Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αφιέρωμα στην Λίνα Νικολακοπούλου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Τραγούδια για την αγάπη και τον έρωτα, γραμμένα από την πένα της υπέροχης Λίνας Νικολακοπούλου, θα απολαύσει το κοινό της Κρήτης την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00, στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Σε μια μοναδική συναυλία, με τη συνοδεία εξαμελούς ορχήστρας, οι φωνές της Αργυρώς Καπαρού, της Ερωφίλης και του Θοδωρή Βουτσικάκη, θα αγκαλιάσουν μουσικά τον χώρο της μεγάλης αίθουσας του ΠΣΚΗ.

Οι μελοποιημένοι στοίχοι, από την προσωπική δισκογραφία της Λίνας Νικολακοπούλου, θα φέρουν στο νου «…αναμνήσεις, χαρά, συγκίνηση και τη βαθιά μας πίστη πως ναι, είναι όμορφη η ζωή» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια η δημιουργός, η οποία έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας που εντάσσεται στον Θεματικό Κύκλο | Μεγάλοι Δημιουργοί.

Βιογραφικά συντελεστών

Λίνα Νικολακοπούλου

Από μικρή η Λίνα Νικολακοπούλου έγραφε πολύ και όπως η ίδια αναφέρει, η πρώτη της επανάσταση έγινε στα δεκατρία της. “Από κει που έπαιζα όλη τη μέρα στους δρόμους, ξαφνικά κλείστηκα στο σπίτι. Διάβαζα, έβλεπα πολύ κινηματογράφο και τα μεσημέρια έγραφα. Μου άρεσαν οι ώρες που δεν υπήρχε τίποτα το ξύπνιο στο χώρο…”.
Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα κινηματογραφίας στη σχολή Σταυράκου, σκηνοθεσίας θεάτρου στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, αλλά και κλασσικής κιθάρας στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Με ένα τρόπο γραφής πολύ ισχυρό και ιδιαίτερο, η Νικολακοπούλου μπαίνει στο χώρο του τραγουδιού επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό στίχο. Ο λόγος της είναι σύνθετος, με θέματα ερωτικά αλλά και κοινωνικά, χρησιμοποιεί μεταφορές, νεολογισμούς και έντονες εικόνες, πολλές φορές υπερρεαλιστικές.

Οι στίχοι της Νικολακοπούλου αποτυπώνουν μια διαφορετική ανάγκη έκφρασης από τη μέχρι τότε στιχουργία, με θέματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, γίνονται περισσότερο ψυχογραφικοί, περισσότερο προσωπικοί, θίγοντας τους σύγχρονους προβληματισμούς του ανθρώπου.

Τολμηρή και με εξομολογητικό χαρακτήρα πολλές φορές στο στίχο της, η ίδια δηλώνει. Αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να αναδυθεί κάτι χωρίς έκρηξη ή χωρίς θάνατο κάποιου άλλου πράγματος, κάνει λάθος. Πρέπει κάτι να δώσεις χωρίς τσιγκουνιά, για να βγει στο φως… Κάτι πρέπει να κάψεις…

Η Λίνα Νικολακοπούλου ανήκε στην ομάδα των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ως σύμβουλος λογοτεχνίας και γραπτού λόγου. Έγραψε τους στίχους για το τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, “Να το φως”, σε μουσική Trevor Horn, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Κότσιρας. Το Σεπτέμβριο του 2004 τιμήθηκε με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

Έχει συνεργαστεί με πλήθος συνθετών όπως: Σταμάτης Κραουνάκης, Νίκος Αντύπας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Καλδάρας, Θάνος Μικρούτσικος, Ara Dinkjian, Sting, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δάφνη Γεωργίου (Αλεξανδρή), Χρήστος Γκάρτζος, Στέφανος Κορκολής, Διονύσης Τσακνής, Χρυσόστομος Μουράτογλου, Γιώργος Κουρουπός, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Angelo Branduardi, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστoς Νικoλόπoυλoς, Paolo Conte, Γιώργος Σταυριανός, Γιάννης Σπάθας, Γιώργoς Ζήκας, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Γιώργος Τσεπίλης, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Λέκκας, Τάσος Γκρους, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις ,Κώστας Καλδάρας, Σταύρος Ξαρχάκος, Kiki Lesendric, Goran Bregovic, Κώστας Λειβαδάς, Βασίλης Παϊτέρης, Θάνος Καργίδης, Κώστας Μπαλταζάνης, Αντώνης Μιτζέλος, Vinicio Caposella, Δήμητρα Γαλάνη, Δήμος Αναστασιάδης και πρόσφατα με τον Nicola Piovani .
Τραγούδια της έχουν τραγουδήσει οι :Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβαvιτάκη, Άλκηστις Πρωτoψάλτη, Μαvώλης Μητσιάς, Γιώργος Μαρίνος, Ελένη Δήμου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Πάριος, Τάvια Τσαvακλίδoυ, Κώστας Μακεδόvας, Μαvώλης Λιδάκης, Χριστιάνα, Άννα Παναγιωτοπούλου, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Ελένη Βιτάλη, Χαρά Πομώνη, Αρλέτα, Δημήτρης Μητροπάνος, Αργυρώ Καπαρού, Λίτσα Διαμάντη, Milva, Κατιάνα Μπαλάνικα, Πέτρος Γαϊτάνος, Πάνος Κατσιμίχας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιώργος Νταλάρας, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου, Κώστας Σκανδάλης, Διονύσης Θεοδόσης, Ελένη Γερασιμίδου, Αλέξανδρος Χατζής, Χρόνης Αηδονίδης, Δημήτρης Μητροπάνος, Κώστας Θωμαϊδης, Μελίνα Τανάγρη, Νάνα Μούσχουρη, Τρίφωνο, Δήμητρα Παπίου, Λάκης Λαζόπουλος, Ηρώ Σαϊα, Γιώργος Κιμούλης, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώργος Νινιός, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρία Φωτίου, Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, Μάρθα Καραγιάννη, Μάριος Φραγγούλης, Γιάννης Κότσιρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Ρουβάς, Σοφία Χρήστου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιώργος Μαργαρίτης.

Αργυρώ Καπαρού

Η Αργυρώ Καπαρού γεννήθηκε στον Πειραιά. Κατάγεται από την Κρήτη και την Κωνσταντινούπολη.

Πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, τμήμα σύγχρονου τραγουδιού, με δασκάλα την Άννα Διαμαντοπούλου. Είναι ερμηνεύτρια και performer με κύρια ενασχόληση το Μουσικό Θέατρο από το 1989. Από το 1991 έως το 1995 παρακολούθησε το τμήμα της χορογράφου – χοροδιδασκάλου Μαίρης Τσούτη και συνεργάστηκε με την ομάδα «Ανάλια».

Τα έτη 1995-1998, ταξίδεψε, σπούδασε αλλά και εργάστηκε ως ερμηνεύτρια στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Το 1998 δημιουργεί την ομάδα «ΦΩΝΕΣ», με ηθοποιούς και μουσικούς και περιοδεύει στην Ελλάδα, με όχημα το έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία.

Έχει συνεργαστεί με τους:
Γιάννη Σπανό, Τάσο Γκρούς, Ηλία Κατσούλη, Θεόδωρο Ποάλα, Δημήτρη Μαραμή, Ελένη Βιτάλη, Χρήστο Νικολόπουλο, Λάκη Χαλκιά, Πέτρο Γαιτάνο, Μάριο Τόκα, Μανώλη Μητσιά, Σταμάτη Κραουνάκη, Λίνα Νικολακοπούλου, Δάφνη Αλεξανδρή, Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Νικολάου, Κώστα Μακεδόνα, Ελένη Δήμου, Ερωφίλη, Σταύρο Σιόλα, Σταμάτη Χατζηευσταθίου, Θοδωρή Βουτσικάκη, Κάτια Πάσχου, Ειρήνη Καράγιαννη, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολο Ρίζο, Γιώργο Περρή.

Έχουν εκδοθεί τέσσερα προσωπικά της άλμπουμ στην ελληνική δισκογραφία και ένα στην Γαλλία, όπως επίσης έχει πάνω από 50 δισκογραφικές, συμμετοχές και συνεργασίες. Το πιο πρόσφατο προσωπικό της άλμπουμ, εκδόθηκε το 2013 από την εταιρία R-TIME με τίτλο «ΧΕΙΡΟΛΑΒΕΣ’ σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Δάφνης Αλεξανδρή.

Από το 2001 έως το 2005 συνεργάστηκε σταθερά με τον ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά.
Διετέλεσε επί επτά συνεχή έτη (2005-2011) συνεργάτης της ομάδας μουσικού θεάτρου Σπείρα – Σπείρα και του συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, συμμετέχοντας σε περισσότερες από 10 μουσικές παραστάσεις.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια συνεργάζεται κυρίως με την Λίνα Νικολακοπούλου και την Δάφνη Αλεξανδρή, στην δισκογραφία και σε μουσικές παραστάσεις. Συνεργάζεται από το 2018 με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή πάνω στο έργο του «Οι Στοιχειωμένοι».
Επίσης διδάσκει σε ηθοποιούς, τραγουδιστές αλλά και θεατρικές ομάδες, ΦΩΝΗΤΙΚΗ και ΟΡΘΟΦΩΝΙΑ.

Από το 2016 έως το 2018, συνεργάστηκε ως τακτική καθηγήτρια σύγχρονου τραγουδιού, με την δραματική σχολή «ΙΑΣΜΟΣ» Βασίλης Διαμαντόπουλος και έως σήμερα εξακολουθεί να διδάσκει, σε κύκλους σεμιναρίων.

