Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει φέτος η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb. Η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα για τον κλάδο βραχυχρόνιων μισθώσεων που το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου είδαν τις πληρότητες να αγγίζουν το 100% στο σύνολο των προορισμών.
Προκρατήσεις ρεκόρ καταγράφονται στα Airbnb και για τις ημέρες των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που ξεπερνούν το 90% στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.
Ο τουριστικός προορισμός «Αθήνα» τις χριστουγεννιάτικες ημέρες πάντως αναμένεται να προσελκύσει πολλούς ξένους τουρίστες.
Παράγοντες του κλάδου μιλώντας στον ΟΤ αναφέρον ότι η κίνηση παραμένει υψηλή σε μέρη όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, ενώ η Αθήνα «βουλιάζει» από ξένους τουρίστες. Υψηλές πληρότητες καταγράφουν ήδη Αράχωβα, Πήλιο, Καρπενήσι, Κορινθία, όπως και τα χωριά των Ιωαννίνων.
Η ζήτηση είναι αυξημένη για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και όλα δείχνουν ότι η όρεξη για διακοπές έχει ανοίξει για τα καλά, παρά την ακρίβεια.
Οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν το φράγμα των 4 δισ. και πλέον «φλερτάρουν» τα 4,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και μότο της Fraport «στην Ελλάδα σήμερα είναι 93 Αυγούστου» για να τονίσει ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα καλά κρατεί τουλάχιστον σε επίπεδο αεροπορικής επιβατικής κίνησης στα 14 αεροδρόμια που ελέγχει καθώς η κίνηση κυμαίνεται σε επίπεδα ρεκόρ σε σύγκριση με όλες τις παρελθούσες χρονιές.
Μόνο τον Νοέμβριο η επιβατική κίνηση είναι μέχρι τώρα αυξημένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
Η έρευνα
Έρευνα της Tourix δείχνει ότι οι τρεις κορυφαίες περιοχές της Αθήνας, που φιλοξενούν τα περισσότερα καταλύματα, είναι η Πλάκα, ο Νέος Κόσμος και το Κουκάκι.
Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε κατάλυμα της Airbnb στην Αθήνα είναι στα 95 ευρώ (+9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021), ενώ οι τρεις περιοχές με την υψηλότερη τιμή ανά διανυκτέρευση είναι το Ζάππειο, το Πολύγωνο και η Πλάκα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επισκέπτες, οι οποίοι δίνουν μεγάλο βάρος στις κριτικές των καταλυμάτων, έδωσαν υψηλότερες αξιολογήσεις στα καταλύματα στο Πολύγωνο (4,91), στην περιοχή γύρω από το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών (4,85), στην συνοικία των Ελληνορώσων και στο Ζάππειο (4,83 αμφότερα).
Ακολουθεί η περιοχή της Κολοκυνθού και ο Βοτανικός (4,8), το Κουκάκι-Μακρυγιάννη (4,79) και τέλος με 4,78 το Παγκράτι, η Ακρόπολη και το Κολωνάκι
Η απόβαση
Άλλωστε αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία ο ελληνικός τουρισμός το 9μηνο κατέγραψε υψηλές επιδόσεις καθώς συνολικά 27.790.500 ταξιδιώτες έκαναν «απόβαση» στην Ελλάδα εκτοξεύοντας τις τουριστικές εισπράξεις στα 17,919 δισ. ευρώ.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 15,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 17,919 δισ. ευρώ. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που άφησαν τα περισσότερα χρήματα στον ελληνικό τουρισμό.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,966 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,291 δισ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε. άνοδο κατά 6,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,015 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,5% και διαμορφώθηκαν σε 1,116 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 23,8% και διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ.
Νέα σεζόν
Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν και για την νέα σεζόν, αφού η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από την αναταραχή στη Μ. Ανατολή. Και αυτό γιατί θεωρείται μια χώρα που προσφέρει ασφάλεια και παρά την ακρίβεια παραμένει ένας value for money προορισμός.