Στη «μάχη» των ελέγχων έχουν ριχτεί τα ειδικά κλιμάκια στα αεροδρόμια, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου διενεργούνται καθημερινά πολλές εκατοντάδες τεστ σε επισκέπτες από ξένες χώρες.

Οι επισκέπτες, που έχουν συμπληρώσει από την χώρα τους την φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF), και έχουν λάβει ένα barcode με το οποίο μπορούν να ταξιδέψουν, περνούν από τον έλεγχο στο «Νίκος Καζαντζακης» και ενημερώνονται αν, βάσει του ειδικού αλγορίθμου, πρέπει να υποβληθούν ή όχι σε τεστ.

Ο αλγόριθμος υπολογίζει τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας προέλευσης και «δείχνει» πόσα και ποια άτομα πρέπει να ελεγχθούν ανά πτήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε κάθε πτήση από τη Γερμανία ελέγχονται συνήθως 10 έως 15 επιβάτες.

Αντίστοιχα, σε κάθε πτήση από τη Γαλλία, 20 έως 30 άτομα υποβάλλονται σε τεστ, ενώ σε πτήσεις με χώρα προέλευσης την Ιταλία ο αριθμός των επιβατών, που υποβάλλονται σε τεστ ανά πτήση, κυμαίνεται από 30 έως 40 άτομα.

Στο «Νίκος Καζαντζάκης» έχουν προσγειωθεί επίσης πτήσεις από χώρες με τις οποίες μπορεί τα σύνορά μας να έχουν ανοίξει, παρουσιάζουν ωστόσο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί ο αλγόριθμος «δείχνει» πως πρέπει να υποβληθούν σε τεστ όλοι οι επιβάτες της πτήσης.

Για παράδειγμα σε πτήσεις από τη Ρουμανία ελέγχονται συνήθως όλοι οι επιβάτες, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρώτη πτήση, για τη φετινή τουριστική σεζόν, από τη Μεγάλη Βρετανία, που προσγειώθηκε το μεσημέρι στο «Νίκος Καζαντζάκης».