Τα νησιά και η Αττική βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας που έφεραν σε οριακή κατάσταση ορισμένες περιοχές.
Πρόκειται για δεκαεπτά επενδύσεις στα νησιά του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ειδικότερα, τα έργα που ανακοίνωσε το υπουργείο ανά Περιφέρεια στις νησιωτικές περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι τα εξής:
- Στο Νότιο Αιγαίο, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα, θα υλοποιηθούν επτά έργα και συγκεκριμένα μία αφαλάτωση, δύο έργα εκσυγχρονισμού δικτύων, δύο έργα τηλεμετρίας, τρία έργα ψηφιακών υδρόμετρων και ένα ακόμη έργο ψηφιακού υδρόμετρου και τηλεμετρίας.
- Στο Βόρειο Αιγαίο θα «τρέξουν» δύο έργα, εκσυγχρονισμού δικτύων και τοποθέτησης ψηφιακών υδρόμετρων και τηλεμετρίας.
- Στα νησιά του Ιονίου θα υλοποιηθούν έργα τριών ψηφιακών υδρόμετρων.
- Στην Κρήτη, τέλος, αναμένεται να δρομολογηθούν πέντε έργα εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν σε υποδομές ύδρευσης και το πέμπτο εγκατάσταση τηλεμετρίας.
Πενταπλασιάζει τα αποθέματα νερού η διασύνδεση με τη λίμνη Κρεμαστών
Την ίδια ώρα, το έργο της διασύνδεσης του Εύηνου ποταμού με τη λίμνη Κρεμαστών που εξήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να πενταπλασιαστούν τα αποθέματα νερού, όπως τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/9) για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης.
Πρόκειται για ένα έργο, που όπως σημείωσε, θα έχει μηδενικό λειτουργικό κόστος για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών. Για το έργο έχει δοθεί ήδη το «πράσινο φως» από το υπουργείου και ακολουθεί η διενέργεια προμελέτης, μελέτης κατασκευής σε συνεργασία με το υπουργείο και φυσικά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός τέτοιου έργου στο υδάτινο οικοσύστημα.
Αναμένεται να «τρέξει» ταχύτατα, ενώ θα διενεργηθεί σε τρεις φάσεις. Στις δύο πρώτες φάσεις θα κατασκευαστεί μια σήραγγα περίπου 10 χιλιομέτρων και είναι αυτή που θα φέρνει το νερό από τον Κρικελιώτη ποταμό στον Εύηνο. Ακολουθεί η δεύτερη φάση όπου θα συνδέει τον Καρπενησιώτη με τον Κρικελιώτη και θα καταλήγει στον Εύηνο. Η τρίτη φάση, αφορά ένα έργο αντλησιοταμίευσης από τον Καρπενησιώτη μεχρι έναν άλλο ταμιευτήρα προς τη λίμνη Κρεμαστών. Στόχος είναι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης να λειτουργεί ως εφεδρικό έργο ύδρευσης.
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το κόστος των δύο πρώτων φάσεων του έργου ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της τρίτης φάσης σε περίπου 250 εκατ. που όμως αναμένεται να αυτοχρηματοδοτηθούν.