Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Airbnb: «Δαγκωτό» Ελλάδα φέτος – Στα ύψη οι τιμές αλλά και η ζήτηση για το φθινόπωρο

Πρέπει να διαβάσετε

Ράλι δίχως φρένα για το Airbnb φέτος στην Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός τρέχει και μαζί του τρέχει και η βραχυχρόνια μίσθωση. Οι κρατήσεις εκτοξεύονται φέτος, σύμφωνα με τις μετρήσεις, 42% πάνω από πέρσι και έτσι η Ελλάδα μπαίνει στο «top 3» των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης καταλυμάτων βραχυxρόνιας μίσθωσης για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο αριθμός των προ-κρατήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, δηλαδή και εκτός της πολύ υψηλής περιόδου του Αυγούστου. Οι ταξιδιώτες σπεύδουν να κλείσουν νωρίς καταλύματα, σε μία προσπάθεια να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Συνολικά, η μεγάλη ζήτηση έφερε αύξηση στις τιμές κατά 26% σε ετήσια βάση, ενώ εκτοξεύτηκαν και τα έσοδα κατά 46,7% σε ετήσια βάση και κατά 81,5% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA έως τον Μάρτιο, για το ρυθμό ζήτησης μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η Πολωνία, η Αυστρία και η Ελλάδα κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στην αύξηση των κρατήσεων – διανυκτερεύσεων μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, με την άνοδο να διαμορφώνεται σε 63%, 48% και 42% αντιστοιχα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο ρυθμός αύξησης του Σεπτεμβρίου ήταν πάνω από 50% σε ετήσια βάση για 16 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Πολωνία και την Κροατία να παρουσιάζουν τριψήφια αύξηση 151% και 113% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του Οκτωβρίου ήταν πάνω από 50% για 11 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία να πρωτοστατούν με αύξηση 80%, 70% και 65% σε ετήσια βάση.

Το «καυτό» φθινόπωρο

Στο σύνολο των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, η προσφορά έχει επιστρέψει σε διαφορετικό βαθμό. Συνολικά, και η ζήτηση έχει αυξηθεί, με τις κρατήσεις να παρουσιάζουν άνοδο κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022. Οι κρατήσεις συνεχίζουν να έχουν μεγάλη δυναμική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, καθώς η ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη επιταχύνεται.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 23%, 26% και 30% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Ο ρυθμός του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου παρουσιάζει τα πιο αξιοσημείωτα κέρδη, με τις προ -κρατήσεις  να υπερβαίνουν τις περσινές κατά 70% για τον Σεπτέμβριο και κατά 49% για τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι απογοητευτικά υψηλός, με τον γενικό πληθωρισμό του Απριλίου να αυξάνεται κατά 7%, προκαλώντας πίεση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, οι τουρίστες επιλέγουν να ταξιδέψουν πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής. Εκτιμάται δε, ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει ρεκόρ σε επίπεδο διανυκτερεύσεων αυτό το φθινόπωρο.

«Χρυσό» μετάλλιο η Ελλάδα σε αύξηση πληρότητας

Η πληρότητα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου σε 14 από τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η αύξηση της προσφοράς εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές της ΕΕ. Βλέπουμε τις μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς στην Ελλάδα και την Αυστρία και, κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη αύξηση της πληρότητας.

Η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση τον Απρίλιο σε επίπεδο αύξησης της πληρότητας, καθώς ήταν μεταξύ των χωρών που η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε με ρυθμούς βραδύτερους της ζήτησης. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα να αυξηθεί κατά 9,2% σε ετήσια βάση, ενώ στην Αυστρία, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 29,5% και η προσφορά κατά 11,8%, προκαλώντας αύξηση της πληρότητας κατά 8,8%.

Ακολουθώντας μια τάση που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε πιο αγροτικές περιοχές συνεχίζει να ξεπερνά τις μεγαλύτερες πόλεις της ηπείρου. Ενώ η ζήτηση επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα τον Οκτώβριο του 2021 για τις καταχωρήσεις εκτός των 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων, σε αυτές τις 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις, δεν έχουμε δει ακόμη τη ζήτηση να επιστρέφει πλήρως.

Συνολικά ο Απρίλιος του 2023 ήταν ένας ισχυρός μήνας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αφού βοήθησαν οι διακοπές του Πάσχα και ο καλός καιρός. Η ζήτηση για διανυκτερεύσεις αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δίνοντας στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις τιμές κατλα 16,4% σε ετήσια βάση (YOY). Παραμένοντας ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) τον Απρίλιο, η προσφορά διαθέσιμων καταχωρίσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 14,9% σε ετήσια βάση, υστερώντας σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης και ωθώντας τα ποσοστά πληρότητας προς τα πάνω κατά 4,2%. Στην Ευρώπη, τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν επίσης κατά 21,3% σε ετήσια βάση.

Η ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τον Απρίλιο

  • Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 46,7% σε ετήσια βάση και κατά 81,5% σε σχέση με το 2019.
  • Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις παρέμειναν λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) και αυξήθηκαν κατά 14,9% σε ετήσια βάση
  • Η συνολική ζήτηση (διανυκτερεύσεις) αυξήθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση και κατά 26,4% σε σχέση με το 2019
  • Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,2% σε σχέση με το 2022 και κατά 6,9% σε σχέση με το 2019
  • Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,4% σε ετήσια βάση
  • Το RevPAR αυξήθηκε κατά 21,3% σε ετήσια βάση και κατά 52,5% σε σχέση με το 2019
Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα