Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έκαναν μια καίρια ανακάλυψη σχετικά με την επίδραση του κόκκινου κρασιού στον οργανισμό μας. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι μια ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, γνωστή ως κερκετίνη, μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την ταχεία εμφάνιση πονοκεφάλων που προκαλούνται από το κρασί σε πολλούς πότες.
Η κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που πωλείται και ως συμπλήρωμα υγείας λόγω των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων του, φαίνεται να αποκτά διαφορετικό ρόλο όταν συνδυάζεται με το αλκοόλ. Ο χημικός οίνου και ομότιμος καθηγητής Andrew Waterhouse από το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis εξηγεί ότι μόλις η κερκετίνη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός τη μετατρέπει σε γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Αυτός ο μεταβολίτης εμποδίζει απροσδόκητα την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται αποτελεσματικά το αλκοόλ.
Το αποτέλεσμα αυτής της διακοπής είναι η συσσώρευση ακεταλδεΰδης, μιας γνωστής τοξίνης, εντός του συστήματος. Η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Apramita Devi διευκρινίζει ότι η ακεταλδεΰδη (αιθανόλη) είναι ερεθιστικό και προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως έξαψη του προσώπου, πονοκεφάλους και ναυτία. Αυτά ακριβώς τα συμπτώματα που πολλοί αποδίδουν στον φοβερό “πονοκέφαλο από κόκκινο κρασί”.
Είναι ενδιαφέρον ότι η ικανότητα μεταβολισμού της ακεταλδεΰδης διαφέρει από άτομο σε άτομο λόγω γενετικών διαφορών. Περίπου το 40% των Ανατολικοασιατών, για παράδειγμα, έχουν μια ενζυμική ανεπάρκεια που επιβραδύνει τη διάσπαση της ακεταλδεΰδης, γι’ αυτό και αυτός ο πληθυσμός μπορεί να εμφανίσει πιο σοβαρές αντιδράσεις στο κόκκινο κρασί.
Η έρευνα αυτή παρέχει επιστημονική υποστήριξη σε αυτό που πολλοί φανατικοί του κόκκινου κρασιού βιώνουν εδώ και καιρό, προσφέροντας μια ματιά στο πώς το σώμα μας αλληλεπιδρά με τις ουσίες που βρίσκονται στα αγαπημένα ποτά.