Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Άγνοια ή άρνηση δηλώνουν οι τράπεζες, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι -Στη Βουλή το θέμα από τον Χάρη Μαμουλάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Το μπάχαλο που επικρατεί στη διαδικασία δανειοδότησης σεισμοπλήκτων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και στόχο την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Σύμφωνα με καταγγελίες σεισμόπληκτων, πολλές τράπεζες δηλώνουν άγνοια ή άρνηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δανειοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί κτήρια από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Όσοι πληγέντες δηλαδή κατάφεραν να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους που προηγούνται της αίτησης δανείου τώρα αντιμετωπίζουν ένα νέο αδιέξοδο. Καθίσταται σαφές ότι η δυνατότητα αποκατάστασης των κτηρίων, υπό τις σοβούσες μάλιστα οικονομικές συνθήκες και χωρίς τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού καθίσταται ανέφικτη.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, προβλέφθηκε η παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων σε φυσικά πρόσωπα προς αποκατάσταση κτιριακών ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021. Το ποσοστό εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ορίστηκε σε 75%, η συνολική διάρκεια των δανείων σε 15 έτη, τα δάνεια βαρύνονται με επιτόκιο ίσο προς αυτό των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 6μηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 2 μονάδες και οι τράπεζες θα εξετάζουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τους δικαιούχους κατά τη συνήθη τραπεζική πρακτική.

Οι Βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με πόσες και ποιες τράπεζες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πόσες αιτήσεις χορήγησης δανείου έχουν υποβληθεί, καθώς και αν εξετάζεται θα προχωρήσει σε τροποποίησης της σχετικής απόφασης, έτσι ώστε μέρος του δανείου να είναι άτοκο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα