Ακροάσεις για νέους ταλαντούχους χορευτές από όλη την Κρήτη, από 14 ετών και άνω, θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2024 στο ΠΣΚΗ για την παραγωγή μπαλέτου, νεοκλασικού και σύγχρονου χορού με τίτλο Καλλιτεχνικές Συμφωνίες – Artistic Symphonies υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια της Μαρίας Κουσουνή.
Οι ακροάσεις αφορούν δύο παραστάσεις χορού που θα παρουσιαστούν στο ΠΣΚΗ 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2025, σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης.
Η χορογράφος Μαρία Κουσουνή θα χορογραφήσει 5 νέες δημιουργίες στον κλασικό, νεοκλασικό και σύγχρονο χορό για ταλαντούχους νέους και επαγγελματίες χορευτές της Κρήτης που επιθυμούν να εμπλουτίσουν δημιουργικά τις χορευτικές τους ικανότητες και την εμπειρία τους με αυτή τη νέα συνεργασία. Παράλληλα προσκαλεί σύγχρονους χορογράφους να παρουσιάσουν την χορογραφική δουλειά τους για το πρόγραμμα της βραδιάς χορού.
Απαραίτητα για τη δήλωση συμμετοχής για την ακρόαση.
Κλασικό/Νεοκλασικό μπαλέτο:
Χορευτές
Όλοι οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε κλασικό μάθημα μπαλέτου και πουέντ και θα δοθεί έμφαση κυρίως στο χορογραφικό workshop, την εκτέλεση και την ερμηνεία της χορογραφίας από τους χορευτές.
Δήλωση συμμετοχής.
Ενδιαφερόμενοι χορευτές 14 ετών και άνω.
-Όνομα
-Επώνυμο
-Ημερομηνία γέννησης
-Τόπος διαμονής (Περιοχή)
-Τηλέφωνο
-Υπεύθυνος κηδεμόνας (14-18 ετών)
Μία φωτογραφία πορτρέτο.
Χρόνια σπουδής στον κλασικό χορό και σε άλλα είδη χορού. Όσοι διαθέτουν και επιθυμούν τα παρακάτω μπορούν να τα συμπληρώσουν επιπλέον στην δήλωση συμμετοχής.
Διακρίσεις ή βραβεία από διαγωνισμούς κλασικού χορού (ζητείται η επισύναψη του σόλο τους με βίντεο από τον διαγωνισμό).
Όσοι δεν έχουν βραβεία και επιθυμούν να στείλουν ένα βίντεο από μια κλασική variation πιθανότατα από παράσταση ή από αίθουσα μπαλέτου μπορούν να το επισυνάψουν.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ζωντανή ακρόαση κλασικής variation της επιλογής τους την ημέρα της οντισιόν.
Βιογραφικό χρειάζεται να καταθέσουν μόνο οι άνω των 18 ετών.
Σύγχρονος χορός:
Χορευτές
Όλοι οι υποψήφιοι χορευτές για τον σύγχρονο χορό θα εξεταστούν την ημέρα της ακρόασης σε ένα σύντομο σύγχρονο χορογραφικό workshop με την χορογράφο όπου θα δοθεί έμφαση στην εκτέλεση και την ερμηνεία της χορογραφίας από τους χορευτές. Επίσης, για την ακρόαση οι υποψήφιοι χορευτές θα πρέπει να παρουσιάσουν:
Μία χορογραφία σύγχρονου χορού ή νέα δημιουργία, solo ή duet έως 3 λεπτά.
Ο χορευτής μπορεί να είναι και ο χορογράφος.
Δήλωση συμμετοχής:
Ενδιαφερόμενοι χορευτές 14 ετών και άνω.
-Όνομα
-Επώνυμο
-Ημερομηνία γέννησης
-Τόπος διαμονής (Περιοχή)
-Τηλέφωνο
-Υπεύθυνος κηδεμόνας (14-18 ετών)
Μία φωτογραφία πορτρέτο.
Χρόνια σπουδής στον σύγχρονο χορό και σε άλλα είδη χορού. Όσοι διαθέτουν τα παρακάτω μπορούν να τα συμπληρώσουν επιπλέον στην δήλωση συμμετοχής.
Διακρίσεις ή βραβεία στον σύγχρονο χορό από διαγωνισμούς χορού (ζητείται η επισύναψη του σόλο τους με βίντεο από τον διαγωνισμό).
Όσοι δεν έχουν βραβεία και επιθυμούν να στείλουν ένα βίντεο από παράσταση ή από αίθουσα χορού μπορούν να το επισυνάψουν.
Βιογραφικό χρειάζεται να καταθέσουν μόνο οι άνω των 18 ετών.
Σύγχρονος χορός:
Χορογράφοι
Δήλωση συμμετοχής:
-Όνομα
-Επώνυμο
-Ημερομηνία γέννησης
-Τόπος διαμονής (Περιοχή)
-Τηλέφωνο
Μία φωτογραφία πορτρέτο.
Βιογραφικό.
Χρόνια σπουδής στον σύγχρονο χορό και σε άλλα είδη χορού. Όσοι διαθέτουν τα παρακάτω μπορούν να τα συμπληρώσουν επιπλέον στην δήλωση συμμετοχής.
Διακρίσεις ή βραβεία στον σύγχρονο χορό από διαγωνισμούς χορού (ζητείται η επισύναψη της χορογραφίας τους με βίντεο από τον διαγωνισμό).
Όσοι δεν έχουν βραβεία και επιθυμούν να στείλουν ένα βίντεο από παράσταση ή από αίθουσα χορού μπορούν να το επισυνάψουν.
Όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν νέα χορογραφία για την ακρόαση μπορούν να το δηλώσουν.
Χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των χορογράφων για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της χορογραφίας τους στο ΠΣΚΗ υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της χορογράφου Μαρίας Κουσουνή για τις δύο παραστάσεις.
Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν μέρος στην ακρόαση για κλασικό χορό, σύγχρονο χορό, ή και στα δύο. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μόνο για σύγχρονο χορό μπορούν εάν επιθυμούν να συμμετέχουν και στην ακρόαση του κλασικού μαθήματος παράλληλα με αυτή του σύγχρονου workshop. (Χωρίς να χρειάζεται να εκτελέσουν την κλασική variation και το κλασικό workshop)
Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ένα USB Stick με την μουσική των έργων που έχουν επιλέξει για την ακρόαση τους.
Οι πρόβες για τις παραστάσεις θα αρχίσουν στις 30 Νοεμβρίου.
Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων μέχρι και την Πέμπτη 21/11 στις 11:00 π.μ.
Πληροφορίες: από Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00 – 15:00 στο τηλέφωνο: 2814408040
Μαρία Κουσουνή | Prima Ballerina
Η Μαρία Κουσουνή είναι γεννημένη στην Αθήνα και έχει καταγωγή από την Κέρκυρα.
Υπήρξε Σολίστ του Κρατκού Μπαλέτου του Αμβούργου – John Neumeier και του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά απο πρόσκληση της Lynn Seymour και εντάσεται στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως Ά Χορεύτρια.
Έχει κερδίσει to βραβείο “Special Prix” στον διαγωνισμό νέων χορευτών του Λουξεμβούργου και έχει τιμηθεί με το βραβείο χορού “Εξάλειπτρον”.
Εξέχουσες στιγμές στη καριέρα της είναι τα Πρωτοχρονιάτικα Κονσέρτα της Βιέννης, που μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας μέρος τρεις φορές σε χορογραφίες των V. Malakhov, B. Eifmann και R.Zanella, Η δημιουργία του ρόλου της Μήδειας στο ομώνυμο μπαλέτο του Μίκη Θεωδοράκη σε χορογραφία του R.Zanella όπου η ταινία κέρδισε βραβείο Ειρήνης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Η δημιουργία του πρωταγωνιστικού ρόλου Firebird και Bolero για το μπαλέτο της Arena di Verona, ο ρόλος της Αθηνάς στο μπαλέτο Προμυθέας για το Φεστιβάλ του Linz με τον Sir Peter Ustinov κ.α.
Με διεθνή καριέρα παραστάσεις και gala στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου (Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ρουμανία, Ιαπωνία κ.α.) υπήρξε η μούσα για διάφορους χορογράφους που δημιούργησαν για εκείνη πάνω από 20 νέα μπαλέτα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η καλλιτεχνική της πορεία καλύπτει συνεργασίες με τους σημαντικότερους χορογράφους στο καλλιτεχνικό στερέωμα όπως J.Neumeier, G.Balanchine, N.Makarova, Ch.Weeldon, R.Noureyev, V.Malakhov, J.Kilian, W.Forsythe, J.Cranko, P.Writght, Hans Van Manen, K.MacMillan, R.VanDanzig, F.Ashton, G.Samsova, K.Bradstrup, B.Eifmann, Y.Boquin, R.Zanella, L.Massin, E.Tschernichova, R.Barra, J. Stromgren, P.Delcroix, I.Moukhamedov, J.Boubenicek, D.Lommel, Yannick Boquin, T.Bordin κ.α.
Το ρεπερτόριο της καλύπτει με πρωταγωνιστικούς ρόλους μια μεγάλη γκάμα σε κλασικά, νεοκλασικά και σύγχρονα μπαλέτα όπως: Ρωμαίος και Ιουλιέτα ( Chor. J.Cranko και R.Zanella), Μπαγιαντέρα ( N.Makarova και V.Malakhov), Καρυοθραύστης ( R.Zanella, J.Neumeier και J.Stromgren) Ωραία κοιμωμένη ( P.Wright, J.Neumeier, Pontus Lidberg ), ” Ο θάνατος του κύκνου” (M.Fokine), Λίμνη των Κύκνων και Raymonda (R.Noureyev), Polyphonia (Chr. Wheeldon), Δον Κιχώτης (T.Bordin), Ρέκβιεμ, Νιζίνσκι, Θάνατος στη Βενετία, Όπως σας αρέσει, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Preloudes CV, Magnificat, Mahler VI, Songs of the night (J.Neumeier). Ερωτευμένος Σοπέν (Y. Boquin), Σταχτοπούτα,Το πουλί της φωτιάς, Όλοι χορεύουν Βαλς- Adagietto, Beethoven, Ταξίδι στην αιωνιότητα, Μπολερό, Ιεροτελεστία της άνοιξης, Sensi, Empty place, Carnaval of the animals, Duke’s nuts (R.Zanella), Ζιζέλ (Tschernichova και Mukhamedov) Ονιέγκιν (Moukhamedov), Βασίλισσα του χιονιού (R.Barra), Ερωτευμένος Σοπέν (Yannick Boquin), Ζορμπάς ( L.Massin), Adagio Hammerklavier (Hans Van Manen), Τέσσερα τελευταία τραγούδια (R. Van Danzig), Κουρσάρος (Petipa), Πακίτα (G. Samsova), Theme and variations και Tchaikovsky pas de deux (G. Balancine), Bassi and Bournonville pas de deux απο τον Χορό Μεταμφιεσμένων (V.Malakhov), Petite mort (J.Killian), Slingerland ( W.Forsythe), Silence sans reproche (C.Delcroix), Unnereichbare orte (J.Boubenicek), Exit (V.Tamburi), Die Puppenfee (J.Hassreiter), Η κυρία με τις καμέλιες (J.Neumeier), Κακοφυλαγμένη κόρη (Sir F.Ashton), Manon (K.Mac Millan), Το χαμόγελο της Τζοκόντας, Μαρσύας (Α.Στελλάτου), Air, Links, Selon Desire (Α.Φωνιαδάκη), Λίμνη των κύκνων, Τραγούδια χωρίς λόγια, Οι γάμοι, Καπετάν Μιχάλης, Μπολερό ( Ρήγος), Trummer, Sanzaru (T.Bordin), 7 θανάσιμα αμαρτήματα (Kim Bradstrup) κ.α.
Ως Χορογράφος, έχει δημιουργήσει πάνω απο 11 χορογραφίες για το μπαλέτο και την επαγγελματική σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπως και την οπερέτα ‘Νυχτερίδα’ του J. Strauss δύο φορές σε σκηνοθεσία του Α.Ευκλείδη και για την επέτειο των 80 χρόνων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Εμπνεύστηκε το λιμπρέτο, δημιούργησε αλλά και χορογράφησε το ‘Καρμενσίτας’, την πρώτη Όπερα-Μπαλέτο για παιδιά στο πρόγραμμα της ΕΛΣ σε μουσική ενορχήστρωση του Γ.Μπελόνη πάνω στο πρωτότυπο του G.Bizet απο τη Κάρμεν.
Το 2007 ξεκίνησε να διδάσκει κλασικό μπαλέτο στην Επαγγελματική Σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και σεμινάρια κλασικού μπαλέτου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συμμετέχοντας ενεργά με δικά της καλλιτεχνικά και εκπαιδευτικά project για δασκάλους και χορευτές, διαλέξεις και μελέτες γύρω από την ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση, τη διδασκαλία και την ανάπτυξη-εξελίξη του κλασικού, νεοκλασικού, σύγρονου χορού και ρεπερτορίου για παιδιά, νέους, επαγγελματίες χορευτές και καθηγητές.
Έχει δημιουργήσει το Neuro & Dance. Μια νέα μέθοδο ενίσχυσης της τεχνικής χορού και αποφυγής τραυματισμών μέσω της νευροπλαστικότητας με τη βραβευμένη απο το Harvard, Φιλιώ Ρεζίτη.