Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αγώνας και πρωτοβουλίες για να μην καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας

Πρέπει να διαβάσετε

«Στερεύει» από τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα η αγορά, ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι αρνούνται ν’ αρμέξουν, αφήνοντας τα κοπάδια τους στο έλεος της τύχης τους! Όσα τους απέμειναν βέβαια, διότι τους τελευταίους μήνες έσφαξαν πλήθος αμνοεριφίων, προκειμένου εκείνα να μην θυσιαστούν λόγω του υποσιτισμού στον βωμό… της ακρίβειας! Προ ημερών εκπρόσωποι του κλάδου από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης βρέθηκαν στα Ανώγεια, όπου κι έθεσαν επί τάπητος τα μείζονα προβλήματά τους. Κυριότερο όλων είναι το ανυπόφορο κόστος παραγωγής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ανωγείων, την οποία και συντόνισε ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης, συμφωνήθηκε να οριστεί για αρχή στο 1,30 η τιμή του πρόβειου γάλακτος. Συζητήθηκαν ακόμη τα βήματα που πρόκειται να γίνουν από εδώ και πέρα. Έπειτα από πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, επίκειται επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από αντιπροσωπεία ντόπιων κτηνοτροφικών φορέων, αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σχετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει προσωπικά ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης. Επίσης, πληροφορίες των «Ρεθεμνιώτικα Νέα» αναφέρουν ότι σχεδιάζεται και παγκρήτια συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο χειμώνας προδιαγράφεται δύσκολος. Η κτηνοτροφία μπήκε σε ορμητικά και αχαρτογράφητα νερά, εξαιτίας της ευρύτερης κοινωνικοοικονομικής αστάθειας.

«Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αρμέξουν – αρνούνται. Σφάζουν σωρηδόν τα ζώα τους, ακόμα και τα πιο παραγωγικά» περιγράφει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης.

Η εκτόξευση των τιμών στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, καθώς και στα καύσιμα και την ενέργεια, έχουν βάλει «φωτιά» κι απειλούν να …κάψουν ολοσχερώς τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας!

«Εμείς ως συνεταιρισμοί είπαμε να σηκώσουμε ένα βάρος, στο μέτρο που μας αναλογεί. Να δώσουμε ο,τι μπορούμε» συμπληρώνει ο κ. Γλεντζάκης, ξεκαθαρίζοντας πώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου τους κραδασμούς της ακρίβειας.

«Γα εμάς, ως συνεταιρισμός Ρεθύμνου, το μείζον είναι τα σούπερ μάρκετ που μπαίνουμε και πουλάμε τη γραβιέρα μας, να μπορέσουν να σηκώσουν την αύξηση που θα δώσουμε στο γάλα.

Διότι, καταλαβαίνετε ότι το 1,05 με το 1,30 έχει μία απόσταση. Αν ακριβύνει πολύ η γραβιέρα, ποιος θα μπορέσει να την αγοράσει ύστερα;» διερωτάται ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πώς «όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους».

Μια μέση λύση αναζητείται, ώστε από οι εμπορικές συμφωνίες που θα κλείσουν από την 1η του Οκτώβρη κι ύστερα, να μην είναι ετεροβαρείς κι εν τέλει επιζήμιες για τους παραγωγούς, τις εταιρείες και τους καταναλωτές.

«Το να πάμε το γάλα στο 1,5 ευρώ και τη γραβιέρα στα 12 και να μην την αγοράζει άνθρωπος, δεν έχει κανένα νόημα. Του χρόνου δεν θα έχουμε ύπαρξη» σχολιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, θέτοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ τις αναταραχές που έχουν δημιουργήσει οι ανατιμήσεις. «Από τα 8-8.500 ευρώ που πληρώναμε το τυροκομείο το μήνα, τώρα πήγαμε στα 22.800! Δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας όλο αυτό το βάρος.

Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε – έχουμε την καλή διάθεση. Αλλά πρέπει να δούμε και την επιβίωσή μας, για να μπορούμε του χρόνου να υπάρχουμε και να είμαστε στο προσκήνιο».

Ξεμένουν από αντοχές, στερεύει από ντόπια προϊόντα η αγορά

Οι πληροφορίες που φτάνουν στους αγροτοκτηνοτρόφους εντείνουν το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις τους.

«Έρχεται μία δύσκολη χρονιά. Απ’ ο,τι μας λένε, δεν θα πέσουν κι οι τιμές στις ζωοτροφές. Κι όλοι πουλούν τοις μετρητοίς. Με 20 ευρώ το τσουβάλι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα – ανυπόφορα. Βγαίνει σχεδόν 7.000 ευρώ το χρόνο. Ο κτηνοτρόφος κατά μέσο όρο θέλει 10 σακιά τη μέρα. Τα πρόβατα υποσιτίζονται. Δεν υπάρχει περίπτωση να παράξουν κι αυτά που έχουν μείνει.

Όταν τα πρόβατα, αυτόν τον καιρό δεν τα ταΐσεις, δεν βγάζεις παραγωγή» διατρανώνει ο κ. Γλεντζάκης, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη πάνω από 70%, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι.

«Αν δουν ότι δεν τους συμφέρει να πωλούν γάλα, οι κτηνοτρόφοι δεν θα αρμέξουν καθόλου εφέτος. Θα συντηρούν μόνο τα ζωντανά τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλει κανείς γάλα και να μπαίνει μέσα» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.

Ο κ. Γλεντζάκης συμμετείχε τις προάλλες στη σύσκεψη στα Ανώγεια. «Επικρατεί πολύ μεγάλος προβληματισμός για τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία ειδικότερα. Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δούμε πώς θα πορευτούμε» δηλώνει ο ίδιος, καλώντας την πολιτεία να βρει λύσεις: «Το κράτος παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο. Πρέπει να βρει τρόπο και να μας στηρίξει».

Όπως θα επαναλάβει, «Όλα ξεκινούν από το κόστος παραγωγής. Όταν το κράτος δεν βρει ένα τρόπο να επιδοτήσει το καλαμπόκι π.χ., να το αγοράζουμε από τα 20 ευρώ στα 15, ο,τι άλλο μείνει ως έχει θα είναι καταστροφικό για τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να παράξει ο άλλος με φθηνό κοστολόγιο».

“Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αρμέξουν» είπε στα «Ρ.Ν» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι ευελπιστούν ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέτρα ελάφρυνσης για τους ίδιους.

«Περιμένουμε να υπάρξουν ανακοινώσεις και για τους αγρότες και για τους συνεταιρισμούς.

Όπως η κυβέρνηση στήριξε την εστίαση με 70 εκατομμύρια, τον τουρισμό και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, πρέπει να δώσει ένα κομμάτι από την πίτα των παροχών και στον πρωτογενή τομέα αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και να μην τρώνε τελευταίας διαλογής προϊόντα οι καταναλωτές» αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης και προσθέτει ότι:

«Δεν θα υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα στην αγορά. Με το σταγονόμετρο δίνονται τα ντόπια προϊόντα. Δεν υπάρχει φέτα, δεν υπάρχει γραβιέρα, δεν υπάρχει ανθότυρος. Η αγορά στερεύει!».

«Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται»

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης αδυνατεί να προβλέψει τι θα γίνει στην αγορά σε λίγο καιρό από τώρα.

«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Εκ των πραγμάτων, δεν θα βγει η παραγωγή ούτως ή άλλως» παραδέχεται. «Αν θέλει η πολιτεία να βοηθήσει θα μπορούσε να μείνει το γάλα στο 1,10 στην αγορά και να βοηθήσει το κράτος με τη συνδεδεμένη , να δώσει 40 λεπτά ανά κιλό παραγόμενου γάλακτος» προτείνει. «Ειδάλλως, η δουλειά είναι τελειωμένη στην πράξη. Δεν θα υπάρχει κανένα μέλλον».

Στις φήμες που κυκλοφορούν, ότι ποσότητες συνθετικού γάλακτος θα κατακλύσουν την αγορά, ο κ. Βενιεράκης θα απαντήσει: «Ακούω ότι θέλουν να κάνουν ο,τι και με το συνθετικό κρέας: να διαθέτουν συνθετικό γάλα για να βγαίνουν διάφορα προϊόντα. Αν γίνει αυτό το πράγμα, τελείωσε στην κυριολεξία ο πρωτογενής τομέας. Ο κόσμος φτωχοποιείται και λόγω της ανέχειας, για να μπορέσει να φάει και να ζήσει θα πάει σε πιο φτηνές λύσεις».

Αν δεν μας στηρίξει η Πολιτεία, το πράγμα «θα πάει μοναχό του στο γκρεμό», δηλώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης

Το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει σίγουρα, μεταξύ άλλων, στη παγκρήτια συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει για τον πρωτογενή τομέα, προς το τέλος του μήνα. Θα πραγματοποιηθεί είτε στο Ρέθυμνο, είτε στο Ηράκλειο.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να έχουμε μέλλον. Η φωσφορική από τα 35 ευρώ θα πάει στα 45, στα 250 ευρώ ο τόνος δηλαδή, από τις 20 Σεπτέμβρη και μετά! Ε, πώς θα το πάρεις; Δεν γίνεται! Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει αύριο» τονίζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Βενιεράκης. «Δεν λέμε να πάει το γάλα 1,5 ευρώ και 2 ευρώ, γιατί πώς θα το πάρει ύστερα ο καταναλωτής; Πού θα βρει τα χρήματα, όταν βάλλεται συνέχεια; Πώς θα αγοράσει το τυρί αν πάει 20 ευρώ; Δεν είναι λύση αυτή. Εμείς θέλουμε μία βιώσιμη λύση» ξεκαθαρίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Αν θέλει και μπορεί η πολιτεία, πρέπει να κάνει κάτι. Αλλιώς, το πράγμα θα πάει μοναχό του στο γκρεμό! Το 1,30 που λέμε για το γάλα δεν ανταποκρίνεται στο κόστος. Είναι πολύ παραπάνω. Η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται. Δεν υπάρχει καμία βελτίωση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Η Πολιτεία, που θα έπρεπε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, μένει αμέτοχη, δυστυχώς. Στήριξαν τον τουρισμό μέσα στην πανδημία, κι εμείς δεν πήραμε τίποτα. Συνάδελφοι δεν πάνε καν να αρμέξουν, έχουν αφήσει τα ζώα στο έλεος του Θεού! Το σακί με τη ζωοτροφή έχει πάει στα 24 ευρώ! Χώρια τα άλλα έξοδα: το πετρέλαιο, τα ρεύματα, τα λιπάσματα και τις αναποδιές που θα τύχουν. Αν δεν γνωρίζει κανείς το σύνολο του προβλήματος, θα νομίζει ότι λέμε ψέματα. Όμως, αν δεν γίνει κάτι, θα καταρρεύσουμε εκ των πραγμάτων» προειδοποιεί καταληκτικά ο κ. Βενιεράκης.

Το προσκλητήριο του υπουργού και οι ενέργειες του δημάρχου

Οικοδεσπότης και συντονιστής της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο δημαρχείο Ανωγείων ήταν ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

«Ο πρωτογενής τομέας περνάει μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, που έχει να κάνει και με το ενεργειακό κόστος και με το κόστος της πρώτης ύλης, δηλαδή των ζωοτροφών. Πιέζεται πανταχόθεν» παρατήρησε ο δήμαρχος Ανωγείων, μιλώντας στα «Ρ.Ν.».

«Διέξοδος, πέρα από τις όποιες πρόνοιες και βοήθειες από το κεντρικό κράτος, είναι το να μπορέσει να εξορθολογιστεί λίγο το κόστος των ζωοτροφών, και σαφώς να αποκτήσει τιμή το παραγόμενο προϊόν, που κατά κύριο λόγο για τους κτηνοτρόφους είναι το γάλα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε αυτή η συνάντηση, παρουσία των Κτηνοτροφικών Συλλόγων και των Ενώσεων. Ειπώθηκαν αρκετά σημαντικά πράγματα. Σκοπός ήταν ο συντονισμός των δράσεων. Αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να μπορέσουμε να δούμε πώς μπορεί να βοηθηθεί τόσο το κομμάτι της ελάφρυνσης του κόστους των ζωοτροφών, όσο και να φτιάξει και η τιμή του γάλακτος» δεσμεύτηκε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Εξάλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την επίσκεψή του στα Ανώγεια στις 13 Αυγούστου, διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τους ντόπιους αγροτοκτηνοτρόφους και τον πρωτογενή τομέα συνολικά.

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης (φωτο) ήταν ο συντονιστής της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Ανώγεια, ενώ έχει αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες για την επικείμενη συνάντηση τοπικών κτηνοτροφικών φορέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, στην Αθήνα

Αναφερόμενος στις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν από εδώ και πέρα, κι εν αναμονή των επαφών στο αρμόδιο υπουργείο, ο δήμαρχος Ανωγείων εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας: «Ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τις ενώσεις μας να ανέβουν πάνω (στην Αθήνα) για να συζητήσουμε με τις αντίστοιχες ενώσεις που παράγουν ζωοτροφές. Πιστεύω θα έχουμε μία καλή εξέλιξη. Αλλά μένει να το δούμε».

Αναλογιζόμενος το πόσο μεγάλο και σπουδαίο είναι για την περιοχή του το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, κι έχοντας αναλάβει να εξελίξει τα επόμενα βήματα που πρόκειται να γίνουν, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε κλείνοντας: «Πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Πρέπει να στηριχθεί το παραγόμενο προϊόν κι αυτό θα έχει δύο κύριες κατευθύνσεις: αφενός να επιβιώσουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών που ασχολούνται με τη κτηνοτροφία, αφετέρου να μην ξεφύγει η αύξηση στη διατροφική αλυσίδα και φτάσει και στο ράφι, με ένα ποσό που θα είναι δυσβάσταχτο για τον καταναλωτή. Γιατί μπορεί να λέμε ότι πιέζεται όλο το σύστημα, αλλά στο τέλος της ημέρας, οι αυξήσεις φτάνουν στον καταναλωτή. Όταν αποθαρρυνθούν οι κτηνοτρόφοι, και δεν παράγουν γάλα ή κρέας και αρχίζει να υπάρχει έλλειψη του προϊόντος, αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος στο γαλακτοκομικό προϊόν ή στο κρέας θα εκτιναχθεί. Είναι μία πρόνοια που φαινομενικά καλύπτει τον παραγωγό, αλλά επί της ουσίας στοχεύει στον καταναλωτή».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα