Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ακαδημία Πλάτωνος: Έτσι θα είναι το νέο μουσείο της Αθήνας

Πρέπει να διαβάσετε

«Ένας δημόσιος χώρος – μουσείο σε αρμονία με το φυσικό έδαφος, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει τους εκθεσιακούς χώρους, τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους πολλαπλούς χώρους αναψυχής και άθλησης, ενθαρρύνοντας την συμμετοχικότητα»: Έτσι οραματίστηκε το νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Τσολάκης, το σχέδιο του οποίου ξεχώρισε ανάμεσα στα 16 συνολικά που κατατέθηκαν στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξαν ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φωτορεαλιστικη_απεικονιση_της_βραβευμενης_μελετης1
Η αρχιτεκτονική αυτή πρόταση, που αφορά σε ένα έργο το οποίο θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα της πόλης και σηματοδοτεί την ανέγερση του πρώτου Μουσείου αποκλειστικά αφιερωμένου στην ιστορία των Αθηνών – το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί θησαυρούς από όλη την ελληνική επικράτεια -, παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, παρουσία των εκπροσώπων όλων των θεσμών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος.
Φωτορεαλιστικη_απεικονιση_της_βραβευμενης_μελετης4
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος θα φιλοξενηθεί σε ένα κτίριο 14.362 τ.μ. το οποίο θα είναι βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και θα προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία. Στην παραπάνω συνολική έκταση θα συμπεριλαμβάνονται 700 τ.μ. για το Διεθνές Κοινό των Ακαδημιών ενώ στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η κατασκευή ανοιχτού αμφιθεάτρου 500 θέσεων αλλά και η δημιουργία ενός πάρκου με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.
Φωτορεαλιστικη_απεικονιση_της_βραβευμενης_μελετης2
«Με τη συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων και την Ακαδημία Αθηνών κάνουμε πράξη ένα όραμα δεκαετιών του Υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά στην ανάδειξη του χώρου, όπου βρισκόταν η Ακαδημία του Πλάτωνος, ένα άλσος, ένας ιερός τόπος, που μετεξελίσσεται σε δημόσιο χώρο παιδείας και αναψυχής, με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία για την Αθήνα, καθώς και στη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι στο μουσείο αυτό θα εκτεθούν οι θησαυροί των σπλάχνων της Αθήνας -ευρήματα συστηματικών ανασκαφών μιας πεντηκονταετίας τουλάχιστον- οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη γνώση μας, τη θεώρησή μας, για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προστατεύονται -και με τη δημιουργία του μουσείου θα αναδειχθούν- περισσότερες από 300.000 αρχαιότητες, κάποιες από τις οποίες είναι μοναδικές, δεν έχουν εκτεθεί ποτέ και ορισμένες δεν έχουν καν δημοσιευτεί. Τα ευρήματα που θα εκτεθούν, είναι ικανά να συμπληρώσουν και ίσως να αναθεωρήσουν την αντίληψή μας και τις γνώσεις μας για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο».

Η υπουργός υπογράμμισε επίσης πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επί της οδού Πατησίων «αποτελούν παρεμβάσεις ου θα ανατρέψουν την πολιτιστική -και όχι μόνο- φυσιογνωμία της Αθήνας, το αναπτυξιακό αποτύπωμα των επιμέρους περιοχών, αλλά εν τέλει και της ίδιας της πρωτεύουσας»

Mendoni_-_Bakogiannis
Την «ευλογία» της Ακαδημίας Αθηνών στο σημαντικό αυτό έργο έδωσε, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο γενικός γραμματέας της, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ο οποίος έκανε λόγο για «ένα σημαντικό άλμα που γίνεται στην Αθήνα».

Φωτορεαλιστικη_απεικονιση_της_βραβευμενης_μελετης3

Ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Παναγιώτης Τουρνικιώτης σημείωσε πως το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού είναι μια πρόταση λιτή και νεωτερική, που θα έχει ιδιαίτερη πολιτιστική εμβέλεια ενώ περιέγραψε τον χώρο του νέου μουσείου ως εξής: «Το Μουσείο εγγράφεται στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον με μια δυναμική χειρονομία που διαμορφώνει ταυτόχρονα τοπίο και κτίριο. Είναι οργανωμένο γύρω από μια βυθισμένη πλατεία στην οποία συναντώνται τέσσερις πορείες πρόσβασης, που το ανοίγουν στην πόλη. Οι κτιριακοί του όγκοι υψώνουν πράσινες πλαγιές σε φυσική και οπτική συνέχεια με το άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, προσφέροντας απεριόριστη θέα στην πόλη. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής στα δυτικά της Αθήνας».

Χαιρετισμό απήθυνε επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.», Χρόνης Ακριτίδης ενώ παρουσιάστηκαν και οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που απέσπασαν το δεύτερο και τρίτο βραβείο αντίστοιχο.

Το σύνολο των 16 αρχιτεκτονικών προτάσεων που συμμετείχαν στον  διαγωνισμό μπορεί να δει κανείς, έως την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων όπου εκτίθενται.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα