Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024
19.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αυτό το «πράσινο» γκράφιτι απορροφά διοξείδιο του άνθρακα

Πρέπει να διαβάσετε

Μία παρέα μικρών παιδιών με πινέλα και σπρέι ανά χείρας ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση και να «ζωγραφίσουν» τον πλανήτη όπως τον ονειρεύονται: Καθαρό, με καταγάλανο ουρανό και ολόλευκα σύννεφα. Με σύνθημα «Ο κόσμος είναι δικός μας», οι μικροί καλλιτέχνες σχεδιάζουν το αύριο, όπως το ονειρεύονται, με σεβασμό στο περιβάλλον, ελπίδα για το μέλλον, στέλνοντας το μήνυμα για την αξία της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, της κυκλικής οικονομίας, με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης και της υπερθέρμανσης.

Όλα αυτά αποτυπώνονται μοναδικά χάρη στο ταλέντο, την εφευρετικότητα και τη διεισδυτική ματιά του Ιταλού καλλιτέχνη Σαλβατόρε Μπενιντέντε, γνωστός με το ψευδώνυμο TVBoyο οποίος δημιούργησε το μεγαλύτερο «πράσινο» γκράφιτι της καριέρας του, με πρωταγωνιστές παιδιά.

Το έργο «The world is ours» φιλοτέχνησε σε έναν ιδιαίτερο καμβά… την επιφάνεια του εργοστασίου παραγωγής βιομεθανίου –βιώσιμο ανανεώσιμο αέριο που συμβάλλει στη μείωση των ρύπων- Bioenerys, εταιρεία του ομίλου Snam, στο Φολίνιο της Ούμπρια στην Κεντρική Ιταλία.

Η τοιχογραφία έχει μήκος 60 μέτρα και ύψος 7 μέτρα και είναι κατασκευασμένη με χρώμα ικανό να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και ατμοσφαιρικούς ρύπους που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Photo: Instagram/ Bioenerys

«Είναι το μεγαλύτερο έργο που έχω κάνει ποτέ και συνδυάζει την τέχνη της γης και την τέχνη του δρόμου. Σκέφτηκα τα παιδιά που απεικονίζονται να ζωγραφίζουν και να δημιουργούν, με χρώματα και νέες ιδέες δίνοντας την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Με αφορμή αυτό το έργο, ήθελα να εστιάσω στη σημασία της κυκλικής οικονομίας για τη διατήρηση του πλανήτη και τη συνεχή δημιουργία νέας ζωής, γιατί οι επιλογές που κάνουμε σήμερα καθορίζουν τον κόσμο που θα αφήσουμε πίσω μας αύριο. Τα απόβλητα μπορούν να γίνουν ενέργεια και οι τοίχοι μπορούν να μετατραπούν σε τέχνη. Ένα μήνυμα ελπίδας και δημιουργικότητας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον», αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η εταιρία Bioenerys στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram αναφέρει ότι το έργο όχι μόνο είναι καλαίσθητο, ομορφαίνοντας το εργοστάσιο, αλλά παράλληλα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφού εκτιμάται ότι θα καθαρίσει τον αέρα από το οξείδιο αζώτου και τα αιωρούμενα σωματίδια, όπως θα «λειτουργούσε» ένα αστικό δάσος 408 τ.μ.

Την ίδια στιγμή, χάρη στην επιλογή της χρωματικής παλέτας που εστιάζει στο γαλάζιο, το λευκό και το κίτρινο, το έργο ενσωματώνεται στο τοπίο, στο οποίο έχουν προστεθεί ενδημικά φυτά που συμβάλλουν με τη σειρά τους στη βιοποικιλότητα, και περιορίζεται ο οπτικός αντίκτυπος.

Photo: Instagram/ Bioenerys

Το έργο γεννήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «decARTbonization» της Snam, μιας πρωτοβουλίας που ενθαρρύνει την ανάπτυξη βιώσιμων και καινοτόμων ιδεών και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του ομίλου για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και κοινωνική καινοτομία.

Όπως εξηγεί ο Tvboy, άντλησε έμπνευση από ένα πραγματικό περιστατικό, όταν ενώ δημιουργούσε ένα από τα γκράφιτί του, ένα παιδί πήρε το σπρέι του και άρχισε να χρωματίζει. Έτσι, μέσα από αυτή την εικόνα θέλησε να περάσει το μήνυμα της αξίας της ανθεκτικότητας και της θετικότητας.

«Μια ιδιαίτερη εμπειρία με ενέπνευσε για αυτή την τοιχογραφία: Ενώ έφτιαχνα ένα από τα έργα μου στον τοίχο ενός σχολείου, ένα παιδί πήρε το σπρέι μου και άρχισε να ζωγραφίζει και να χρωματίζει. Βλέποντας το βλέμμα του γεμάτο ευτυχία με δίδαξε πολλά για την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της ελπίδας και της θετικότητας στην τέχνη. Αυτή η εικόνα έμεινε αποτυπωμένη στο μυαλό μου και θέλησα να την απεικονίσω στον τοίχο της μονάδας βιομεθανίου της Bioenerys», σχολίασε ο Tvboy.

Photo: Instagram/ Bioenerys

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου τονίζουν ότι η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει πως η τέχνη μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο ευαισθητοποίησης και καινοτομίας, ικανό να προωθήσει σύνθετα μηνύματα και να μεταφέρει μήνυμα ελπίδας και δέσμευσης για το περιβάλλον.

Το εργοστάσιο Bioenerys παράγει βιομθέανιο από οργανικά απόβλητα που συγκεντρώνονται από τις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα η μονάδα να συνεισφέρει στην παροχή καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας στην τοπική κοινότητα. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα εργοστάσια στην Ιταλία που είναι σε θέση να μετατρέψει όλα τα απόβλητα που δεν γίνονται βιομεθάνιο σε κομπόστ και, συνεπώς, σε οργανικό λίπασμα, δημιουργώντας έτσι έναν πρόσθετο πόρο για τη γεωργία της περιοχής, αντικαθιστώντας τα χημικά λιπάσματα και συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του τομέα.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα