Τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική «ανακούφιση» των ελαιοπαραγωγών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τον δάκο και τις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες με την παρατεταμένη ανομβρία τον χειμώνα και τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες την περασμένη άνοιξη ζητάει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αποκάλυψε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Creta ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, ήδη έχει κατατεθεί το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.

«Ζητάμε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αποζημιώσεις σε παραγωγούς της Κρήτης. Λόγω καιρικών συνθηκών οι απώλειες των εισοδημάτων παραγωγών στην ελαιοκαλλιέργεια είναι πολύ μεγάλες. Έχουμε συντάξει έναν πλήρη φάκελο με συγκεκριμένα στοιχεία και ζητάμε την έγκριση της Κομισιόν για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων που θα καλύψουν έστω μέρος του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο δάκος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως «ειδικά στην Κρήτη δεν έγινε ελλειμματική δακοκτονία. Δεν υπήρξε πρόβλημα σε σχέση με άλλες χρονιές. Άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες που ευνόησαν στην αύξηση του πληθυσμού του δάκου. Στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές είχαμε ζημιές που οφείλονταν στις καιρικές συνθήκες».

Σωτήρης Μεταξάς