Ό,τι τους χώριζε, είναι πια παρελθόν. Κι ό,τι κι αν έγινε, κανείς δε θα το ξαναθυμηθεί. Γιατί στον πιο απροσδόκητο τόπο – τη φυλακή – ένας αληθινός, πραγματικός σασμός επιστεγάστηκε με μια βάπτιση. Και δύο οικογένειες στην Κρήτη, θα πορευθούν στο εξής σε μια ειρηνική διαδρομή.
Η σφραγίδα στην οριστική συμφιλίωση των οικογενειών που κατάγονται από ορεινές περιοχές του Ηρακλείου μπήκε την Κυριακή στα Χανιά, στις φυλακές της Αγυιάς. Ένας κρατούμενος των φυλακών Αγιάς και μέλος της μιας οικογένειας, έγινε ένας από τους τέσσερις νονούς της μικρής Νεκταρίας, η οποία είναι κόρη μέλους της άλλης οικογένειας που επίσης είναι κρατούμενος, σε άλλες όμως φυλακές. Ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών από τους λεγόμενους “μεσίτες”, τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν να συμφιλιώσουν οικογένειες που επιτέλους καρποφόρησαν. Ένδειξη της σοβαρότητας στον σασμό αποτέλεσε το γεγονός ότι το μυστήριο τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και τον πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη, ενώ ένας από τους αναδόχους ήταν ο διευθυντής των φυλακών, Γιώργος Κονταξάκης.
«Το παιδί που βαφτίστηκε σήμερα ας είναι σημείο ενώσεως και ποτέ ξανά μεταξύ των ανθρώπων αυτών να μην υπάρξει δυσκολία ή έκφραση θυμού. Ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτό το γεγονός και εμείς κάναμε μια υποχώρηση και δεχτήκαμε να υπάρχουν πολλοί ανάδοχοι, διότι με τον τρόπο αυτό ενώνονται δύο οικογένειες.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.
“Το πώς φτάσαμε ως εδώ δεν έχει σημασία, σημασία έχει το αποτέλεσμα και η βάπτιση ήταν το αποκορύφωμα του σημερινού σασμού, που θα ενώσει και θα δέσει τις δύο οικογένειες. Θα πορευτούν πλέον με αγάπη και με μόνοιασμα”, δήλωσε ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες συμφιλίωσης: “O σασμός, όπως ξέρετε, δεν σπάει. Γιατί όποιος κάνει κάτι τέτοιο και κάνει πέρα τους μεσίτες και όσους οδήγησαν στη συμφιλίωση, είναι «αμπατάριστος» μετά. Ο άντρας θα σηκώσει το ποτήρι του, θα δώσει το χέρι του και θα κάνει τη βάφτιση, έχει τελειώσει ο σασμός. Ο,τι κι αν γίνει μετά, δεν αλλάζει τίποτα“, είπε ο π. Ανδρέας, ευχόμενος ακόμα στη μικρή Νεκταρία να ζήσει μια καλή και γεμάτη ζωή.
Τι είπαν οι συγγενείς
Λίγα λόγια αλλά με εμφανή τη χαρά τους για τον σασμό από τους συγγενείς. Ιδιαίτερα συγκινημένη δήλωσε η μητέρα της Νεκταρίας, Χαρούλα: “Για το παιδί μου θα έκανα τα πάντα. Όπως είπε κι κύριος διευθυντής, η μέρα είναι ξεχωριστή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγκινημένη ήταν και η νονά, Ευαγγελία Πούλου, που είπε ότι είναι μεγάλη χαρά να συμβάλλει ως νονά, στο να ενωθούν οι δύο οικογένειες.
“Ο λόγος επαέ είναι συμβόλαιο”
“Οι οικογένειες πλέον θα ζουν μονοιασμένες”, δήλωσε ο παππούς της μικρής Νεκταρίας, κ. Βενιζέλος. “Ήταν δύσκολη διαδικασία, όπως κάθε φορά στα ορεινά χωριά αλλά βαφτίσανε την κοπελιά κι είναι πια όλοι σαν αδέρφια. Τελείωσε, δώσανε τον λόγο τους όλοι και κανείς δεν θα στραβοξανοίξει κανέναν. Η υπόσχεση αυτή όταν δίνεται, τηρείται πάντα και ο λόγος είναι επαέ συμβόλαιο“.
Σασμός στις φυλακές
Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Χανίων και πλέον νονός της μικρής Νεκταρίας, Γιώργος Κονταξάκης, δήλωσε πως από τις φυλακές εστάλη μήνυμα συμφιλίωσης και αγάπης:
“Το παιδί που βαφτίσαμε σήμερα σηματοδοτεί τις κινήσεις που χρειάζονται οι άνθρωποι ώστε να συμφιλιώνουμε και η λέξη σασμός, σήμερα είναι το σημείο αναφοράς. Σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως το κατάστημα κράτησης και σε έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο χώρο όπως η εκκλησία, όλοι οι άνθρωποι που παραβρέθηκαμε εδώ δίνουμε μήνυμα συμφιλίωσης, αγάπης και σεβασμού που χρειάζεται η κοινωνία, πόσο μάλλον σε δύσκολους χώρους όπως είναι οι φυλακές”, είπε ο κ. Κονταξάκης.
“Κατά κάποιον τρόπο εγκαινιάσαμε με αυτό τον τρόπο την εκκλησία της φυλακής, καθώς δεν είχε τελεστεί άλλο μυστήριο εδώ από την αρχή της λειτουργίας της“, ανέφερε ο Δημήτρης Νικολινάκος, αρχιφύλακας του καταστήματος κράτησης Χανίων. “Είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Ένας Μανιάτης βρέθηκε στις φυλακές της Κρήτης και είδε να γίνεται αυτή η ένωση των οικογενειών, πράγμα χαρούμενο και απολύτως θετικό”, προσέθεσε.
“Οι άνθρωποι δεν χάνουν την ιδιότητά τους κι ας είναι κρατούμενοι. Παραμένουν σύζυγοι, μπαμπάδες, νονοί και ο ρόλος μας είναι να τους ενισχύουμε ώστε όταν βγουν έξω να μπορούν άμεσα να προσαρμοστούν στην κοινωνία και την οικογένειά τους”, τόνισε η Αγγελική Γεωργιουδάκη, κοινωνική λειτουργός στο κατάστημα κράτησης.
Μια άλλη, πρακτική πλευρά του σασμού
Ο δικηγόρος, Γιώργος Λιονάκης, μιλώντας στα ΜΜΕ ανέδειξε και μια άλλη οπτική για τον σασμό, τη δικαστική. Με δεδομένο ότι μέλη των οικογενειών εκτίουν ποινές, ο κ. Λιονάκης τόνισε ότι χάρη στον σασμό μπορεί να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση από τα δικαστικά συμβούλια:
“Σήμερα δόθηκε ένα μήνυμα από το κατάστημα κράτησης Χανίων, με την αρωγή και του κ. διευθυντή. Οι άνθρωποι θα φύγουν αγκαλιασμένοι και ενωμένοι, τα κακώς κείμενα μένουν πίσω. Αυτό θα βοηθήσει και τη δικαστική μεταχείρισή τους, διότι ο εκάστοτε δικαστής, όταν βλέπει μια υπόθεση που έχει κλείσει και ανθρώπους που έχουν ειρηνεύσει, όταν βλέπει κατήγορους και κατηγορούμενους να είναι μονοιασμένοι, σίγουρα εκτιμά αυτή την περίσταση. Μπορεί να χορηγήσει κάποιο ελαφρυντικό ή αναστολή, γιατί ξέρει πλέον ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι επικίνδυνος όταν θα αποφυλακιστεί. Και αυτό διότι θα έχει μεσολαβήσει ο σασμός και η υπόθεση για τους ανθρώπους που εμπλέκονται, έχει κλείσει. Σήμερα σε όλη την Ελλάδα φάνηκε το καλό πρόσωπο της Κρήτης, που δείχνει ότι οι άνθρωποι εδώ μπορούν να λύνουν τις διαφορές τους με καλό τρόπο και να ζουν μονοιασμένοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: zarpanews.gr