Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αίγινα: Θρίλερ με τα σαμποτάζ στο δίκτυο νερού – Το έργο 23 εκατ. ευρώ και τα διαδοχικά χτυπήματα με τακτικές ανταρτοπολέμου

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η υπόθεση με τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό πόσιμου νερού που υδροδοτεί την Αίγινα. Πρόκειται για ένα έγκλημα που δύσκολα μπορεί να εξιχνιαστεί λόγω συνθηκών με τους δράστες να χρησιμοποιούν τακτικές ανταρτοπολέμου. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα γίνει εάν στο στόχαστρο μπουν και τα υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ.

Η σημερινή κατάσταση και με βάση την εμπειρία από προηγούμενο υποθαλάσσιο χτύπημα στον ίδιο αγωγό προκαλεί ανησυχία αφού η έρευνα δεν είχε οδηγήσει πουθενά. Όλοι φοβούνται ότι η υποθαλάσσια υδροδότηση της Αίγινας, ένα έργο αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται στο έλεος αδίστακτων σαμποτέρ-δολιοφθορέων. Από τις 24 Ιανουαρίου 2024 η υδροδότηση του νησιού έχει σταματήσει. Από τότε η Αίγινα υδροδοτείται μέσω παλαιών γεωτρήσεων αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο.

Τρεις φορές έχει γίνει στόχος ο υποθαλάσσιος αγωγός νερού με την πρώτη να λαμβάνει χώρα πριν ακόμη ποντιστεί στη θάλασσα ενώ έχει γίνει και μία απόπειρα λίγο αφού ποντίστηκε στο βυθό της θάλασσας. Η ιστορία πήρε διαστάσεις χθες, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, όταν ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά και κατέθεσε μήνυση και υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες διερεύνησης για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η Εισαγγελέας κάλεσε τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, Αρχιπλοίαρχο Γιάννη Μυτιληναίο και του έδωσε προφορική εντολή να κάνει προκαταρκτική εξέταση και το αργότερο σε μία εβδομάδα να παραδώσει το υλικό που θα έχει συλλέξει. Ενδέχεται ακόμη και σήμερα Σάββατο 3/2/2024 να πάνε στη Σαλαμίνα και να βουτήξουν στο σημείο που έγινε η δολιοφθορά άνδρες της Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών (MYA/ΛΣ). Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση 850 μέτρων από το Περάνι Σαλαμίνας και σε βάθος 49 μέτρων.

Σύμφωνα με βίντεο που τράβηξε η εταιρεία διαχείρισης που εκτέλεσε το τιτάνιο αυτό έργο φαίνεται ότι η δολιοφθορά έγινε μέσω εκρηκτικού μηχανισμού ο οποίος κατέστρεψε το τσιμεντόστρωμα του αγωγού. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις η μέθοδος που ακολουθήθηκε παραπέμπει σε δράστη ή οι δράστες που έχουν λάβει εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων. Η διαρροή εντοπίστηκε στις 24 Ιανουαρίου, διαπιστώθηκε όταν μέσα σε 30 δευτερόλεπτα αυξήθηκε η ροή του νερού από 800 κυβικά σε 2.400 κυβικά.

Το σημείο της δολιοφθοράς εντόπισε αυτοκινούμενο ρομποτικό όχημα 9 (ROV) ενώ αναμένεται η εταιρεία να στείλει συνεργείο με δύτες για να διαπιστώσουν με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς.

Το έργο κοστίζει 23 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Έχει μήκος 14 χιλιομέτρων και το βάθος που έχει ποντιστεί φτάνει μέχρι και τα 95 μέτρα. Ξεκινάει από το Περάνι της Σαλαμίνας και καταλήγει στο Λεόντι της Αίγινας.

Το χρονικό της υπόθεσης του αγωγού της Αίγινας

Ας πιάσουμε όμως τον μίτο για να βάλουμε στη σειρά τα γεγονότα στην υπόθεση του αγωγού της Αίγινας.

Το πρώτο χτύπημα έγινε τον Ιανουάριο του 2020 επί θητείας του Γιώργου Πατούλη ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα Περιφερειάρχη μόλις τον Σεπτέμβριο του 2019. Εκείνη την εποχή τα κομμάτια του αγωγού συγκεντρώνονταν και φυλάσσονταν στην επιφάνεια της θάλασσας στον κόλπο Ρέστη της Σαλαμίνας. Οι εργολάβοι δύο φορές την εβδομάδα έκαναν έλεγχο. Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε βουτήξει και είχε ανοίξει 33 τρύπες στο κάτω μέρος των κομματιών του αγωγού.

Αργότερα και αφού ο αγωγός είχε ποντιστεί και πάλι κατά τη διάρκεια τακτικού ελέγχου που έκανε η εταιρεία, εντόπισε στον βυθό έναν κρατήρα σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από τον αγωγό. Τα πρώτα συμπεράσματα ήταν ότι κάποιος είχε ρίξει ποσότητα δυναμίτη από την επιφάνεια της θάλασσας ο οποίος όμως δυναμίτης δεν βρήκε στόχο.

