Μήνυμα αποδέσμευσης του πρωτογενή τομέα από τα χημικά φυτοφάρμακα εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα αναδεικνύοντας τα οφέλη της αγροοικολογίας.
Παρωχημένα μοντέλο καλλιέργειας που «κυριάρχησαν» τις τελευταίες δεκαετίες μπαίνουν σταδιακά στο … χρονοντούλαπο της ιστορίας ενώ την ίδια ώρα εναλλακτικές μορφές, φιλικές προς το περιβάλλον αποκτούν ισχυρή δυναμική.
180 επιστήμονες έδωσαν «ραντεβού» στο Ηράκλειο συζητώντας για την αγροοικολογία κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Στόχος είναι η διάδωση των πρακτικών που υιοθετεί η αγροοικολογία για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
«Υπάρχει κουλτούρα αγροοικολογίας στην Κρήτη αλλά απαιτούνται ακόμη πολλά βήματα για να φτάσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο», δήλωσε ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Μανόλης Καμπουράκης μιλώντας στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ξεκαθαρίζοντας πως «ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποδεσμευτεί από τα χημικά φυτοφάρμακα».
Η Κρήτη εξάλλου είναι μία περιφέρεια που όλο και περισσότεροι αγρότες υιοθετούν πρακτικές αγροοικολογίας που αποτελεί μία παγκόσμια τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος.
«Με τη μέθοδο της αγροοικολογίας οι αγρότες παράγουν ποιοτικότερα προϊόντα, με ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον και με μικρότερο κόστος» σημείωσε ο κ.Καμπουράκης.
Το ζητούμενο για την αγροοικολογία είναι οι παραγωγοί να αποδεσμευτούν πλήρως από τα φυτοφάρμακα και να καλλιεργούν με γνώμονα την αειφορία και την προστασία των φυσικών πόρων.
Σωτήρης Μεταξάς