Ερωφίλη

Η Ερωφίλη είναι ερμηνεύτρια, στιχουργός και συνθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά.

Σπούδασε φυσικοθεραπεία στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και πήρε πτυχίο από την ανώτατη επαγγελματική σχολή χορού “Ελληνικό Χορόδραμα Ραλλού Μάνου” ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους δημιουργούς κι ερμηνευτές όπως Μ. Θεοδωράκης, Γ. Σπανός, Λ. Νικολακοπούλου, Ν. Μαυρουδής, Χ, Νικολόπουλος, Ν. Ξυδάκης, Σ. Κραουνάκης, Μ. Φαραντούρη, Μ. Δημητριάδη, Χ. Αλεξίου, Κ. Χατζής, Β. Αλλαγιάννη, Ν. Παπάζογλου, Μ. Λυδάκης, Κ, Μακεδόνας, Ε. Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, το γυναικείο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής Smyrna κ.α. καθώς και με το συγκρότημα «Τρίφωνο» που υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Έχει προσωπική δισκογραφία 4 CD και 4 CD μαζί με το Τρίφωνο, με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους όπως: ‘’Από άλλα περιβόλια‘’ με τον Παντελή Θαλασσινό, (χρυσός) ‘’Προσοχή Τρίφωνο‘’ σε επιμέλεια και τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου (πλατινένιος) και ΄΄Ζωντανή ηχογράφηση από το Ηρώδειο – αφιέρωμα στο Μάνο Λοίζο, μαζί με την Χαρούλα Αλεξίου (πλατινένιος), δεκάδες συμμετοχές κι έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα κι εξωτερικό (Καναδά, Η.Π.Α., Λατινική Αμερική, Φινλανδία, Κύπρο, Σαν Μαρίνο, Ην. Βασίλειο).

Έχει γράψει στίχους και μουσική σε κάποια από τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας, αλλά και μουσική για θέατρο (Άρης, της Σ. Αδαμίδου, Αφήστε μου την Άνοιξη της Σ. Αδαμίδου, Λικέρ Μαστίχα της Ά. Πατζέλη), καθώς και μουσική για παιδικά έργα και παραμύθια (Ψαρόσουπα 1, Ψαρόσουπα 3, του Γ. Δ. Λεμπέση, Η μεγάλη επιστροφή της Κ. Παπαποστόλου, 5 τραγούδια στίχους και μουσική.

Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στα λόγια η ψυχή» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2018 σε μουσική του συνθέτη Δαμιανού Πάντα.

Θοδωρής Βουτσικάκης

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές της νέας γενιάς, ερμήνευσε τον ρόλο τίτλου στο μιούζικαλ και μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Ερωτόκριτος» σε μουσική Δημήτρη Μαραμή,  ενώ η πολυετής συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου οδήγησε στην πρώτη μεγάλη προσωπική του περιοδεία με την υπογραφή της σπουδαίας στιχουργού καθώς και στην δισκογραφική συνεργασία τους με τον βραβευμένο με Oscar Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Μάριο Φραγκούλη, Luis Borda, Νίκο Ξυδάκη, Δάφνη Αλεξανδρή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, κ.ά. Έχει πρωταγωνιστήσει στο παιδικό μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού «Σιωπή ο Βασιλιάς ακούει» ερμηνεύοντας τον ρόλο του «Μουσικού», ενώ συνεργάστηκε και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην “Alexander The Great. Rock Opera” ερμηνεύοντας τον ρόλο του «Αριστοτέλη». Έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Abbey de Neumunster, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Ο πρώτος προσωπικός του δίσκος «Αισθηματική ηλικία», σε μουσική Δημήτρη Μαραμή, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ενώ έχει συμμετάσχει στους δίσκους «Φλόγα που καίει», “Aleli, De Creta a Buenos Aires”, «Στον αέρα του Μελωδία» (Τυχερό Αστέρι), κ.λπ.
Κάτοχος διπλώματος Μονωδίας με Άριστα (Ωδείο Φίλιππος Νάκας | Θάλεια Μαυρίδου) και πτυχίου Νομικής (ΑΠΘ |Υποτροφία Ι.Κ.Υ.), παρακολούθησε επίσης μαθήματα μοντέρνου τραγουδιού (Arts Educational Schools London | Ceris Deverill | Υποτροφία Arnaoutis Foundation), musical performance (Σία Κοσκινά | PMTP) και υποκριτικής (Χρήστος Παπαστεργίου | Μεταμορφώσεις).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988, μια ζεστή μέρα καλοκαιριού.

Έκδοση εισιτηρίων – Τιμές

Η διάθεση των εισιτηρίων, αξίας 10, 15 και 22 ευρώ (γενικής εισόδου) και 8 ευρώ (μειωμένου) ξεκίνησε και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν:

Ηλεκτρονικά, από το online σύστημα του ΠΣΚΗ, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://bit.ly/3b3sseb

Από το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00

Από το βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα