Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
24.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αιχμάλωτοι στην πόλη του φωτός

Πρέπει να διαβάσετε

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής
Δημοσιογράφος

Του Βασίλη Σκουντή

«A Paris», όπως λέει και το παλιό τραγούδι του Ιβ Μοντάν…

Στο Παρίσι, λοιπόν, που φιλοξενεί για τρίτη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έναν αιώνα μετά την προηγούμενη (1924) και 124 χρόνια έπειτα από την πρώτη (1900)…

Οι αμφιτρύωνες ισοφαρίζουν το Λονδίνο που έχει φιλοξενήσει τη διοργάνωση τρεις φορές, ενώ σε τέσσερα χρόνια από τώρα θα προστεθεί δίπλα τους και το Λος Αντζελες.
Στο Παρίσι και όχι μόνο, καθώς στο πλαίσιο του γιγαντισμού και της συνεπαγόμενης διαστολής των Αγώνων, η δράση επεκτείνεται σε άλλες 16 πόλεις και μάλιστα φτάνει έως και την Ταϊτή!

Αμ’ το άλλο; Για πρώτη φορά από καταβολής του θεσμού, εδώ και 128 χρόνια η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε Στάδιο, αλλά στους Κήπους του Τροκαντερό που βρίσκονται στις όχθες του Σηκουάνα!

Εκεί θα εμφανισθούν αύριο το βράδυ κρατώντας με το προσήκον αίσθημα τιμής την ελληνική σημαία και σέρνοντας τον χορό της παρέλασης σχεδόν των εθνών του πλανήτη ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Το μεγαλύτερο γεγονός του πλανήτη εν καιρώ ειρήνης συναθροίζει 206 χώρες και 10.714 αθλητές και αθλήτριες που θα λάβουν μέρος σε 32 σπορ και σε 329 αγωνίσματα.

Η Ελλάδα έχει ούτως ή άλλως την τιμητική της σε αυτή την υπόθεση, καθώς υπήρξε το λίκνον των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ο τόπος στον οποίο αναβίωσαν και διεξήχθησαν για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή (1896) και συν τοις άλλοις δεν έλειψε από καμιά διοργάνωση.

Σε αυτές τις προηγούμενες 32 συμμετοχές της η χώρα μας αριθμεί 121 μετάλλια (35 χρυσά, 45 ασημένια, 41 χάλκινα) με ρεκόρ συγκομιδής τα 47 το 1896 και με τον στίβο να έχει τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα στα αθλήματα, με 30.

Εδώ ήρθαμε, όπως λέγαμε παλιά και στο σινεμά, διότι προφανώς «σημασία έχει η συμμετοχή» όπως διακήρυττε ως διαπρύσιος κήρυκας του αθλητικού πνεύματος ο πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, αλλά, διάβολε, δεν θα μας… χαλάσουν και μερικά μεταλλιάκια!

Οι Αμερικανοί που αρέσκονται στις προβλέψεις με όσο ρίσκο ενέχουν αυτές, εκτίμησαν ότι η ελληνική ομάδα θα κατακτήσει έξι μετάλλια, εκ των οποίων πιστώνουν εκ των προτέρων ένα χρυσό στον κυρίαρχο του άλματος εις μήκος, εν δυνάμει χρυσό Ολυμπιονίκη, πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης, Μίλτο Τεντόγλου 

Πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο η Ελλάδα αποκόμισε τέσσερα μετάλλια, το 2016 στο Ρίο Τζανέιρο είχε κατακτήσει έξι, το 2012 στο Λονδίνο δυο και το 2008 στο Πεκίνο τρία. Ασφαλώς αυτά τα νούμερα ωχριούν σε σχέση με τα 16 μετάλλια που το 2004 στην Αθήνα και τα 13 του 2000 στο Σίδνεϊ, όμως εκείνες οι εποχές της περιρρέουσας ευημερίας παρήλθαν ανεπιστρεπτί!

Η αυλαία των Αγώνων άνοιξε την Τετάρτη με το Τουρνουά ποδοσφαίρου η έναρξη του οποίου πάντοτε προηγείται, την τοξοβολία, το ράγκμπι σέβενς και το χάντμπολ και θα πέσει στις 11 Αυγούστου.

Σε αυτές τις 19 ημέρες οι αθλητές και οι αθλήτριες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, μαγνητίζουν το ενδιαφέρον και αιχμαλωτίζουν τα βλέμματα και τα συναισθήματα όλης της οικουμένης, προσδοκώντας να στεφανωθούν από τον κότινο της δόξας και να ανταμειφθούν ποικιλοτρόπως.

Για 19 ημέρες το Παρίσι αποτελεί το κέντρο του κόσμου και επιβεβαιώνει απολύτως το προσωνύμιο του: είναι και με τη… βούλα, η πόλη του φωτός!

Ας τους απολαύσουμε λοιπόν εκ του σύνεγγυς ή εκ του μακρόθεν, ας συντονισθούμε με τους ρυθμούς, τους καημούς και τους πόθους των αθλητών και ας νιώσουμε κι εμείς τη λάμψη της παριζιάνικης φωτολουσιάς…

Άλλα Πρόσφατα