Μετά από μήνες, το 2022 έγινε το επόμενο χτύπημα με δυναμίτη σε βάθος 25 μέτρων. Αυτή τη φορά είχε πέσει δύτης ο οποίος τοποθέτησε τον μηχανισμό πάνω σε μια από τις ενώσεις των τσιμεντοστρωμάτων που καλύπτουν για ασφάλεια τον αγωγό. Στόχος ήταν να γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Τότε η Περιφέρεια Αττικής θορυβήθηκε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Είχε κινηθεί και τότε η διαδικασία έρευνας για την εξιχνίαση της υπόθεσης όμως οι ανακριτές του Λιμενικού Σώματος δεν κατάφεραν να συλλέξουν όχι μόνο στοιχεία που να δείχνουν προς μία κατεύθυνση αλλά ούτε καν ενδείξεις.

Η Περιφέρεια είχε στείλει έγγραφο στο Λιμενικό Σώμα ζητώντας να μελετηθούν τρόποι να φυλάσσεται ο αγωγός. Όμως το μήκος του είναι πολύ μεγάλο για να καλυφθεί με θαλάσσιες περιπολίες σκαφών ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν θερμικές κάμερες όπως επεσήμαναν στο protothema κύκλοι της Περιφέρειας αφού τα βάθη φτάνουν και τα 95 μέτρα. Άνθρωποι που έζησαν την ιστορία επισημαίνουν στο protothema: «Ήταν μεγάλο το άγχος. Δεν θέλουμε να θυμόμαστε τι ζήσαμε τότε. Φοβόμασταν μήπως προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα τόσο σημαντικό έργο για τους κατοίκους της Αίγινας και χαθούν επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ ο αγωγός ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά από τον Ιανουάριο του 2022. Το 2022 μεταφέρθηκαν στο νησί 1,62 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πόσιμου νερού και το 2023 1,73 εκατομμύρια κ.μ.

Τους δύο πρώτους χειμερινούς μήνες, ήτοι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο η κατανάλωση κυμαίνεται από 65.000 κ.μ. έως 85.000 κ.μ. ενώ τον Ιούλιο ανεβαίνει η κατανάλωση στα 250.000 κ.μ. και τον Αύγουστο στα 275.000 κ.β. Το δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας δεν έχει παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ και συνεχίζει να ανήκει στον δήμο Αίγινας.

Η μήνυση

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά κατέθεσε, χθες Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Επίσης, κατέθεσε στην Εισαγγελία υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να ξεκινήσει με ταχείες διαδικασίες η διερεύνηση για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

Το ζήτημα απασχόλησε και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε τα μέλη για τα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών και για τις επικείμενες νομικές ενέργειες της διοίκησης.

Η δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά:

«Δεν θα μείνουμε απλοί θεατές σε αυτό το απαράδεκτο γεγονός, με συνεχείς δολιοφθορές σε μία κρίσιμη υποδομή, όπως είναι αυτή του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας. Η Δικαιοσύνη και το κράτος έχουν τόσο τα μέσα, όσο και τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω. Καταθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά και ζητάμε να διερευνηθούν συγκεκριμένα πράγματα. Να γνωρίζουν όλοι -όσο κι αν προσπαθούν να κρυφτούν- ότι όλα θα βγουν στο φως. Και ξέρουμε. Και θέλουμε. Και μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Και να είναι σίγουροι, όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους διαδικασίες, ότι θα μας βρουν απέναντί τους σε κάθε υπόθεση που αφορά την Περιφέρεια Αττικής. Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Ποιοι μπορεί να έχουν δόλο ή ποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν να κερδίσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν θα το πούμε εμείς, θα το πει η Δικαιοσύνη μετά την έρευνα που θα κάνει. Οι κάτοικοι της Αίγινας θέλω να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους. Η Περιφέρεια Αττικής -το ξαναλέω- σε αυτό το παιχνίδι που παίζεται δεν μένει θεατής. Συμμετέχει ενεργά σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή των πολιτών».

Ο περιφερειάρχης ανέφερε επίσης: «Αυτή είναι η τέταρτη δολιοφθορά. Τον Ιανουάριο του ‘20, το Μάιο του ‘22 τον Ιούλιο του ‘22 και τώρα τον Ιανουάριο του ‘23 αντιμετωπίζουμε, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο.

Αντιμετωπίσαμε την Τετάρτη 24/1 και ώρα 7:00 το πρωί, διακοπή υδροδότησης στην Αίγινα είχαμε δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγών μεταφοράς νερού από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα. Όπως ξέρετε την επόμενη μέρα με εντολή μου και με επίβλεψη υπηρεσίας μετέβη σκάφος και υποβρύχιο στο Περάνι της Σαλαμίνας, για την επιθεώρηση του αγωγού, προκειμένου να βρεθεί βλάβη της διακοπής της υδροδότησης.

Σε μήκος 830 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 48 μέτρων κατεβαίνοντας από την πλευρά της Σαλαμίνας διαπιστώθηκε στη θέση του αγωγού κρατήρας στο βυθό και διάχυτα χαλίκια τα οποία αποτελούσαν την έδραση του αγωγού, επειδή στην περιοχή αυτή ήταν βραχώδης ο βυθός και έτσι δεν είναι ορατή η έκταση της ζημιάς του σωλήνα.

Προφανώς και γίνεται προσπάθεια καθαρισμού του χώρου, προκειμένου να φανεί έκθεσης της ζημιάς. Έγινε επαλήθευση της διαρροής του συγκεκριμένου σημείου, διοχετεύοντας νερό στο σωλήνα, από Σαλαμίνα, το οποίο διέρρευσε στο εν λόγω σημείο.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα