλαίνε οι σύμβουλοι του Τραμπ που ναι μεν τα είχε πει, αλλά όχι έτσι. Κανένας δεν πίστευε αυτό που ζούμε τώρα, δεν έχει ξαναγίνει 100 χρόνια», τόνισε ο κ. Καλαμπόκης, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και μετά τις διαπραγματεύσεις θα επέλθει μια ισορροπία.
«Οι εξαγωγείς, οι επιχειρηματίες με μεγάλο κόπο κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές και τις αμερικάνικες. Ξέρετε προ κρίσης είχαμε εξαγωγές 8% και φτάσαμε να έχουμε 24%! Πάνω από 50 δις εξαγωγές! ΘΑ μπορούσαμε και καλύτερα; Ναι, αλλά δεν έχουμε πια βιομηχανίες, ο πρωτογενής τομέας έχει προβλήματα…»
«Ο δασμός δεν τους βάζει σε προστατευτισμό αλλά σε πλήρες εμπάργκο. Και τους σύρει σε διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η επιτυχία του. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να το πετύχει με την Κίνα, αλλά κάτι θα βγάλει. Τώρα το θέμα που υποστηρίζει ότι θα φέρει τα εργοστάσια από το εξωτερικό αυτό να το ξεχάσετε», τόνισε.
Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε ότι μέσα στα πολλά προβλήματα των επιχειρήσεων ήρθε κι αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα και επεσήμανε ότι «δεν μπορούν να βάλουν άλλο πλάτη οι εξαγωγείς, δεν έχουν τη βοήθεια που πρέπει έτσι κι αλλιώς».
Ο κ. Καλαμπόκης είπε ότι έχουμε εξαγωγές 2,4 δισεκατομμύρια εξαγωγές στην Αμερική εκ των οποίων τα 700 εκατομμύρια είναι πρωτογενής τομέας.
Και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να προσέξουμε τον πρωτογενή τομέα, καλός είναι ο τουρισμός αλλά έχει επισφάλειες.
«Σκεφτείτε ότι και με τόσο καλό τουριστικό προϊόν, εντυπωσιακός κλάδος και με τέτοια ανάπτυξη δεν φτάνει τα έσοδα από τις εξαγωγές»!
Ο κ. Καλαμπόκης είπε ακόμη ότι έχουν γίνει προσπάθειες από την ελληνική πλευρά , αλλά οι εξαγωγείς κάνουν τα περισσότερα μόνοι τους, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και στρατηγική.