Ανοιχτό «παράθυρο» για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις σε βασικά είδη, «στο μέτρο που μπορεί ο προϋπολογισμός μας να τις αντέξει» άφησε χθες από το Ρέθυμνο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πόλη, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, δεν συνοδεύτηκε από βαρυσήμαντες ανακοινώσεις: Είχε έντονο απολογιστικό χαρακτήρα για (μέρος από) τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, παραδοχές εκ μέρους του ιδίου και μπαράζ επαφών, θεσμικού και κομματικού περιεχομένου.
Ο κ. Γεωργιάδης «ξέκοψε» κάθε κουβέντα που αφορά το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων στα καύσιμα. Απέφυγε να προβλέψει που θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή κινήτρων στροφής των επιχειρήσεων (και των πολιτών) στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την τιθάσευση της ενεργειακής κρίσης, ενώ καθησύχασε ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει κίνδυνο έλλειψης τροφίμων. Εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το ρεκόρ επενδύσεων που έχουν γίνει επί των ημερών του, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, κατά την επίσκεψη του στο Ρέθυμνο, συνοδευόταν από τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ – βουλευτή Φωκίδας Δημήτρη Μπούγα, τον βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη και τον βουλευτή Δωδεκανήσων Μάνο Κόνσολα.
Το κλιμάκιο κατά την παραμονή του στην πόλη, επισκέφθηκε έργα που έχουν λάβει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον χώρο όπου θα κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας και το υπό κατασκευή 16ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου.
Επίσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός και στην παραγωγική μονάδα της Creta Farms,όπου συνομίλησε με τη διοίκηση αλλά και τους εργαζομένους, ενώ συναντήθηκε και με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο.
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, συναντήθηκε με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και του νοσηλευτικού ιδρύματος, ωστόσο εργαζόμενοι και πολίτες τον «υποδέχτηκαν» με πανό και διαμαρτυρίες.
Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του Ρεθύμνου, με τους οποίους συνομίλησε για αναπτυξιακά θέματα αρμοδιότητάς του, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο αναπτυξιακός νόμος.
«Γιατί δεν πρόκειται να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα»
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης στα τοπικά ΜΜΕ, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, διατεινόμενος πως στο μέτρο που το υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου μπορεί να παρέμβει έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τον περιορισμό της αισχροκέρδειας.
«Μία οριζόντια μείωση του φόρου στα καύσιμα θα είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και μεγάλη επίπτωση στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Η επιδότηση, όπως το κάναμε, με εισοδηματικά κριτήρια σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη από τα χρήματα αυτά για να βάζουν καύσιμα, είναι το ενδεδειγμένο μέτρο. Το πώς αυτό θα συνεχιστεί θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών κατά την πορεία του προϋπολογισμού και τον δημοσιονομικό χώρο που τυχόν υπάρχει. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα αυτό. Είναι πρόβλημα, αλλά είναι ένα πρόβλημα που λύνεται εύκολα και δεν λύνεται μόνο από εμάς. Στο μέτρο που το υπουργείο Ανάπτυξης και Εμπορίου μπορεί να παρέμβει, έχουμε κάνει τα εξής μέτρα: Έχουμε θεσπίσει ανώτατο πλαφόν, έχουμε κάνει πάρα πολλούς ελέγχους, έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα για παράβαση του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους. Και έχει ξεκινήσει από την υπηρεσία μας ένας πολύ μεγάλος έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του καυσίμου (διυλιστήρια, μεταφορείς μέχρι και τα πρατήρια). Αυτή η έρευνα συνεχίζεται» υποστήριξε ο υπουργός αποδίδοντας το πρόβλημα της υψηλής τιμής των καυσίμων σε εξωτερικούς παράγοντες και στην υψηλή φορολόγηση που θεσπίστηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι:
«Στο μέτρο που μπορούμε να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Αυτό όμως είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της τιμής του καυσίμου. Το πραγματικό κλάσμα σύγκειται από την τιμή του αργού πετρελαίου. Δευτερευόντως από την τιμή της βενζίνης αυτής καθαυτής, που έχει επηρεαστεί υπέρμετρα αρνητικά – στη Μεσόγειο επωλείτο πολύ μεγάλη ποσότητα βενζίνης από τη Ρωσία (αυτή τώρα λείπει από την αγορά και έχει πιεστεί η τιμή προς τα πάνω). Και βεβαίως από τους φόρους. Είναι καλό να καταλάβουμε όλοι ότι η τιμή των καυσίμων δεν καθορίζεται από εμάς· καθορίζεται από τις αγορές έξω από εμάς. Η Ελλάδα ήταν πάντα, εδώ και 30 χρόνια, μέσα στις πέντε χώρες με τις υψηλότερες τιμές καυσίμων. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχουμε τους υψηλότερους φόρους. Αν κάνετε τη σύγκριση στην τιμή διυλιστηρίου, η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο – δεν έχει καμία διαφορά από τους άλλους. Αν προσθέσεις τους φόρους, που η Ελλάδα έχει πολύ υψηλούς φόρους, με αυτόν τον τρόπο ανεβαίνει η βενζίνη. Δεν έχει να κάνει με κερδοσκοπία αυτό. Και δεν έχει να κάνει με την παρούσα κυβέρνηση: Οι μεγάλοι φόροι στα καύσιμα ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ‘90 και επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν έτι περαιτέρω».
Το μέλλον στις ΑΠΕ
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο για μετατροπή της ενέργειας από «ανταγωνιστικό μας μειονέκτημα σε ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα» όπως είπε, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του κράτους: «Με την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ – αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιουνίου – θα έχουμε συγκεκριμένα προγράμματα και από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για την άμεση χρηματοδότηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο μέσω ηλιακών πάνελ για ιδιοκατανάλωση σε όλη τη μέση ελληνική βιομηχανία. Το μέλλον της ελληνικής παραγωγής είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται – ήδη η νομοθετική δουλειά έχει γίνει – και πιστεύω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας θα ανταποκριθεί (και ήδη ανταποκρίνεται). Υπάρχουν δυσκολίες, κυρίως στο θέμα του δικτύου, το οποίο είναι απαρχαιωμένο και δεν σηκώνει εύκολα όλες αυτές τις επενδύσεις. Πιστεύω ότι εάν δουλέψουμε όλοι συντονισμένα με τον τρόπο που ξέρουμε σε λίγο διάστημα θα έχουμε τελείως καινούργιο τοπίο στο κόστος ενέργειας στην Ελλάδα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός, αναφερόμενος στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκανε λόγο για «Την μεγαλύτερη παρέμβαση στις μειώσεις ενέργειας στο ρεύμα που έχουν γίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη όσες επιχειρήσεις παίρνουν μηνιαίο λογαριασμό το είδαν αυτό. Οι υπόλοιποι που παίρνουν διμηνιαίους ή μεγαλύτερους, θα το δουν τους επόμενους μήνες».
Η επάρκεια τροφίμων, η τουρκική προκλητικότητα και το «ρεκόρ επενδύσεων»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, διαβεβαίωσε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα επάρκειας τροφίμων. Είχαμε την πρόνοια με τον συνάδελφό μου, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Γεωργαντά και φτιάξαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όλοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε κάθε είδους τρόφιμο. Έχουμε πλήρη εικόνα όλων των αποθεμάτων που υπάρχουν στη χώρα. Αυτό δεν αφορά τις τιμές τους. Οι τιμές τους καθορίζονται χρηματιστηριακά, παγκόσμια. Δεν ανεβαίνουν τα τρόφιμα μόνα τους, ανεβαίνουν επειδή κάποιος έχει μπλοκάρει τη διανομή των τροφίμων». Με την τελευταία φράση θέλησε να φωτογραφίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη: «Εργαλεία φορολογικού τύπου ή άλλα, προφανώς και εξετάζονται στο μέτρο που μπορεί ο προϋπολογισμός μας να τα αντέξει. Τα περιθώρια του κράτους δεν είναι άπειρα» σημείωσε με νόημα ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ερωτηθείς από τα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» για την τουρκική προκλητικότητα και τον κίνδυνο δημιουργίας ενός αποτρεπτικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, μη θεωρώντας πάντως πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς των γειτόνων. Όπως είπε: «Δεν δίνω καμία βάση στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα πια. Δεν θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει τίποτα πέρα των λεκτικών ορίων, διότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει έναν πρωθυπουργό εξαιρετικά αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη χώρα και ένοπλες δυνάμεις οι οποίες έχουν πλέον ενισχυθεί αυτά τα τρία χρόνια τόσο, που δεν είναι καθόλου εύκολο για την Τουρκία να κάνει οποιουδήποτε είδους προβοκάτσια στη χώρα» εκτίμησε, εκθειάζοντας το «ρεκόρ επενδύσεων» που καταγράφεται στα τρία χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ: «Για τον κόσμο μέσα στην κρίση πληθωρισμού που διανύουμε είναι ψιλά γράμματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Τα τρία χρόνια που ο κύριος πρωθυπουργός μου ανέθεσε την ευθύνη αυτού του Υπουργείου, έχουμε την ευτυχία να έχουμε καταγράψει τα υψηλότερά μας ρεκόρ σε άμεσες-έμμεσες επενδύσεις εδώ και δεκαετίες. Για το 2022 προβλέπεται να ξεπεράσουμε ρεκόρ 25 ετών».
Πηγή: rethnea.gr