Αυτοψία σε ένα από τα πιο επίφοβα σημεία για κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης, αυτό γύρω από το τελεφερίκ, πραγματοποίησε μικτό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.
Ο κ. Λέκκας και η ομάδα των επιστημόνων επιθεώρησαν τις κατασκευές καθώς και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για την αποτροπή κατολισθήσεων και παρατήρησαν ότι πράγματι απαιτούνται εργασίες ώστε να μπορεί η Σαντορίνη να υποδεχθεί ξανά με ασφάλεια τον μαζικό τουρισμό το καλοκαίρι.
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται στην εκδήλωση φυσικών, γεωδυναμικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, είναι το ηφαίστειο, που δημιούργησαν αυτό το μοναδικό, πανέμορφο τοπίο. Όμως αυτά τα φαινόμενα που δημιουργούν αυτή τη μοναδική ομορφιά εγκυμονούν κινδύνους. Ένας κίνδυνος που υπάρχει εδώ στο τελεφερίκ, στο πιο όμορφο σημείο της Καλντέρας είναι αυτός των κατολισθήσεων. Και ο κίνδυνος των κατολισθήσεων συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και την ηφαιστειακή δραστηριότητα», σημείωσε αρχικά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:
«Έτσι λοιπόν, εδώ έχουμε ένα πεδίο ανάπτυξης κατολισθήσεων. Πριν από είκοσι χρόνια είχαμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εδώ για τα έργα τα οποία βλέπετε. Περιλαμβάνουν τοίχους παγίδευσης, τοίχους αντιστήριξης, δίκτυα, φράκτες παγίδευσης. Ήταν έργα που μελετήθηκαν τη δεκαετία του 2010. Όμως πλέον έχουν περάσει 15 χρόνια και όπως είναι σαφές σε αυτό το περιβάλλον έχουμε έντονες διεργασίες που αναπτύσσονται. Έτσι μετά από μια εντολή του κ. Κικίλια και ο ΟΑΣΠ και η ΕΑΓΜΕ θα κάνουμε μια ταχεία επέμβαση που αφενός θα έχει σαν στόχο να πιάσουμε όλα τα σημεία στα οποία άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε, στις ζημιές των φραχτών, τις αστοχίες των τοίχων και άλλα».