Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ακόμα και το δίπλωμα των ρούχων απελευθερώνει μικροπλαστικά

Πρέπει να διαβάσετε

Έχετε βάλει πλυντήριο, έχετε απλώσει τα ρούχα, έχουν στεγνώσει και είναι η ώρα να τα διπλώσετε. Αλλά εσείς το μόνο που κάνετε είναι τα κοιτάτε με απάθεια, ενώ κρέμονται «στολισμένα» με τα πολύχρωμα μανταλάκια τους και δε θέλετε σε καμία περίπτωση να αρχίσετε να τα διπλώνετε. Μην ανησυχείτε. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή τη βαρετή διαδικασία με… εντολή επιστήμονα.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στη Μεγάλη Βρετανία τα μικροπλαστικά απελευθερώνονται στον αέρα ακόμα και από το φαινομενικά αθώο δίπλωμα των ρούχων από υφάσματα όπως ο πολυεστέρας. Και όχι μόνο: Ακόμα και το κάθισμα στον καναπέ – με γέμισμα αφρώδους υλικού – ή η γυμναστική σε συνθετικό χαλί, διοχετεύουν στην ατμόσφαιρα μεγάλη ποσότητα σωματιδίων που θα μπορούσαν να συνδεθούν με προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει το δίκτυο Sky News που συνομίλησε με την επικεφαλής της έρευνας, την καθηγήτρια Βιογεωχημείας και Περιβαλλοντικής Ρύπανσης του βρετανικού πανεπιστημίου, Φαίη Κουσέιρο, οι ερευνητές που δίπλωσαν συνθετικά ρούχα εισέπνευσαν επτά σωματίδια το λεπτό, όσοι κάθισαν στον καναπέ εισέπνευσαν 10 σωματίδια το λεπτό, ενώ σημαντικά υψηλότερη ήταν η ποσότητα που εισέπνευσαν όταν έκαναν γυμναστική στο συνθετικό χαλί, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά δέκα φορές, κυρίως λόγω της στενής επαφής με το αντικείμενο και του αυξημένου ρυθμού αναπνοής.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα αποτελέσματα αυτά, χρησιμοποιώντας ειδικά μηχανήματα που φίλτραραν τον αέρα, υπολογίζοντας τη συγκέντρωση μικροπλαστικών στον αέρα.

Η Κουσέιρο μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο θέλησε να καθησυχάσει τους αναγνώστες εξηγώντας ότι μέρος των σωματιδίων θα αποβληθούν από τον οργανισμό με τη βλέννα ή το βήχα, ωστόσο πρόσθεσε ότι η ίδια λαμβάνει ήδη μέτρα ώστε να μειωθεί η έκθεσή της σε αυτά.

Όπως είπε, μπορεί ακόμα να μην είναι γνωστές οι συνέπειες στην υγεία, ωστόσο από μελέτες προκύπτει ότι τα μικροπλαστικά εισχωρούν στον οργανισμό φτάνοντας σε πολλά σημεία του σώματος, από τους ιστούς, το αίμα, ως τα ζωτικά όργανα.

Για αυτό το λόγο, δήλωσε ότι προτιμά ξύλινα δάπεδα και υφάσματα από φυσικές ίνες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να πετάξουμε οτιδήποτε πλαστικό υπάρχει στο σπίτι μας, αφού όπως είπε «δεν είναι οικονομικά βιώσιμο».

Εντούτοις, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτά τα σωματίδια καθημερινά για όλη μας της ζωή.

«Δεν είναι μόνο ένα γεγονός στο οποίο εκτιθέμεθα για μια ή δύο μέρες. Πρόκειται για όλη μας τη ζωή κατά την οποία τα εισπνέουμε. Τι συμβαίνει λοιπόν καθώς αυτά συσσωρεύονται;», διερωτήθηκε η ειδικός.

Παλαιότερη μελέτη της οποίας είχε ηγηθεί η Κουσέιρο είχε αποκαλύψει ότι ανάμεσα στα τρία κύρια δωμάτια ενός νοικοκυριού, την κουζίνα, την κρεβατοκάμαρα και το παιδικό δωμάτιο, περισσότερα μικροπλαστικά (με μέγεθος μικρότερο από 10 μικρόμετρα) ανιχνεύθηκαν στο τελευταίο, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι μία οικογένεια είναι πιθανό να εισπνέει ανάμεσα στα 2.000-7.000 μικροπλαστικά την ημέρα.

Το επίπεδο σωματιδίων – 100 φορές υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη ακαδημαϊκή έρευνα – αποδίδεται στην υψηλή συγκέντρωση στα χαλιά, τα κλινοσκεπάσματα που δεν ήταν κατασκευασμένα από βαμβάκι και τα λούτρινα που συνήθως «κατακλύζουν» τα παιδικά δωμάτια.

Το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ αναμένεται να διεξάγει περισσότερες έρευνες ώστε να διαπιστωθεί ποια η επίδραση των μικροπλαστικών στην υγεία του ανθρώπου, αλλά στο μεταξύ οι επιστήμονες προτείνουν απλές λύσεις για τον περιορισμό τους στην καθημερινότητά μας.

Ανάμεσα σε αυτές η αντικατάσταση αντικειμένων με όσα είναι από φυσικά υλικά και δεν περιέχουν πλαστικό, η αγορά ρούχων από φυσικές ίνες, όπως μαλλί και βαμβάκι, και η διατήρηση απαραίτητων πλαστικών αντικειμένων μακριά από τον ήλιο, καθώς η έκθεση μπορεί να ευνοήσει τη διάσπαση του υλικού και την απελευθέρωση μικροπλαστικών στον αέρα.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα