Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αγωνία για τις κρητικές εξαγωγές λόγω Λειψυδρίας

Πρέπει να διαβάσετε

 

 Σοβαρός είναι ο αντίκτυπος στο κομμάτι των εξαγωγών της Κρητικής εσοδείας του κατεξοχήν No1 προϊόντος που παράγει μαζικά το νησί και αυτό δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο, εξαιτίας της ισχυρής ξηρασίας των τελευταίων κυρίως δύο ετών.

 Όπως εξηγεί ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης μιλώντας στην Τηλεόραση CRETAo ‘22 και το ‘23 ήταν χρονιές εξαιρετικά επικοδομοιτικές για τις Κρητικές Εξαγωγές που με κόπο κατάφεραν να αξιωθούν σε έναν υπολογίσιμο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα του εμπορίου. Οι φόβοι, όμως, τώρα όλων επικεντρώνονται στο τι θα συμβεί εάν η παρατεταμένη ξηρασία συνεχιστεί.

«Έντονος ο προβληματισμός τι θα γίνει με το ελαιόλαδο. Ναι μεν ο παραγωγός παίρνει κάτι το οποίο το δικαιούται και μπορεί να πει ότι μετά από χρόνια έχω μία καλή τιμή. Από την άλλη, όμως , το προϊόν καθίσταται απαγορευτικό για τους καταναλωτές με ό, τι σημαίνει αυτό για τις αγορές του εξωτερικού που έχουμε κατακτήσει με τα χρόνια γιατί όταν ένα προϊόν είναι ακριβό που δεν είναι και στην καθημερινή διατροφική συνήθεια του ξένου καταναλωτή, η πρώτη κίνηση που θα έχει να κάνει είναι να σταματήσει να το αγοράζει», σημειώνει ο κ. Καλαμπόκης .

 

 Στο Ναδίρ η φετινή παραγωγή ελαιολάδου

 

Την ίδια ώρα η φετινή παραγωγή ελαιολάδου κατέγραψε μια εμφατική κάθοδο ενώ πολλά από τα ελαιουργεία της Κρήτης συνεταιριστικά η μη «φλερτάρουν» με το λουκέτο. «Το 2023-2024 έχουμε φτάσει με αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες , με υπερδιπλασιασμό του κόστους παραγωγής χωρίς κανένα όφελος για τον παραγωγό παρά μόνο χρέη. Είχαμε μία μείωση της παραγωγής από ένα 80% μέχρι 90% που έφτασε σε κάποιες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το συνεταιριστικό ελαιουργείο Κάτω Ασιτών από τους 550 τόνους που άλεσε πέρυσι φέτος άλεσε μόνο 60», επισημαίνει ο Μιχάλης Καμπιτάκης , Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος.

 

Ανεπανόρθωτες οι Ζημιές και στους Αμπελώνες της Κρήτης

Ίδιο όπως φαίνεται είναι και το σκηνικό στους αμπελώνες του νησιού με τις ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής να λογαριάζονται ως ανεπανόρθωτες για την αγροτική παραγωγή σταφυλιών και οίνου. «Κάθε χρόνο βλέπουμε να υπάρχει η εγκατάλειψη της φροντίδας των αμπελώνων καθώς οι αμπελουργοί δεν είναι σε θέση να καλύψουν πλέον με τις δεδομένες συνθήκες ούτε το κόστος παραγωγής την ίδια ώρα που οι καταστροφές δεν αποζημιώνονται πάντοτε», τονίζει ο κ. Καμπιτάκης.

 

Ξηρασία: 2023-2024 όπως 2017-2018 για την Κρήτη

Η ξηρασία της φετινής σεζόν μάλιστα θυμίζει την εξίσου δύσκολη περίοδο του 2017-2018, χρονιά ορόσημο για τις ελλιπέστατες ποσότητες διαθέσιμου νερού στην Κρήτη όπως επισημαίνει η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου. «Και οι περυσινές και οι φετινές βροχοπτώσεις υπολείπονταν ενός κανονικού υδρολογικού έτους. Τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας προσομοιάζουν τις βροχοπτώσεις αυτές με ένα άλλο ξηρό έτους εκείνου του 2017-18», επισημαίνει η ίδια.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα