Έπειτα από σχετική πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουδάρας συνεδρίασε η Γενική Συνέλευση σε πλήρη απαρτία συζήτησε και αποφάσισε τα παρακάτω:
Ο οικισμός της Αμμουδάρας του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι ένας οικισμός παραλιακός, που αν και απέχει 4 περίπου μόνο χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο, παρουσιάζει την εικόνα του εγκαταλελειμμένου-παραμελημένου οικισμού, αφού τα έργα υποδομής απουσιάζουν εντελώς, ενώ η άναρχη δόμηση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.
Την σκληρή πραγματικότητα αποτελούν , παράνομες περιφράξεις, δρόμοι δύσβατοι με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εισχωρήσει σε πολλά σημεία όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή ασθενοφόρο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Υπάρχουν παθόντες από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα που συνέβησαν στον οικισμό τον Απρίλιο 2019 και πρόσφατα στις 15 Οκτωβρίου 2022. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς εντός του οικισμού. Η έλλειψη του πολεοδομικού σχεδιασμού , έχει συμβάλει στην αδυναμία χωροθέτησης κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, χώρων στάθμευσης , στην αδυναμία σχεδιασμού δρόμων, και κατά συνέπεια δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης κλπ, με συνέπεια ο οικισμός να έχει σοβαρά προβλήματα και να μην είναι βιώσιμος.
Τον τελευταίο καιρό μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο της έκδοσης οικοδομικών αδειών οι οποίες (και με ευθύνη των ιδιοκτητών και των επιβλεπόντων μηχανικών) δεν σέβονται τις οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές του σχεδίου οικισμού της μη οριστικής πολεοδομικής μελέτης με αποτέλεσμα να στενεύουν ακόμα περισσότερο οι δρόμοι, να μειώνεται η δυνατότητα ορισμού των κοινοχρήστων χώρων και να προκαλείται ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για την μη ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδίου και κατά συνέπεια τη μη υλοποίηση κανενός έργου υποδομής για την περιοχή.
Σε αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ο πληθυσμός του οικισμού ολοένα και αυξάνεται και αγγίζει σήμερα το διπλάσιο της προηγούμενης απογραφής.
Ψάχνοντας τα αρχεία εντοπίσαμε:
1. Η μελέτη οικισμού Αμμουδάρας συμβασιοποιήθηκε στις 23.12.1992 με τους Αρχικούς Μελετητές(Γραφείο Σαράφη).
2. Στις 27.09.1999 δηλαδή 7 χρόνια μετά, η μελέτη απεστάλη στο τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για έγκριση και επεστράφη στις αρμόδιες Αρχές με αρκετές παρατηρήσεις.
3. Λόγω των παρατηρήσεων αυτών, τον 5ο του 2006 υπήρξε συμπληρωματική σύμβαση με τους Μελετητές, δηλαδή ξανά 7 χρόνια αργότερα.
4. Στις 06.02.2008, νέα πρόταση της Μελέτης που διαμορφώθηκε μετά τις παρατηρήσεις του Υπουργείου, στάλθηκε στο Δήμο Αγίου Νικολάου για την προβλεπόμενη διαδικασία της Α΄ Ανάρτησης.
5. Στις 19.02.2010, δηλαδή 2 χρόνια μετά, απεστάλη από το Δήμο Αγίου Νικολάου ο φάκελος με τις ενστάσεις και τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αρμόδια Δ/νση πολεοδομικού Σχεδιασμού και περιβάλλοντος της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Από τότε έως σήμερα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ οριστική παραλαβή κανενός σταδίου Μελέτης, ούτε κτηματογράφησης.
6. Στις 31.03.2014, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αγίου Νικολάου για την υλοποίηση της Μελέτης.
Σήμερα, 10 περίπου χρόνια μετά τις παραπάνω διευθετήσεις των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την εκπόνηση της μελέτης, και προκειμένου αυτή να εγκριθεί κρίνεται αντικειμενικά απαραίτητο να επικαιροποιηθεί και να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη, να γίνουν τυχόν συνοδευτικές δευτερεύουσες μελέτες (επικαιροποίηση γεωλογικής μελέτης, καθορισμός ρεμάτων κλπ), να προχωρήσει η έκδοση προεδρικού διατάγματος έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης με τους όρους δόμησης και τέλος να εκπονηθεί και να εγκριθεί η μελέτη της πράξης εφαρμογής του σχεδίου. Δεν υπάρχει κανένα νομικό ή τεχνικό εμπόδιο για να μην γίνουν αυτά αρκεί να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση από την Περιφέρεια και τον Δήμο Αγίου Νικολάου που είναι και οι κατά νόμο υπεύθυνοι να κινήσουν την διαδικασία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η εν λόγω μελέτη έχει ανατεθεί στην κ. Χατζηνικολή, η οποία και θα πρέπει να συνεργαστεί τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Δήμο Αγίου Νικολάου ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της.
Όσον αφορά τις μελέτες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδίου, (γεωλογική, περιβαλλοντική κλπ) θα πρέπει να ανατεθούν με μέριμνα του Δήμου ή σε άλλη περίπτωση να γίνει συνεννόηση με την Περιφέρεια.
Απορρίπτουμε κάθε υπόνοια ότι «ο Δήμος δεν έχει λεφτά».
Δεν θα ανεχθούμε άλλη καθυστέρηση της εφαρμογής του σχεδίου Οικισμού Αμμουδάρας.
Δεν αντέχουμε άλλο την ολιγωρία της αντιμετώπισης αυτού του φλέγοντος ζητήματος.
Θέλουμε την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά όχι με αταξία και προχειρότητα. Βασικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης και συγκράτησης των δημοτών και προσέλκυσης νέων πολιτών στον δήμο μας είναι η οικιστική του ανάπτυξη και τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με σχέδια οικισμών και επεκτάσεις σχεδίων πόλεων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους
1. Καταθέτουμε ενυπόγραφο ΑΙΤΗΜΑ πρωτίστως προς τον υπεύθυνο να κινήσει την διαδικασία Δήμο Αγίου Νικολάου, εκ μέρους του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουδάρας, που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής για τερματισμό της αδιαφορίας και διαμηνύουμε ότι επιβάλλεται να επιλυθεί το σοβαρό αυτό ζήτημα.
2. Καλούμε την Περιφέρεια και τον Δήμο Αγίου Νικολάου χωρίς καθυστέρηση να κινήσουν την διαδικασία για την ανάθεση της επικαιροποίησης και του κλεισίματος/ολοκλήρωσης της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού Αμμουδάρας. Επίσης, να κινήσουν την διαδικασία ανάθεσης των συνοδευτικών μελετών (επικαιροποίηση γεωλογικής μελέτης, καθορισμό ρεμάτων και ό,τι άλλο τυχόν απαιτηθεί από την ισχύουσα νομοθεσία) και τέλος, με την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης και όρων δόμησης, να προχωρήσει στην κίνηση της διαδικασίας ανάθεσης μελέτης της πράξης εφαρμογής και
3. Καθιστούμε την δημοτική αρχή του Δήμου Αγίου Νικολάου υπεύθυνη για τυχόν ζημίες του οικισμού (πλημμύρες και πυρκαγιές), των κατοίκων του από υπαίτια καθυστέρηση της διαδικασίας και ολοκλήρωσης του σχεδίου οικισμού Αμμουδάρας.
Τα μέλη της Γ.Σ. ως κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων οικισμού Αμμουδάρας.