Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
29.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Αεροδρόμιο Καστελίου: «Πράσινο φως» για τις οδικές συνδέσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Προχωρούν οι κρίσιμες οδικές αρτηρίες με ΒΟΑΚ και Αρκαλοχώρι – Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα οδικά έργα του νέου αεροδρομίου – Οι προκλήσεις και η πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου

 

 

 

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρά στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τις βασικές οδικές συνδέσεις του έργου.

Οι παρεμβάσεις αφορούν δύο νέα έργα που θα διασυνδέσουν το αεροδρόμιο με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και το οδικό τμήμα Ηράκλειο–Βιάννος.

Όπως γράφει το newmoney.gr, η πρώτη αρτηρία, μήκους περίπου 18 χιλιομέτρων, προβλέπεται να συνδέει το αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου. Πρόκειται για δρόμο με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου, πλάτους οδοστρώματος 17 μέτρων, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, μέση ημερήσια κυκλοφορία που εκτιμάται σε 13.181 οχήματα και ταχύτητα σχεδιασμού 80 χιλιομέτρων την ώρα.

Η δεύτερη οδική αρτηρία αφορά τη σύνδεση με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Θα έχει μήκος 6 χλμ. και πλάτος 11 μέτρων, με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η αναμενόμενη μέση ημερήσια κυκλοφορία ανέρχεται σε 8.718 οχήματα.

Η νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων κατέστη αναγκαία λόγω τροποποίησης της αρχικής χάραξης του έργου, εξαιτίας σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το ρωμαϊκό υδραγωγείο και η υδατογέφυρα και η θέση «Πετριανός Λάκκος». Στην περιοχή του Καστελίου υπάρχει επίσης εσκαμμένος μινωικός και ελληνιστικός οικισμός και ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος όπου πραγματοποιούνται επί σειρά ετών ανασκαφές.

Το σύνολο των αρχαιολογικών ευρημάτων επηρέασε τη χωροθέτηση των οδών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και του ΥΠΠΟ να συνεργάζονται στενά για την τροποποίηση της χάραξης του έργου.

Στις οδικές παρεμβάσεις που θα γίνουν για το αεροδρόμιο στο Καστέλι περιλαμβάνεται και η πρώτη μεγάλη οδική σήραγγα στην περιοχή Ξηροκαμάρες. Η οδική σήραγγα που επιλέγεται για περιβαλλοντικούς λόγους θα είναι μήκους 3 περίπου χιλιομέτρων ανά ρεύμα κυκλοφορίας και θα συμβάλλει στην μείωση της απόστασης μεταξύ Χερσονήσου και του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου.

Η περιβαλλοντική έγκριση των νέων οδικών συνδέσεων ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη νέου κατασκευαστικού αντικειμένου από την ΤΕΡΝΑ. Το κόστος των νέων έργων υπολογίζεται σε πάνω από 130 εκ ωστόσο το θέμα της χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Επίσης δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν με την έγκριση της νέας ΜΠΕ από το ΥΠΕΝ θα γίνει τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που θα πρέπει να κυρωθεί εκ νέου από την Βουλή. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

Τα ανοικτά ζητήματα

Στο Καστέλι βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο του έργου χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα.

Το ένα αφορά στα συστήματα αεροναυτιλίας και στην αλλαγή που έγινε στη σχετική σύμβαση, η οποία, όπως είπε ο Υπουργός, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η σχετική απόφαση. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως, τα επόμενα βήματα μέχρι το διαγωνισμό του έργου θα πάρουν αρκετούς μήνες. Το άλλο θέμα σχετίζεται με το ραντάρ του αεροδρομίου και την εμπλοκή που προέκυψε, μετά την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια των εργασιών ενός σημαντικού μινωικού μνημείου στο λόφο Παπούρα. Το Υπουργείο επανήλθε με νέα εισήγηση προς το ΚΑΣ για την εγκατάσταση του ραντάρ θέμα για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις από το δήμο Μινώα Πεδιάδας, την τοπική κοινωνία και αρχαιολόγους.

Προχωρούν τα κατασκευαστικά έργα
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα υποδομής στην Κρήτη, κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ και αναπτύσσεται μέσω της εταιρείας παραχώρησης Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε., με μετόχους το ελληνικό Δημόσιο (45,9%), τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (32,46%) και τον ινδικό όμιλο GMR (21,64%).

Η πρόοδος του έργου σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού προσεγγίζει το 60%, με βασικά δομικά στοιχεία όπως οι φέροντες οργανισμοί του πύργου ελέγχου και του αεροσταθμού – να έχουν ολοκληρωθεί. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τελική διάστρωση των ειδικών οδοστρωμάτων προσγείωσης και απογείωσης καθώς και οι οικοδομικές και Η/Μ εργασίες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το έργο περιλαμβάνει:

-Διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης 3.200 μ. (ICAO κατηγορίας 4Ε)

-Παράλληλο τροχόδρομο ίδιου μήκους, 8 συνδετήριους τροχόδρομους, 1 χώρο στάθμευσης αεροσκαφών (apron) με 42 θέσεις

-Τερματικό σταθμό 7 επιπέδων και συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ.

-Πύργο Ελέγχου ύψους 44 μ. και κτίριο μετεωρολογικού σταθμού

-Εγκαταστάσεις πυροσβεστικής, αστυνομίας, εταιρειών εξυπηρέτησης, ενεργειακό και υδραυλικό δίκτυο, δεξαμενές, αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων με σύστημα ανεφοδιασμού Hydrant

-Το αεροδρόμιο θα διαθέτει επίσης χώρους στάθμευσης 2.000+ θέσεων, εσωτερικό οδικό δίκτυο 23 χλμ., καθώς και 400 στρέμματα για εμπορικές χρήσεις.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα