Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει θέσει προσωρινά υπό κράτηση τουλάχιστον 32 δημοσιογράφους από τα μέσα Αυγούστου που οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η μκο Human Rights Watch (HRW), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ενώ οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από προειδοποίηση των Ταλιμπάν για τα ρεπορτάζ τους, κάποιοι υπέστησαν ξυλοδαρμό.
Η HRW ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν ενημέρωσαν τον Σεπτέμβριο τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τα ρεπορτάζ για «ζητήματα που δεν επιβεβαιώνονται από αξιωματούχους».
Το ρεπορτάζ για θέματα που πιθανόν να «έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες» επίσης δεν θα πρέπει να γίνονται, είπαν οι Ταλιμπάν στα μμε στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την HRW.
«Οι κανόνες των Ταλιμπάν είναι τόσο σαρωτικοί ώστε οι δημοσιογράφοι να αυτολογοκρίνονται και να φοβούνται ότι θα καταλήξουν στη φυλακή», λέει η Πατρίσια Γκόσμαν, υπεύθυνη του παραρτήματος Ασίας της οργάνωσης.
Χθες, οι Ταλιμπάν άφησαν ελεύθερο έναν φωτοειδησεογράφο, τον Μουρταζά Σαμάντι, στη δυτική επαρχία της χώρας Χεράτ έπειτα από τρεις εβδομάδες στη φυλακή.
Ο Σαμάντι είχε συλληφθεί από τους Ταλιμπάν ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση γυναικών στην πόλη.
Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος μιας οργάνωσης που υποστηρίζει την ελευθερία του Τύπου στο Αφγανιστάν, γνωστής ως NAI, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 153 μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει, είτε εξαιτίας ελλείψεων στη χρηματοδότηση ή λόγω απειλών από τους Ταλιμπάν.
Οι Ταλιμπάν έχουν μακράν ιστορία απειλών και στοχευμένων δολοφονιών δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν.
Ένα πρώην μέλος της αφγανικής ομάδας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχει πει χαρακτηριστικά ότι για τους Ταλιμπάν η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι το ίδιο με την δολοφονία ενός στρατηγού στον αφγανικό στρατό που τώρα έχει διαλυθεί.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