Αγώνας δρόμου για τον Πτωχευτικό Νόμο – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την έκδοση των ΚΥΑ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται κυβέρνηση και τράπεζες προκειμένου ο νέος Πτωχευτικός Νόμος να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή, από 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι εξελίξεις στο επίμαχο μέτωπο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διευρυμένης σύσκεψης, που έχει προγραμματιστεί για αύριο το μεσημέρι, υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσοςμε εκπροσώπους των τραπεζών, των servicers, της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φέρεται να συμφωνούν πως η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται πρωτίστως από την έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες εκκρεμούν, με την κυβέρνηση να προκρίνει και σε αυτή την περίπτωση τη λύση του… σπασίματος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό – ο οποίος, ωστόσο, ενδέχεται να ανατραπεί όσο παραμένει η ανησυχία για την πανδημία – οι ΚΥΑ, οι οποίες αφορούν στο κομμάτι των επιχειρήσεων αναμένεται να έχουν εκδοθεί εντός Φεβρουαρίου, ενώ οι υπόλοιπες που σχετίζονται με τα φυσικά πρόσωπα, όπως, για παράδειγμα, ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών προβλέπεται ότι θα βγουν αργότερα τον Απρίλιο.

Με βάση τα όσα είχε δηλώσει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, υπάρχουν περίπου επτά ροές εργασίας:

  • Έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη. Να ξέρει, δηλαδή, ότι έχει πρόβλημα. Πρέπει να συνδεθούν τα συστήματα του κράτους και των τραπεζών.
  • Διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού.
  • Διαδικασία επιδότησης καταβολών δόσης, εάν γίνει μία ρύθμιση να υπάρχει επιδότηση.
  • Διαδικασία εξυγίανσης.
  • Διαδικασία πτώχευσης μικρού και μεγάλου αντικειμένου.
  • Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης.

«Για να εφαρμοστούν αυτοί οι Νόμοι χρειάζονται περίπου 50 ΚΥΑ. Όλο το ‘ζουμί’ συνήθως είναι στις λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων. Εάν αυτές δεν είναι συμβατές μεταξύ τους έχουμε πρόβλημα και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Νόμο εάν δεν ξέρουμε τι θα λένε. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σχεδόν τις μισές, αλλά πρέπει να βγουν και οι υπόλοιπες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νέου Πτωχευτικού Νόμου είναι να αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία 1ης κατοικίας, εξωδικαστικό μηχανισμό κ.λπ.), δίνοντας στους δανειολήπτες τις εξής δύο εναλλακτικές: είτε να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τις οφειλές τους είτε να πτωχεύσουν, επιστρέφοντας μετά από ένα έως τρία έτη στην κανονικότητα.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα